Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2023.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 24

Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.24.
a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2023.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) felhatalmazást ad a települési önkormányzatok számára, hogy a helyi sajátosságok figyelembevételével alkossanak rendeletet és ebben a rendeletben szabályozzák a helyben biztosítható szociális ellátások formáit, odaítélésének feltételeit, illetve a szociális rászorultság mértékét.
Abod Község Önkormányzatának Képviselő – testülete a korábbi rendelet hatályon kívül helyezésével megalkotta a 4/2023. (II.24.) önkormányzati rendeletét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól.
A rendelet a következő támogatási formákat szabályozza:
1. lakásfenntartási támogatás,
2. rendkívüli települési támogatás,
3. létfenntartási támogatás,
4. családok karácsonyi támogatása,
5. iskoláztatási támogatás,
6. téli tüzelő beszerzésének támogatása,
7. temetési költségekhez való hozzájárulás,
8. közköltséges temetés.
A jelenleg hatályos rendelet szerint a téli tüzelő beszerzésének támogatására vonatkozó kérelmeket november 1. és november 15. – e között lehetett benyújtani, kérelem nem érkezett.
A jelenlegi szabályozás szerint a kérelmek feldolgozásra kerülnek és kifizetése közel esik a karácsonyi ünnepekhez, így célszerű a tüzelő beszerzésének támogatására biztosított támogatás összegét (amely jelenleg 20.000 forint) megemelni a családok karácsonyi támogatására biztosítható támogatási összeggel (10.000 forint) és a támogatást 30.000 forint összegben a téli tüzelő beszerzésének támogatására biztosítani, és a karácsonyi támogatásra vonatkozó rendelkezést hatályon kívül helyezni.
A rendelet - tervezet ezt a változást tartalmazza azzal, hogy az így szabályozott téli tüzelő támogatására vonatkozó jövedelmi értékhatárt 228.000 forintról 285.000 forintra emeli meg, egyben módosítja a beadási határidőt.
Bevezeti ugyanakkor a 62. év felüliek támogatását, meghatározza ennek összegét (5.000 forint) és a kérelmek benyújtására vonatkozó határidőt azonos időszakban állapítja meg a tüzelő beszerzésének támogatására irányuló kérelmek benyújtási határidejével, ezáltal a kérelmek feldolgozását meggyorsítja és egyszerűsíti.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A § szabályozza a téli tüzelő beszerzésének támogatására vonatkozó szabályokat
A 2. §-hoz
A § bevezeti és szabályozza az időskorúak támogatását, mint új támogatási forma.
A 3. §-hoz
A § hatályon kívül helyezésről rendelkezik.
A 4. §-hoz
A § a hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.