Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

A közterületi térfigyelő kamera rendszerről

Hatályos: 2023. 09. 01- 2023. 11. 23

Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

A közterületi térfigyelő kamera rendszerről

2023.09.01.

Abod Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) és 7. § (3) bekezdéseiben, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Abod Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2018. (II. 13.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1.2. pontjában biztosított véleményezési jogkörben eljáró Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) Abod Község Önkormányzata az Edelényi Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási és Szociális Osztályán belül működő közterület-felügyelet útján a település közigazgatási területén közterületi térfigyelő rendszert működtet.

(2) A közterületi térfigyelő rendszer az önkormányzat tulajdonát képező műszaki eszközök összessége, amelyek biztosítják a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését és az esetleges továbbítását.

2. § A közterületi térfigyelő rendszer célja:

a) az állampolgárok biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása,

b) a bűnmegelőzés,

c) a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése,

d) a bűnüldözésben, bűnmegelőzésben az állampolgárok személyi és vagyonbiztonságának növelésében tevékenykedő szervezetek közötti együttműködés elősegítése,

e) a közterületen található vagyon megóvása és felügyelete,

f) az általános közbiztonság növelése, a közterület általános rendjének megóvása és biztosítása.

3. § A közterületi térfigyelő rendszer karbantartását Molnár József ev. végzi, míg a rendszer üzemeltetője, használója és kezelője az Edelényi Közös Önkormányzati Hivatal keretén belül működő közterületet-felügyelet és a Jegyzői Titkárság informatikusa.

4. § A közterület-felügyelet és a Jegyzői Titkárság informatikusa a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésére, kezelésére önálló adatkezelői minőségében a hatáskörébe tartozó ügyekben a térfigyelő rendszer által készített felvételek rögzítésére, felhasználására, továbbítására és törlésére az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendeletében, valamint az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény és a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 25/A. § (3) bekezdése alapján - a közterületi térfigyelő rendszer működtetésére vonatkozóan- megalkotott adatvédelmi szabályzatban foglaltak szerint köteles eljárni.

5. § A közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésének és működtetésének költségeit az önkormányzat az éves költségvetéséről szóló rendeletben biztosítja.

6. § A közterületi térfigyelő rendszer részeként működő képfelvevővel megfigyelt közterületek kijelöléséről és a kijelölés visszavonásáról a képviselő-testület dönt, a megfigyelt közterületek felsorolását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

7. § Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy az Önkormányzat honlapján a közterületi térfigyelő kamerák elhelyezésének ténye, illetve a kamerákkal megfigyelt közterületek közzétételre kerüljenek.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet1

A közterületi térfigyelő rendszer részét képező képfelvevőkkel megfigyelt közterületek Abod községben

Sorszám

Kihelyezett kamera címe

Látószög

1.

Abod belterület 242/2 hrsz (Közterület a GK Kápolna mellett)

Magyar út kereszteződés 47/4 hrsz-ú állami út felé Ládbesenyő irányába

2.

Abod belterület 242/2 hrsz (Közterület a GK Kápolna mellett)

Magyar út kereszteződés 47/4 hrsz-ú állami út felé Abod Tóth út irányába

3.

Abod belterület 10/2 hrsz
(GK Parókia)

Tóth út és Kossuth út kereszteződés (forgalomterelő sziget irányába)

4.

Abod belterület 212 hrsz (Községháza épületén)

Községháza előtti közterület a Magyar út és Tóth út kereszteződés irányába

5.

Abod belterület 207/1 hrsz (Többfunkciós Közösségi Háza)

Magyar út melletti tér (park) és Magyar út 24/a. hsz. előtti szakasza

6.

Abod belterület 72 hrsz
(Közfoglalkoztatási célt szolgáló épület)

Tóth út Abod - Királykút felé vezető szakasza

7.

Abod belterület 72 hrsz
(Közfoglalkoztatási célt szolgáló épület)

Tóth út GK Parókia felé vezető szakasza

1

Az 1. melléklet az Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 3.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.