Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

A magánszemélyek kommunális adójáról szóló 5/2013.(IV.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
A magánszemélyek kommunális adójáról szóló 5/2013.(IV.22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény felhatalmazása alapján Abod Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2009. január elsejétől bevezette a magánszemélyek kommunális adóját.
A Képviselő-testület 2013. 04. 22. napján elfogadta a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 5/2013. (IV.22) önkormányzati rendeletét, majd 2015. 11. 30-án a módosítását.
A kommunális adó jelenlegi mértéke: 18.000 Ft/év.
Kommunális adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén lévő lakás céljára szolgáló épület, építmény tulajdonjogával rendelkezik.
Az adó alanya elsősorban az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén az adókötelezettség a tulajdoni hányadok arányában terhelik a tulajdonosokat.
Adókötelezettség az építmény használatbavételi, illetőleg fennmaradási engedélyének kiadását követő év első napján keletkezik, az adókötelezettség az építmény megszűnése évének utolsó napján szűnik meg.
Az önkormányzati döntés alapján mentes az adó alól:
1. szükséglakás
2. az építési tilalom alatt álló telek, valamint
3. a beépítetlen terület művelési ágú belterületi ingatlan, melyen felépítmény nem található.
Abod község lakossága 2015. óta nem fizet az elszállított hulladékért a szolgáltató részére szemétszállítási díjat, mivel ezt az az önkormányzat átvállalta a lakosságtól, s negyedévente megfizeti a szolgáltatást végző NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. felé a befolyt kommunális adóból. A hatályos rendelet alapján a befizetett kommunális adót az önkormányzat elsősorban a község infrastruktúrájának fejlesztésére, valamint a szilárdhulladék-szállítási közszolgáltatás működésére, finanszírozására fordítja.
Az adófizetési kötelezettségnek sajnálatos módon nem minden adóalany tesz, illetve tett eleget, jelenleg az összes halmozott hátralék összege: 1.787.781 forint. A felhalmozott hátralék behajtása tekintetében érdemi hatást nem értünk el.
2023. július 1. napjától jelentősen átalakul a hulladékszállítási közszolgáltatás. Ettől a naptól a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., mint koncessziós társaság végzi a magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtését és gondoskodik annak kezeléséről.
Sajnálatos módon több ingatlantulajdonos késve tett eleget a szolgáltatóhoz történő bejelentkezési kötelezettségnek, melynek következtében az önkormányzatnak több esetben évekre visszamenőleg kellett a hulladékszállítási díjat kifizetni, mely jelentős terhet rótt az önkormányzatra.
Az adófizetési morál, az adókövetelések nagyságrendje, az évekre visszamenőleg történő számlázások, valamint a hulladékszállítás átalakítására tekintettel javaslom, hogy 2023. július 1. napjától a lakosság közvetlenül a szolgáltatónak fizesse a hulladékszállítási díjat, s ezzel egyidejűleg javaslom, hogy a magánszemélyek kommunális adójának mértéke a jelenlegi 18. 000 Ft/év/adótárgyról csökkenjen 6.000 Ft/év/adótárgyra.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A § módosító rendelkezést tartalmaz.
A 2. §-hoz
A § hatályon kívül helyezésről szól.
A 3. §-hoz
A § hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.