Abod Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (III. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

Abod község Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 03. 03

Abod község Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet hatálya alá tartozók körét tartalmazza.

A 2. §-hoz

A 2021. évi költségvetés költségvetési bevételi és kiadási főösszegét, a költségvetési egyenleget, a finanszírozási bevételek és kiadások főösszegét tartalmazza. A költségvetési hiány finanszírozásáról rendelkezik, továbbá meghatározza a címrendet. Megállapítja a költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, a finanszírozási célú bevételeket és kiadásokat, a költségvetési összevont mérleget. A bevételek és kiadások kiemelt előirányzatainak kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti megbontásáról rendelkezik. Meghatározza a működési és felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét.

A 3. §-hoz

A 2021. évi költségvetés részletezését, a mellékletek ismertetését tartalmazza. Az általános és felhalmozási tartalék, céltartalék összegét határozza meg. Rendelkezik a finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatáskörökről. Meghatározza a falugondnok és a főállású polgármester cafetéria juttatásának összegét, valamint az igénybevételt szabályozza.

A 4. §-hoz

A költségvetés végrehajtásának szabályait tartalmazza. Rögzíti a költségvetés végrehajtásával kapcsolatos jogköröket, felelősségi szabályokat.

Az 5. §-hoz

A pénzeszközök felhasználásának szabályait rögzíti, előírja a készpénzkímélő fizetési módok alkalmazását, valamint a házipénztárból teljesíthető kiadások jogcímeit.

A 6. §-hoz

A tartalékok és céltartalékok felhasználásának szabályait, a polgármester felhatalmazását tartalmazza.

A 7. §-hoz

A költségvetési rendelet módosítását, az előirányzatok módosításának rendjét szabályozza.

A 8. §-hoz

A belső kontrollrendszer kialakításának, hatékony működtetésének kötelezettségét, továbbá a belső ellenőrzéssel kapcsolatos szabályokat rögzíti.

A 9. §-hoz

A rendelet hatályba lépésről rendelkezik.