Abod Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017.(VIII.2.) önkormányzati rendelete

a közterületen történő szeszesital fogyasztás tilalmáról

Hatályos: 2017. 08. 15- 2023. 09. 21

Abod Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017.(VIII.2.) önkormányzati rendelete

a közterületen történő szeszesital fogyasztás tilalmáról1

2017.08.15.

Abod Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja a szeszes ital fogyasztásának közterületen való korlátozásával kapcsolatos szabályok megalkotása, amelyek segítik az alkoholfogyasztási szokások befolyásolásával a közterület használat rendjének megőrzését és megtartását, a területek tisztántartását és hozzájárul a közterületi rendbontások, garázda cselekmények, és rendzavarások megelőzéséhez.

2. § Jelen rendelet hatálya Abod Község Önkormányzata közigazgatási területére , az ott bármilyen jogcímen tartózkodó természetes személyekre terjed ki.

3. § Jelen rendelet alkalmazása szempontjából:

a) Közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat.

b) Szeszes ital: minden alkohol tartalmú ital, kivéve a gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonatát és az ezek felhasználásával készült terméket, továbbá az 1,2%-nál kevesebb alkoholtartalmú üdítőitalokat.

c) Alkalmi rendezvény: olyan nem rendszeres, hanem bizonyos ünnepi vagy más alkalmakból szervezett – ide nem értve a vásárokról, piacról és bevásárló központokról szóló kormányrendelet szerinti alkalmi és ünnepi vásárokat – amelyeken nem a kiskereskedelmi tevékenység a fő cél, de az a rendezvényhez szolgáltatásként kapcsolódik, és ott a rendezvény jellegéhez kapcsolódó termékeket forgalmaznak, ideértve a megrendelő által meghatározott helyen eseti alkalommal végzett étkeztetést, illetve italkiszolgálást.

4. § (1) A (2) bekezdésben foglalt kivételeken kívül tilos a szeszes ital fogyasztása a rendelet hatálya alá tartozó valamennyi közterületen.

(2) Kivételt képeznek az (1) bekezdése alól:

1. az érvényes közterületi – használati megállapodással rendelkező vendéglátó egységek nyitvatartási időben

2. engedéllyel szerzett és engedéllyel rendelkező alkalmi rendezvények és

3. minden év első és utolsó napja.

5. § Ez a rendelet 2017. augusztus 15. napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet az Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 22. napjával.