Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közterületi térfigyelő kamera rendszerről

Hatályos: 2022. 07. 01
A közterületi térfigyelő kamera rendszerről
Általános indokolás
A közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Kftv.) 1. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat a közterületi rend és tisztaság védelméről, a tömegközlekedési eszközök használati rendjének fenntartásáról, az önkormányzati vagyon védelméről közterület-felügyelet vagy közterület-felügyelő útján, a várakozási közszolgáltatás nyújtásáról közterület-felügyelet vagy közterület-felügyelő útján is gondoskodhat. Ugyanezen paragrafus (2) bekezdése értelmében a közterület-felügyeletet több önkormányzat által alakított társulásos formában is működhet.
A fent ismertetett szabályoknak megfelelően a közterület-felügyelet az Edelényi Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási és Szociális Osztályán belül működik.
Abod Község Önkormányzata Képviselő-testülete a 35/2021.(VI.11.) határozatával döntött közterületi térfigyelő rendszer kialakításához szükséges fedezet biztosításáról, valamint a kamerák üzembe helyezéséhez szükséges rendelet és szabályzatok elkészíttetéséről.
A Kftv. 7. § (3) bekezdése értelmében a közterületen, közbiztonsági, illetve bűnmegelőzési célból bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon képfelvevő helyezhető el, és felvétel készíthető. A képviselő-testület dönt a képfelvevővel megfigyelt közterület kijelöléséről, valamint a kamerák elhelyezéséről. Az önkormányzat által létesített kamerarendszerrel történő közterületi kamerázás mind az adatkezelés céljára, mind az adatkezelő személyére tekintettel az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 3. § 10a. pontjában foglalt bűnüldözési célú adatkezelés fogalmának felel meg. A képfelvevőt a Kftv. 7. § (4) bekezdése alapján elsősorban az önkormányzat által létrehozott közterület-felügyelet, az 1. § (3) bekezdése alapján amennyiben nincs közterült-felügyelet a közterület -felügyelő(k), valamint a 8. § (1) bekezdése alapján a jegyző vagy a képviselő-testület által kijelölt, a települési önkormányzat alkalmazásában álló köztisztviselő üzemeltetheti és kezelheti. Más személy adatkezelési tevékenységet nem folytathat, az élőkép megfigyelése rögzítés nélkül is adatkezelésnek minősül.
Mivel a térfigyelő rendszer kialakítására Abod Község Közigazgatási területén belül került sor a kamerarendszer üzemeltetése az Edelényi Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási- és Szociális Osztályon belül működő közterület-felügyelet útján kerül ellátására.
A kamerarendszer jogszerű működtetése során figyelemmel kell lenni az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (a továbbiakban: GDPR), valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseire és a Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonság Hatóság elnöke által közzétett állásfoglalásokban foglaltakra.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A § a Képviselő-testület döntését tartalmazza a kamerarendszer-telepítéséről.
A 2. §-hoz
A § az adatkezelés célját határozza meg.
A 3. §-hoz
A § az adatkezelési műveletek elvégzésére jogosultakra, valamint a rendszer üzemeltetésére vonatkozóan tartalmaz rendelkezést.
A 4. §-hoz
A § az adatkezelési műveletek elvégzésének feltételeit határozza meg.
Az 5. §-hoz
A § a rendszer üzemeltetése során felmerült költségek fedezetéről rendelkezik.
A 6. §-hoz
A § a Képviselő-testület döntését tartalmazza a megfigyelt közterületek kijelöléséről.
A 7. §-hoz
A § az önkormányzat rendszer üzemeltetése vonatkozásában felmerülő közzétételi kötelezettségéről rendelkezik.
A 8. §-hoz
A § hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.