Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 4/2017.(V.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 01
A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 4/2017.(V.10.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (továbbiakban: Atv.) 19. § (1) bekezdése és 33. § (1) bekezdése lehetőséget ad a házasság, illetve a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen, illetve munkaidőn kívül történő megkötésére.
Az Átv. 96. § - a felhatalmazást ad a települési önkormányzatnak, hogy rendeletben határozza meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezési szabályait, illetve az önkormányzat valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét.
A Képviselő-testület e kötelezettségének eleget téve megalkotta a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 11/2020.(VI.30.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Rendelet).
A Rendelet 4. § (5) és (6) bekezdése szerint a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolításáért anyakönyvi eseményeként 15 000 forint + Áfa, illetve hivatali munkaidőn túl történő lebonyolításáért anyakönyvi eseményeként 15 000 forint + Áfa díjat kell fizetni.
A Rendelet 4. § (2) bekezdés melléklet rendelkezik, hogy a hivatali helyiségen kívül vagy munkaidőn túl történő házasságkötést az 1. és a 2. melléklet szerinti nyomtatványon kell kérelmezni.
A nyomtatványok tartalmazzák a fizetendő összeget anyakönyvi eseményeként 15 000 forint + Áfa összegben.
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 7. § (1) bekezdése szerint „nem gazdasági tevékenység és nem eredményez adóalanyiságot a Magyarország Alaptörvénye által, illetőleg az annak felhatalmazása alapján megalkotott jogszabály alapján közhatalom gyakorlására jogosított személy, szervezett által ellátott közhatalmi tevékenység”.
Az Áfa tv. 7. § (2) bekezdése alapján „közhatalmi tevékenység különösen a jogszabályalkotási, az igazgatás szolgáltatási, az ügyészi, a védelmi, a rendvédelmi, a külügyi és igazságügyi igazgatási, a közigazgatási jogalkalmazói, a hatósági ellenőrzési és pénzügyi ellenőrzési, a törvényességi felügyeleti és ellenőrzési, az államháztartási, az európai uniós és egyéb nemzetközi támogatás elosztásáról való döntési tevékenység.”
A házasságkötésnél, illetve a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél az anyakönyvvezető közhatalmi feladatot lát el közhatalmi tevékenységet végez, ez esetben tehát nem keletkezik áfafizetési kötelezettség.
A fentiek alapján szükséges az alap rendeletnek, illetve az alap rendelet mellékleteinek módosítása úgy, hogy az áfafizetési kötelezettséget ne tartalmazzon, valamint indokolt a közreműködő anyakönyvvezető térítési díjának magasabb összegben történő meghatározása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Szövegcserés módosítást tartalmaz.
A 2. §-hoz
A kérelem előterjesztésére vonatkozó szabályokat tartalmaz, illetve meghatározza a fizetendő díjak összegét, valamint az engedélyezésre vonatkozó szabályokat.
A 3. §-hoz
A közreműködő anyakönyvvezető térítési díját állapítja meg.
A 4. §-hoz
A rendelet alkalmazásához szükséges mellékletek tartalmát határozza meg.
Az 5. §-hoz
Hatálybaléptető rendelkezést tartalmaz.