Damak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2023.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 01

Damak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.01.
a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2023.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) felhatalmazást ad a települési önkormányzatok számára, hogy a helyi sajátosságok figyelembevételével alkossanak rendeletet és ebben a rendeletben szabályozzák a helyben biztosítható szociális ellátások formáit, odaítélésének feltételeit, illetve a szociális rászorultság mértékét.
Damak Község Önkormányzatának Képviselő – testülete a korábbi rendelet hatályon kívül helyezésével megalkotta a 9/2021.(VIII.27.) a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletét.
2023. január 1. napjától módosult az Sztv. többek között abban, hogy a szociális jogosultság vonatkozásában megszűnt a mindenkori nyugdíj minimumhoz történő viszonyítási lehetőség, és ennek helyébe a „szociális vetítési alap” fogalom került.
Ennek megfelelően a Képviselő-testület megalkotta – a 2023. március 2. napjával hatályba lépő - a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2023.(II.28.) önkormányzati rendeletét.
A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelt 57. § (4) bekezdése szerint önkormányzati rendelet bevezető részében:
ha a rendelet egészét valamely egyetértővel egyetértésben, egyes rendelkezéseit pedig valamely más egyetértővel egyetértésben kell kiadni, akkor ezt a megkülönböztetést a rendelettervezet bevezető részének tartalmaznia kell.”
Tekintettel arra, hogy az alaprendeletben a korábban említett törvényi felhatalmazás hivatkozása kimaradt, ezért a rendelet bevezető részének módosítása (kiegészítése) vált szükségessé
A rendeletben elírás történt, annak 14. § és 15. § - ai egymással ellentétes rendelkezést tartalmaznak, ezért szükséges a 14. § hatályon kívül helyezése.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A § módosítja az alaprendelet bevezető részét.
A 2. §-hoz
A § a hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.
A 3. §-hoz
A § a hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.