Tornakápolna Község Önkormányzat Polgármesterének 4/2020.(VI.18.) rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 05. 13

Tornakápolna Község Önkormányzat Polgármesterének 4/2020.(VI.18.) rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.05.13.

Tornakápolna Község Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófa védelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Tornakápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva a következőket rendeli el:1

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Tornakápolna község lakossága közösségi művelődési érdekeinek, kulturális szükségleteinek és a település hagyományainak figyelembevételével, az igények és lehetőségek ismeretében meghatározza Tornakápolna község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint a feladatellátásának formáját, feltételeit, módját és mértékét.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőire, alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre.

3. Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

3. § (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:

a) rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét Tornakápolna Község Önkormányzata (3761 Tornakápolna, Dózsa György utca 33.) épületének nagy terme,

b) a közösségi színtér díjmentes használatát.

c) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain,

d) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.

4. Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

4. § Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a Tornakápolna Község Önkormányzata (3761 Tornakápolna, Dózsa György utca 33.) épületének nagy termében látja el.

5. A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

6. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A bevezetője a Tornakápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (IV. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.