Abod Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2008.(XI.29.) önkormányzati rendelete

A helyi építészeti örökség védelméről

Hatályos: 2016. 05. 25- 2019. 08. 30

Abod Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdése, valamint az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999.(VIII.13.) FVM rendeletének 1. § (1) bekezdése alapján az építészeti örökség helyi védelmének szabályairól szóló rendeletében foglaltak alapján a következő rendeletet alkotja:

I.

A helyi védelem célja, a helyi érték fogalma


1. §      

(1) E rendelet célja Abod Község történelme szempontjából meghatározó épített értékek védelme, a település építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, a védett értékek fenntartása és helyreállítása.


(2) A település épített értékei - tulajdonviszonyokra való tekintet nélkül - a nemzeti közös kulturális kincs részeit képezik, ezért fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek.


(3) Az (l)-(2) bekezdésben megfogalmazott célok érvényesítése és feladatok ellátása érdekében Abod Község Önkormányzata e rendelet 1. számú mellékletében határozza meg a helyi területi védelem, illetve a helyi egyedi védelem alá helyezett vagyontárgyak körét.

2. §

A helyi értékvédelem feladata különösen:

a) A különleges oltalmat igénylő építészeti, építészettörténeti, település történeti szempontból védelemre méltó épületek, épületegyüttesek, épített környezetek (továbbiakban: védett érték) körének számbavétele, meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, közvéleménnyel történő megismertetése,


b) A védett érték károsodásának megelőzése, elhárítása, a bekövetkezett károsodás csökkentése, megszüntetése.

3. §

E rendelet alkalmazásában:

a) Védett épületek, építmények: azok az épületek, épületrészek, műtárgyak, berendezési tárgyak, közterületi létesítmények, amelyek történelmi, régészeti, művészeti, tudományos, társadalmi, vagy műszaki-ipari, mérnöki szempontból jelentős alkotások, ideértve a hozzájuk tartozó kiegészítő külső és belső díszítő elemeket, és amelyeket az önkormányzat e rendeletében védetté nyilvánított.


b) Védett épület, építmény közvetlen környezete: a védett épülethez, építményhez tartozó ingatlan és ingóságok (park, udvar, kerítés, támfal, melléképítmény, stb.)


c) Védett épület, építmény tágabb környezete: a védett épülettel szomszédos ingatlanok, közterületek, a zavartalan érvényesülést biztosító építészeti és tájképi környezet elemei (parkok, kertek, fasorok, kerti épületek, tereplépcsők, stb.)


d) Védett épületegyüttesek: azok a topográfiailag körülhatárolható épületegyüttesek, vagy az épített és természetes környezet együtteseként kialakult kultúrtájak, amelyek történelmi, régészeti, művészeti, tudományos, társadalmi, vagy műszaki-ipari szempontból jelentősek, városszerkezeti, városképi szerepük meghatározó, és amelyeket az önkormányzat e rendeletében védetté nyilvánított


e) Védett érték károsodása: minden olyan beavatkozás, ami a védett érték teljes, vagy részleges megsemmisülését, építészeti karakterének részleges, vagy teljes előnytelen megváltoztatását, általános esztétikai értékcsökkenését eredményezi.

II.

A rendelet hatálya


4. § 

A rendelet rendelkezéseit Abod Község közigazgatási területén, a helyi védelem alá helyezéssel, valamint annak megszüntetésével kapcsolatos eljárások során, továbbá az e rendeletben szabályozott, az önkormányzati érdekérvényesítést szolgáló kérdésekkel kapcsolatban kell alkalmazni.

III.

A helyi védettség keletkezése és megszűnése


5. § 

(1) Védetté nyilvánításra, számbavételre (nyilvántartásba vételre), illetve annak megszüntetésére bármely természetes és jogi személy javaslatot tehet a jegyzőnél.


(2)  A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) az épületek és építmények esetében:

  • az építmény megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,
  • a pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épületrész),
  • az építmény rövid ismertetését, leírását,
  • a kezdeményezés indokolását.


(3)  A helyi védetté nyilvánítás szakmai előkészítése a területileg illetékes főépítész feladata.


(4) A védetté nyilvánítás és a számbavétel előkészítését (szakterületek szakvéleményeinek, kutatásoknak, dokumentációknak stb. összegyűjtése) a Körjegyző folytatja le, és javaslatot tesz a védetté nyilvánításra, majd előterjeszti a Képviselő-testület elé.


(5)  A javaslatnak tartalmaznia kell:

a) a védelemre méltó érték megnevezését (helység, utca, házszám, helyrajzi szám, tulajdonos, kezelő, használó nevét (továbbiakban: tulajdonos),


b) az értékre vonatkozó térkép, fotó és egyéb dokumentációkat,

6. §

A helyi értékek védetté nyilvánítása, megszüntetése a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

7. § 

(1)  A helyi védettség alá helyezés, illetve annak megszüntetése iránti eljárás megindításáról, valamint a Képviselő-testület döntéséről az érdekelteket értesíteni kell.


Az értesítésről a jegyző gondoskodik.


(2)  Érdekeltnek kell tekinteni:

a)  a tulajdonost,

b)  a területen található közművek és egyéb létesítmények tulajdonosait,

c)  a területileg illetékes építésügyi hatóságot,

d) más jogszabály alapján is védett, védendő érték esetében a hatáskörrel bíró, területileg illetékes hatóságot (pl. a természetvédelmi hatóságot, múzeumok igazgatóságát stb.),

e)  a védetté nyilvánítás kezdeményezőjét,


(3)  Az értesítést a jegyző a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 30 napra közszemlére teszi.


(4)  Az értesítésben egyúttal a kezdeményezéssel kapcsolatban véleményt kell kérni az érdekeltektől. Amennyiben az érdekelt 30 napon belül írásban nem nyilatkozik, úgy kell tekinteni, hogy a kezdeményezéssel egyetért.


(5) Az érdekeltek 30 napon belül benyújtott észrevételeiről a Képviselő-testületet tájékoztatni kell.

8.§

A helyi védettség, illetve annak megszüntetése az azt elrendelő önkormányzati rendelet hatályba lépésének napjától érvényes.

9.§

(1)  A helyi védettség alá helyezett értékekről nyilvántartást kell vezetni.


(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:

a)  a védelem szakszerű, rövid indoklását,

b)  a helyszínrajzot,

c)  a helyi védelem védettségi kategóriáját,

d) a helyrajzi számot.


(3) Egyedi védettség esetén az (2) bekezdésben felsoroltakon kívül a nyilvántartásnak tartalmaznia kell:

a)  a védett érték pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),

b)  a helyszínrajzot,

c)  a védett érték rendeltetését és használatának módját,

d) a tulajdonos ill. használó nevét.


(4)  A nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet.

10. §

(1) A helyileg védett értékké nyilvánítás, illetőleg a megszüntetés tényét az ingatlan­nyilvántartásba be kell jegyezni.


(2) Az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzésről a jegyző gondoskodik.


(3) A helyi védettség fennállásának tényét a hivatalos helyszínrajzon fel kell tüntetni az alábbiak szerint: Abod Község Önkormányzata "10/2008.(XI.29.) rendelete alapján védett települési érték.".

11. §

(1) Amennyiben helyi védettség alatt álló értéket műemléki védettség alá helyeznek, a Képviselő-testület a helyi védettséget megszünteti a műemléki védettségről szóló döntés hatályba lépése után.


(2) A helyi védettség megszüntetésének előkészítéséről - a műemléki hatóság értesítése alapján - a jegyző gondoskodik.


(3) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben az érdekeltek véleményét nem kell kikérni.

12. § 

Ha az épített örökség védettségének megszüntetésére kerül sor, a területileg illetékes főépítész gondoskodik:

  • az épület és telek felmérési és fotódokumentációjának elkészíttetéséről,
  • az értékes építészeti, szerkezeti elemek és tárgyak megmentéséről, elhelyezéséről.

A védett épületek, helyi értékek megjelölése


13. § 

A védelem megjelöléséről az objektum jellege alapján a jegyző gondoskodik.

IV.

A védett érték használata, fenntartása


14. §

(1) A tulajdonos köteles a helyileg védett építmény vagy épület karbantartásáról, rendeltetésszerű használatáról gondoskodni és a védett érték állapotát a hatályos építési törvényben foglaltak szerint meghatározott módon és időszakonként felülvizsgálni.


(2)  A használat a védett értékeket nem veszélyeztetheti.


(3)  A védett építmény vagy épület, terület fenntartásának költségei a tulajdonost terhelik.

15. §

(1) A helyileg védett építészeti értékek fennmaradásának feltétele, megőrzésének módja elsősorban a rendeltetésnek megfelelő használat.


(2)  A védett területen és a védett épületek, illetve építmények tágabb környezetében az adott környezetbe illeszkedő megoldások alkalmazása érdekében az építésügyi hatóság

  • megtagadhatja a bontási engedély kiadását,
  • előírásokat, kikötéseket tehet.

16. §

(1) Helyi védelem alatt álló építményt, építményrészt csak a helyi védettség megszüntetését követően, az elsőfokú építésügyi hatóság bontási engedélye alapján lehet lebontani. A bontási engedélyezési terv részeként - a műszaki tervdokumentációk tartalmi követelményeiről szóló 45/1997. KTM rendelet előírásain túlmenően teljes körű felmérési és fotódokumentációt kell készíteni.

17. §

(1) Az épületek felújítása, bővítése esetén a védett részértékeket meg kell őrizni.


(2)  A felújítás során törekedni kell a védett érték keletkezésének idejére jellemző épületszerkezetek, anyagok, felületképzések használatára. Bővítés estén az új épületrészek formakincse, tömegaránya, anyaghasználata képezzen szerves egységet a védett részekkel.

18. §

(1) Az építési hatóság a védett értékekkel kapcsolatos intézkedéseinek végrehajtását - az építési hatósági ellenőrzés szabályai szerint - ellenőrizheti.


(2)  A kötelezett az ellenőrzést tűrni köteles.

V.

Vegyes és hatályba léptető rendelkezések


19. §

(1) Aki a helyi védettség alá helyezett értéket megsemmisíti, megrongálja, továbbá e rendelet 14.§ (1), 17, § (1) bekezdésben foglalt kötelezettségeit megszegi - amennyiben cselekménye súlyosabb elbírálás alá nem esik - szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.


(2) E rendelet alkalmazása során figyelembe kell venni a Abod Község helyi építési szabályzatáról szóló 4/2003. (04.03) rendeletét is.


(3) Ez a rendelet 2008. december 1-én lép hatályba.



Abod, 2008. november 28.


Dr. Takács András s.k.                                      Restyánszki Gábor s.k.

jegyző                                                          polgármester

Egységes szerkezetbe foglalva.


                                                                                                       Vártás József

                                                                                                             jegyző