Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2023.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 22

Abod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.22.
a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2023.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) felhatalmazást ad a települési önkormányzatok számára, hogy a helyi sajátosságok figyelembevételével alkossanak rendeletet és ebben a rendeletben szabályozzák a helyben biztosítható szociális ellátások formáit, odaítélésének feltételeit, illetve a szociális rászorultság mértékét.
Abod Község Önkormányzatának Képviselő – testülete a korábbi rendelet hatályon kívül helyezésével megalkotta a 4/2023. (II.24.) önkormányzati rendeletét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól.
A rendelet a következő támogatási formákat szabályozza:
1. lakásfenntartási támogatás,
2. rendkívüli települési támogatás,
3. létfenntartási támogatás,
4. iskoláztatási támogatás,
5. téli tüzelő beszerzésének támogatása,
6. időskorúak támogatása
7. temetési költségekhez való hozzájárulás,
8. közköltséges temetés.
A jelenlegi szabályozás szerint a lakásfenntartási támogatás a család által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos kiadások viseléséhez történő hozzájárulás. A hatályban lévő rendelet a jövedelem számításánál a családban élők jövedelmét rendeli figyelembe venni.
Az Szt. 4. § c) pontja a család fogalmát a következők szerint határozza meg:
„család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;”
A közeli hozzátartozó pedig az Szt. 4. § d) pontja alapján:
„da) a házastárs, az élettárs,
db) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek (a továbbiakban: nevelt gyermek),
dc) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),
dd) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a db) vagy dc) alpontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér;”
A fenti szabályozásból látható, hogy a család fogalmába jogszabályi rendelkezés alapján, sem a szülő, sem az iskolai tanulmányokat nem folytató nagykorú gyermek, illetőleg nagykorú testvér nem tartozik bele annak ellenére, hogy a lakásfenntartási támogatás ellentételezéseként biztosított szolgáltatást (villany, víz, gáz stb.) ők is igénybe veszik. Ennek megfelelően célszerű egyrészt a jövedelmek tekintetében, valamint az osztószám vonatkozásában nem csak a családhoz tartozó személyeket, hanem a háztartásban élőket is figyelembe venni.
Az Szt. 4. § f) pontja alapján háztartásba tartozó személyek:
háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.”
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A § a lakásfenntartási támogatás – mint települési támogatás- szabályait tartalmazza.
A 2. §-hoz
A § a hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.