Damak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről, valamint a közterületek tisztántartásáról

Hatályos: 2023. 09. 27

Damak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.27.
Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről, valamint a közterületek tisztántartásáról
Általános indokolás
A Képviselő-testület megalkotta a hulladékgazdálkodási, közszolgáltatásról 9/2016 (VIII.17.) önkormányzati rendeletét. 2023. évben a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) jelentős módosításokon esett át. A helyi önkormányzatokra vonatkozó szabályok 2023. július 01-től az új rend szerint működő hulladákgazdálkodás miatt alapvetően megváltoztak. A Ht. 35. § (1) bekezdésében a helyi önkormányzatok által szabályozandó feladatok közül kizárólag az elhagyott hulladékkal kapcsolatos rendelkezések maradtak hatályban, illetve módosult a Ht. 88. § (4) bekezdése is, amikor a felhatalmazó rendelkezések közül csak a 88. § (4) bekezdés c) pontja maradt hatályban, mely szerint „felhatalmazást kap a települési önkormányzat Képviselő-testülete, hogy rendeletben állapítsa meg a közterület tisztántartásárára vonatkozó szabályokat.”
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014.(XII.05.) BM. rendelet a (a továbbiakban: OTSZ.) 225. § (1) bekezdése alapján: „ha a jogszabály másképp nem rendelkezik a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.” Az OTSZ. korábban idézet 225. § (1) bekezdése alól az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó önkormányzati rendelet adhat mentességet. Ilyen esetben a korábban említett tiltástól eltérően az önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek mellett végezhető a növényi hulladék szabadtéri égetése. Abban az esetben, ha az önkormányzat nem szabályozza az avar és kerti hulladék égetését úgy az adott település belterületén a növényi hulladék szabadtéri égetése nem engedélyezett, tilos. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontja, és 48. § (4) bekezdés b) pontja alapján felhatalmazást kap az önkormányzat az erre vonatkozó szabályok megalkotására az alábbiak szerint:
46. § (1) A települési önkormányzat (Budapesten a Fővárosi Önkormányzat is) a környezet védelme érdekében:
c) a környezetvédelmi feladatok megoldására önkormányzati rendeletet bocsát ki, illetőleg határozatot hoz;
48. § (4) A települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik:
b) a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása,
A fentiek alapján szükségessé vált a tárgykört szabályzó korábban elfogadott önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése, és azoknak a tárgyköröknek az újra szabályozása, amelyre az önkormányzatnak felhatalmazása van. A Ht. 48. § (39 bekezdése szerint a települési önkormányzatnak a környezetvédelmi tárgyú rendeleteit a környezetvédelmi igazgatási szervvel véleményeztetni kell.
A rendelet-tervezetet a B.-A.-Z. Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály véleményezte, a tervezet ellen kifogást nem emelt. (A vélemény mellékelve).
Tekintettel arra, hogy a hulladékgazdálkodásra vonatkozóan a felhatalmazások hatályukat vesztették, így szükséges Damak Község Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2020.(IV.30.) önkormányzati rendelet – átruházott hatásköröket tartalmazó – 3. számú melléklet módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A § a rendelet célját és hatályát szabályozza.
A 2. §-hoz
A § értelmező rendelkezéseket fogalmaz meg.
A 3. §-hoz
A § az avar és kerti hulladék ártalmatlanításának szabályait határozza meg.
A 4. §-hoz
A § a közterületek tisztántartására vonatkozóan határoz meg előírásokat.
Az 5. §-hoz
A § korábbi rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.
A 6. §-hoz
A § módosítja a 9/2020.(VI.30.) önkormányzati rendelet 3. mellékletét, amely az átruházott hatásköröket tartalmazza.
A 7. §-hoz
A § a rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.