Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 21.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2023.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 22- 2024. 02. 22

Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 21.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2023.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.22.

Abod Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. és 8a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Abod Község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2018. (II.13.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1.2. pontja szerint az Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) A lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászorult háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás vagy lakóház fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadás viseléséhez nyújtott települési támogatás. A támogatás villanyáram, gázfogyasztás, víz és – csatorna használati díj, lakbér, közös költség és szemétszállítás költségeinek részbeni lefedezésére kerül megállapításra.

(2) Lakásfenntartási támogatás akkor kerül megállapításra, ha a háztartásában élők egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg a 71.250 forintot, és a kérelmező a lakás vagy lakóház tulajdonosa, haszonélvezője, használója, bérlője és életvitelszerűen a támogatással érintett ingatlanban lakik.

(3) A (2) bekezdésben írt feltételek megléte esetén sem állapítható meg a támogatás olyan személy részére, akinek lakásbérleti vagy tulajdoni jogra vonatkozó tartási, életjáradéki szerződés áll fenn.

(4) A támogatást szociális ellátás formájában az (1) bekezdésben felsorolt kiadások közül annak viseléséhez kell nyújtani, amely megfizetése a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(5) A támogatást 12 hónapra, de legfeljebb a lakáshoz kapcsolódó jogviszony időtartamára a kérelem benyújtását követő hónap 1. napjától kell megállapítani, amelynek havi összege 2.500 forint, de nem haladhatja meg a havi számla összegét.

(6) A támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik, és annak összegét a támogatással érintett költség tekintetében a szolgáltató írja jóvá.

(7) A támogatás ugyanazon lakásra vagy lakóházra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban vagy a lakóházban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak vagy lakóháznak kell tekinteni az albérletet és a jogerős bírósági határozattal megosztott lakás vagy lakóház lakrészeit.

(8) A kérelemhez csatolni kell:

a) a közös háztartásban élők jövedelmére vonatkozó igazolásokat,

b) a háztartás rezsiköltségeit igazoló, a kérelem benyújtását megelőző 1 hónapnál nem régebbi számlát, bizonylatot, bérleti szerződést, a lakás használatát megállapító bírósági végzést, vagy a szívességi használatot igazoló dokumentumot.

(9) A támogatás folyósítát meg kell szüntetni:

a) a támogatott lakcíme a támogatás folyósítása alatt megváltozik,

b) a támogatott elhalálozik, a háztartásban élő személyek jövedelmi viszonya megváltozik és ez az irányadó jövedelemhatárt érinti.”

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.