Damak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Damak Község vagyonáról szóló 13/2014.(XI.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 27

Damak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.27.
Damak Község vagyonáról szóló 13/2014.(XI.24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. §-a meghatározza azokat a kategóriákat, amelyekbe a helyi önkormányzatok vagyonát be kell sorolni. Damak Község Önkormányzatának az ingatlanvagyona ennek megfelelően a Damak Község vagyonáról szóló 13/2014.(XI.24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Vagyonrendelet) 1-3. mellékleteiben forgalomképesség szerint csoportosítva került kimutatásra. Ezen mellékletek utoljára a Vagyonrendelet 2023.február 28.-i módosítása során kerültek aktualizálásra. Az azóta eltelt csaknem öt évben az önkormányzat ingatlanvagyonában történtek változások, amelyek szükségessé tették a mellékletek felülvizsgálatát.
A Damak Község Önkormányzata tulajdonában álló ingatlanokat ért területváltozások, a telekalakítások, osztatlan közös tulajdon megszüntetése során megszűnt vagy létrejött, értékesítés vagy vásárlás következtében az önkormányzat tulajdonába vagy onnan kikerült vagyontárgyak nyilvántartása, valamint a földhivatali ingatlan-nyilvántartás adataival való egyezőség megteremtése érdekében aktualizálásra kerültek a rendelet mellékletei, melyek az egyes vagyonelemeket kategóriánként tartalmazzák.
Ezen felül az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 83. § (2) bekezdése szerint „az ingatlanügyi hatóság az önkormányzati adóhatóság megkeresésére évente egy alkalommal - kizárólag az építményadó, a telekadó, a természetes személy kommunális adója, a települési adó bevezetése, továbbá megállapítása (kivetése), ellenőrzése céljából -, térítésmentesen, elektronikusan feldolgozható formában, a megkeresés beérkezését követő harminc munkanapon belül adatot szolgáltat az önkormányzati adóhatóság illetékességi területén található, a nyilvántartásában szereplő valamennyi ingatlannak a megkeresés szerinti év január 1-jén hatályos adatairól”. Ezen adózási földkönyv, az önkormányzat által vezetett ingatlanvagyon-kataszter, valamint a Vagyonrendelet adatainak egyeztetése során jelentős eltérésekre derült fény, aminek következtében különösen szükségszerűvé vált a rendelet mellékleteinek teljes felülvizsgálata. Több önkormányzati tulajdonú ingatlan nem szerepel a Vagyonrendeletben, ugyanakkor olyanok is szerepelnek benne, amelyek nem is képezik az önkormányzat tulajdonát. Továbbá nagyon sok ingatlan területe tévesen szerepel a rendeletben.
Az is megállapítható, hogy a Vagyonrendelet jelenlegi mellékletei tartalmazzák az egyes ingatlanok nyilvántartási értékét, amelyek jellemzően meg sem közelítik a valós piaci értéket, így nem biztosítanak releváns információkat, viszont minden egyes, valamely ingatlant érintő felújítás vagy egyéb beruházás a Vagyonrendelet folyamatos módosítását teszi szükségessé.
A Vagyonrendelet ugyanakkor nem tartalmazza az önkormányzatnak az egyes ingatlanokban fennálló tulajdoni hányadát, aminek a szerepeltetése viszont indokolt lenne.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A § az alaprendelet 1-3. mellékleteit szabályozza újra.
A 2. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.