Tornakápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (X.16.) önkormányzati rendelete

A szociális tűzifa támogatásról

Hatályos: 2023. 10. 26- 2023. 10. 31 16:00

Tornakápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (X. 16.) önkormányzati rendelete

A szociális tűzifa támogatásról

2023.10.26.

Tornakápolna Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

I. A rendelet célja

1. § (1)1 Tornakápolna Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) az évenként elfogadott költségvetési törvényben biztosított, megpályázható és elnyert keret terhére ellenszolgáltatás nélkül szociális tűzifát biztosít.

(2) E rendelet célja, hogy a szociális tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Tornakápolna község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. §-ban meghatározott személyekre.

II. A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként szociális célú tűzifa természetbeni támogatást biztosíthat, annak a személynek, aki

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására- lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult, továbbá

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő háztartás.

c)2 62 év feletti egyedülálló személyek.

(2)3 A jogosultságnak tárgy év október 31. napján kell fennállnia.

(3) Ha egy háztartásban több jogosult is él vagy a jogosultság több jogcímen is megállapítható, úgy a támogatás egy háztartásban egy jogosultnak, egy jogcímen állapítható meg.

(4) A támogatás mértékén felül az önkormányzat vállalja a tűzifa szállításából -ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek megfizetését és azt, hogy a szociális tűzifa támogatásban részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

3. § (1) A támogatás mértéke jogosult háztartásonként 2,5 m3, illetve legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítására kerülhet sor.

(2) A jogosultsági feltételek fennállásának megállapítása és ellenőrzése hivatalból történik a rendelkezésre álló nyilvántartások alapján.

(3) A szociális célú tűzifára való jogosultságról átruházott hatáskörben a Polgármester határozattal dönt.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1

Az 1. § (1) bekezdése a Tornakápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdés c) pontja a Tornakápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (X. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdése a Tornakápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 13.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.