Damak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Damak Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről szóló 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 27

Damak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.27.
Damak Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről szóló 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Törvényi kötelezettségnek eleget téve az alábbiakban terjesztjük elő a költségvetési rendelet módosítását.
Jelen rendelettervezet a költségvetési rendelet módosítása óta eltelt időszak változásait, elsősorban az államháztartáson belüli támogatások változásaiból, a képviselő-testületi döntésekből eredő módosítások költségvetési rendeleten történő átvezetéseit tartalmazza.
A költségvetési előirányzat módosítási javaslatok részletesen az alábbiak:
Az önkormányzati kataszter karbantartás, az önkormányzati ASP kataszter, tárgyi eszköz adatkapcsolat kialakítása érdekében szükséges 2023. évi 335.500 forintos vállalkozási díjat az általános tartalékból javasolt biztosítani.
A Belügyminisztérium szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódóan 880.110 forint támogatásban részesítette az önkormányzatot, melynek felhasználása a dologi kiadások előirányzatán került tervezésre. Az önerő és a kiszállítás költsége az ajánlatok beérkezése után a települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása terhére kerül majd biztosításra.
A Belügyminisztérium 2023. évi lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatása jogcímen 550.700 forint támogatásban részesítette az önkormányzatot, melyet a szolgáltató ÉRV Zrt. részére át kellett utalni.
Edelény Város Önkormányzata élt a rendkívüli önkormányzati támogatási igény benyújtásának lehetőségével, mely tartalmazta az edelényi székhelyű orvosi ügyelethez tartozó önkormányzatok által meg nem fizetett maximum három havi hozzájárulás összegét is. Az orvosi ügyelettel kapcsolatos igény pozitív bírálatot kapott, így a Damak Község Önkormányzatával kapcsolatos követelés 178.521 forinttal került csökkentésre, mellyel javasolt az általános tartalék előirányzatát növelni.
Az önkormányzat a képviselő-testület döntésének megfelelően szintén nyújtott be rendkívüli önkormányzati támogatási igényt, mely 2.354.856 forint támogatásban részesült. A támogatás összegéből 754.225 forinttal a működési célú átvett pénzeszközök előirányzatán tervezett hiány összegét javasolt csökkenteni, 410.867 forinttal a dologi kiadások előirányzatát növelni, 1.189.762 forinttal javasolt az általános tartalék előirányzatát növelni.
A Magyar Falu Program keretén belül megvalósított Közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervezéshez kapcsolódó bértámogatás pályázat elszámolása következtében 552 forint visszafizetési kötelezettség keletkezett, melynek forrását az általános tartalékból javasolt biztosítani.
Szociális ágazati pótlék címén a falugondnok bérezéséhez 2023. június-augusztus hónapokban 271.201 forint támogatás átvétele valósult meg, mellyel javasolt az általános tartalék előirányzatát növelni.
A nyári diákmunka lebonyolításához a polgármesteri keret terhére az általános tartalékból 32.455 forint került biztosításra a szociális hozzájárulási adó előirányzatán. A hatósági szerződés alapján a bérekhez 249.651 forint támogatás átvételével tervezhetünk.
A Magyar Falu Program keretén belül megvalósított önkormányzati járdaépítés/felújítás támogatás elszámolását követően 30 forint visszafizetési kötelezettség keletkezett, melynek forrását az általános tartalékból javasolt biztosítani.
A közfoglalkoztatás keretén belül értékesített tojásokból származó bevétel teljesülése meghaladta a tervezett összeget, így a bevételi előirányzatot 500.000 forinttal javasolt növelni, valamint annak felhasználásaként a dologi kiadások előirányzatát 498.780 forinttal, a beruházási kiadások előirányzatát 1.220 forinttal javasolt növelni.
A 2022. évi beszámoló alapján 9.756 forint visszafizetési kötelezettség keletkezett, melynek forrását javasolt az általános tartalékból biztosítani.
Az önkormányzati köztemető takarításával alkalmanként foglalkoztatott dolgozó béréhez 4.000 forint átcsoportosítása szükséges a dologi kiadások előirányzatáról.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A 2023. évi költségvetés bevételi és kiadási főösszegének, valamint költségvetési egyenlegének módosítását tartalmazza.
A 2. §-hoz
A működési és felhalmozási tartalék módosított összegeit állapítja meg.
A 3. §-hoz
A 2023. évi költségvetési rendelet mellékleteinek módosítását és a rendelet mellékleteit kiegészítő mellékleteket tartalmazza.
A 4. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.