Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

ABOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL SZÓLÓ 4/2021. (III. 02.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL

Hatályos: 2022. 02. 26
ABOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL SZÓLÓ 4/2021. (III. 02.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Törvényi kötelezettségnek eleget téve az alábbiakban terjesztjük elő a költségvetési rendelet módosítását.
Jelen rendelettervezet a költségvetési rendelet módosítása óta eltelt időszak változásait, elsősorban az államháztartáson belüli támogatások, pályázati támogatások változásaiból, a képviselő-testület döntéseiből eredő módosítások költségvetési rendeleten történő átvezetéseit tartalmazza.
A költségvetési előirányzat módosítási javaslatok részletesen az alábbiak:
Szociális ágazati pótlék címén a falugondnok bérezéséhez 2021. decemberben 34.270 forint támogatás átvétele valósult meg, mely a tartalék előirányzatát növeli.
A Magyar Falu Program keretén belül megvalósuló MFP-KEB/2021 Közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása pályázathoz átvett 3.233.460 forint összegű támogatás felhasználása a személyi juttatások, járulékok, dologi kiadások és a beruházások előirányzatát növeli.
Az októberi felmérés alapján a szünidei étkeztetéshez kapcsolódóan keletkezett 73.359 forint pótigény keletkezett, mely – az előző költségvetés módosításban tartalékból biztosított előirányzat alapján – a tartalékba visszahelyezésre került.
A kulturális támogatás felhasználása és elszámolása érdekében 246.580 forint a dologi kiadásokról a beruházások előirányzatára került átcsoportosításra.
Az ellátottak pénzbeli juttatásának előirányzatáról - a szociális feladatok egyéb támogatásából - 74.990 forint került átcsoportosításra a falugondnoki feladatokhoz szükséges eszközök beszerzésére, mely a beruházások előirányzatát növeli.
A falugondnoki feladatok bér és járulék előirányzatán keletkezett megtakarításból 143.479 forint, illetve 22.239 forint került átcsoportosításra a dologi kiadások előirányzatára.
A Belügyminisztérium 800.000 forint rendkívüli önkormányzati támogatást nyújtott, mellyel a tartalék előirányzata került növelésre.
A közhatalmi bevételeken elért 314.188 forint, a működési bevételeken elért 175.791 forint többletbevétel, illetve a településen működő vállalkozás által nyújtott 2.000.000 forint működési támogatás a tartalék előirányzatát növeli.
A korábbi években megvalósított Településkép pályázathoz kapcsolódóan 472.929 forint visszafizetési kötelezettség keletkezett, mely a tartalékból került biztosításra.
Az Agrárminisztérium EU-s és Nemzeti Támogatások Jogorvoslati Főosztálya a VP6-7.2.1-7.4.1.1-16 azonosítószámú Településkép pályázatra vonatkozóban benyújtott kifizetési kérelemmel kapcsolatosa kifogást elbírálta és elutasította. Emiatt a pályázathoz kapcsolódóan megtervezett bevételek visszavonásra kerültek, a felhalmozási és működési tartalék előirányzat terhére.
A Komplex Humán pályázat keretén belül megvalósult egy havi foglalkoztatáshoz kapcsolódó bér- és járulékkiadások fedezete a pályázat dologi kiadásaiból került átcsoportosításra összesen 252.945 forint összegben.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A 2021. évi költségvetés bevételi és kiadási főösszegének, valamint költségvetési egyenlegének módosítását tartalmazza.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
A tartalékok módosításáról, az általános és céltartalékok összegéről, a céltartalék felhasználásának szabályairól rendelkezik.
A 4. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.