Tornakápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetésről

Hatályos: 2023. 03. 12

Tornakápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.12.
az önkormányzat 2023. évi költségvetésről
Végső előterjesztői indokolás
A helyi önkormányzat költségvetéséből finanszírozza és látja el a helyi önkormányzatokról szóló és más törvényben meghatározott feladatait. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht. tv.) 23. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat a költségvetését költségvetési rendeletben állapítja meg. A költségvetés a költségvetési évben pénzforgalmilag teljesülő költségvetési bevételek és költségvetési kiadások előirányzott összegét tartalmazza (a továbbiakban: bevételi előirányzatok és kiadási előirányzatok). A bevételi előirányzatok azok teljesítésének kötelezettségét, a kiadási előirányzatok azok felhasználásának jogosultságát jelentik.
A helyi önkormányzatok költségvetési rendeletének tartalmi és formai követelményeit az államháztartásról szóló és végrehajtási rendelete tartalmazza. A rendelet-tervezet a jogszabályi előírásoknak megfelelő struktúrában és tartalommal készült.
Az önkormányzat 2023. évi gazdálkodásának pénzügyi kereteit alapvetően Magyarország 2022. évi központi költségvetésről szóló 2022. évi XXV. törvény határozza meg. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény előírása szerint a költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (2) és (4) d) bekezdéseinek megfelelően aktualizálásra kerültek a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi és kiadási előirányzatainak keretszámai, összehangolva a 29/A. § szerinti tervszámokkal.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát tartalmazza.
A 2. §-hoz
A 2023. évi költségvetés költségvetési bevételi és kiadási főösszegeit, a költségvetési egyenlegét, a finanszírozási bevételek és kiadások főösszegeit, illetve a bevételek és kiadások főösszegeit tartalmazza.
A bevételek és kiadások összesített és költségvetési szervenkénti összegeit kötelező, önként vállalt és állami feladatok szerinti tagolásban az 1. mellékletek tartalmazza. A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. melléklet részletezi.
A 3. §-hoz
A 2023. évi költségvetés részletezését, a mellékletek ismertetését tartalmazza.
Az 4 §-hoz
A költségvetés végrehajtásának szabályait tartalmazza.
A 5. §-hoz
Az előirányzatok feletti módosítása szabályait tartalmazza.
A 6. §-hoz
A gazdálkodás szabályait tartalmazza.
A 7. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának ellenőrzésével, a belső kontrollrendszer működtetésével és a belső ellenőrzéssel kapcsolatban határoz meg feladatokat.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmazza.