Damak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

Damak Község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2020.(VI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 22

Damak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.22.
Damak Község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2020.(VI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Damak Község Önkormányzata Képviselő-testülete a 2020. április 30. napján tartott ülésén megalkotta Damak Község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2020.(VI.30.) önkormányzati rendeletét, amely a Képviselő-testület működésére vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) az önkormányzati feladat- és hatáskörökről szólva kimondja:
„10. § (1) A helyi önkormányzat ellátja a törvényben meghatározott kötelező és az általa önként vállalt feladat- és hatásköröket.
(2) A helyi önkormányzat – a helyi képviselő-testület vagy a helyi népszavazás döntésével – önként vállalhatja minden olyan helyi közügy önálló megoldását, amelyet jogszabály nem utal más szerv kizárólagos hatáskörébe. Az önként vállalt helyi közügyekben az önkormányzat mindent megtehet, ami jogszabállyal nem ellentétes. Az önként vállalt helyi közügyek megoldása nem veszélyeztetheti a törvény által kötelezően előírt önkormányzati feladat- és hatáskörök ellátását, finanszírozása a saját bevételek, vagy az erre a célra biztosított külön források terhére lehetséges.
(3) A helyi önkormányzat – törvényben meghatározott esetekben – az állammal kötött megállapodás alapján elláthat állami feladatokat. A megállapodásban rendelkezni kell a feladatellátás finanszírozásáról. A megállapodás közigazgatási szerződésnek minősül.”
A 12. § (1) bekezdése szerint: „A nagyobb gazdasági teljesítőképességű, lakosságszámú települési önkormányzat számára előírt kötelező feladat- és hatáskör ellátását – annak egyetértésével – más települési önkormányzat vagy társulása önként akkor vállalhatja, ha azt
a) a lakossági igények indokolják;
b) gazdaságosabban és legalább változatlan szakmai színvonalon;
c) többlet állami támogatás igénybevétele nélkül képes ellátni.”
Damak Község Önkormányzata önként vállalt feladatai közé tartozik a falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás ezért szükséges a rendeletben történő önként vállalt feladat feltüntetése.
A jelenlegi rendelet-tervezet kizárólag a legszükségesebb szervezeti változásokat tartalmazza.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A §. módosító és kiegészítő rendelkezést tartalmaz.
A 2. §-hoz
A §. hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.