Tornakápolna Község Önkormányzata Polgármesterének 9/2020.(XI.17.) rendelete

a szociális tűzifa támogatásról

Hatályos: 2020. 11. 18- 2021. 04. 29

Tornakápolna Község Önkormányzata Polgármesterének 9/2020.(XI.17.) rendelete

a szociális tűzifa támogatásról

2020.11.18.

Tornakápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Tornakápolna Község Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében veszélyhelyzet idejére meghatározott feladat- és hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörre tekintettel a következőt rendeli el:

I. A rendelet célja

1. § (1) Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 3. mellékletének I.8. pont szerinti.” A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása” jogcímen benyújtott támogatási igény alapján – a belügyminiszter támogatói okiratában foglaltak szerint – Tornakápolna Község Önkormányzata szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó, vissza nem térítendő támogatásra jogosult.

(2) E rendelet célja, hogy a szociális tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Tornakápolna község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. §-ban meghatározott személyekre.

II. A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként szociális célú tűzifa természetbeni támogatást biztosíthat, annak a személynek, aki

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására- lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult, továbbá

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő háztartás.

c) 65 év feletti egyedülálló személyek.

(2) A jogosultságnak 2020. október 31. napján kell fennállnia.

(3) Ha egy háztartásban több jogosult is él vagy a jogosultság több jogcímen is megállapítható, úgy a támogatás egy háztartásban egy jogosultnak, egy jogcímen állapítható meg.

(4) A támogatás mértékén felül az önkormányzat vállalja a tűzifa szállításából -ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek megfizetését és azt, hogy a szociális tűzifa támogatásban részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

3. § (1) A támogatás mértéke jogosult háztartásonként 2,5 m3, illetve legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítására kerülhet sor.

(2) A jogosultsági feltételek fennállásának megállapítása és ellenőrzése hivatalból történik a rendelkezésre álló nyilvántartások alapján.

(3) A szociális célú tűzifára való jogosultságról átruházott hatáskörben a Polgármester határozattal dönt.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult az 1. melléklete szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és 2021. április 30. napján hatályát veszti.