Abaújszolnok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (VI.1.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogram működésére vonatkozó szervezeti és működési szabályzatról

Hatályos: 2017. 06. 02- 2022. 03. 05

Abaújszolnok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (VI.1.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogram működésére vonatkozó szervezeti és működési szabályzatról

2017.06.02.

Abaújszolnok Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdés, valamint a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya kiterjed Abaújszolnok község közigazgatási területén a szociális földprogramban résztvevő támogatottakra.

2. §

A program szervezeti és működési szabályzata

Abaújszolnok Község Önkormányzat Képviselő-testülete saját hatáskörében a szociális földprogram működési szabályzatát az alábbiak szerint határozza meg.
(1) A program célja:
a. az alacsony jövedelemmel rendelkező, vagy szociális ellátásban részesülő háztartások szociális földprogramba történő bekapcsolása jövedelemszerző képességük növelésével,
b. a munkanélküli családok megélhetési gondjainak csökkentése, hátrányos helyzetük javítása, további társadalmi leszakadásuk megakadályozása,
c. munkavégzésre nevelés,
d. a munkakedv növelésével jövedelemszerzési lehetőség, életvitel, szemléletmód, formálása,
e. szerepvállas az aktív szociálpolitikai rendszerben.
(2) Az ellátottak köre:
Azok, akik :
1. rendszeres szociális segélyben részesülnek,
2. foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül,
3. rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek,
4. nyugdíjasok
5. álláskeresők, vagy regisztrált munkanélküliek vagy
6. olyan megváltozott munkaképességűek, akiknek az egészségi állapota a programban való részvételt lehetővé teszi,
7. mezőgazdasági termelésre alkalmas földterülettel, és kisállattartásra alkalmas épülettel rendelkezik.
(3) Szervezet
1. A szociális földprogram működtetője Abaújszolnok Község Önkormányzat Képviselő-testülete
2. Az operatív irányítást a polgármester megbízása alapján a jegyző, mint programvezető végzi.
3. A program működtetésének adminisztratív teendőit a Selyebi Közös Önkormányzati Hivatal dolgozói látják el.
4. A kifizetések és bevételezések vonatkozásában a számviteli törvényben foglaltakat kell alkalmazni. Utalványozásra és kötelezettségvállalásra a polgármester jogosult, akadályoztatása esetén az alpolgármester. Ellenjegyzésre a jegyző jogosult, akadályoztatása esetén az aljegyző. Érvényesítésre jogosult a Pénzügyi Iroda vezetője, akadályoztatása esetén az őt helyettesítő személy.
5. Az önkormányzat szakképzett agrármérnök által a program folyamatos szakmai felügyeletét biztosítja.
(4) A kedvezményezettek (támogatásban részesülők) kiválasztása
A kedvezményezettek kiválasztását a programban szereplő létszámkeretek figyelembevételével a polgármester végzi. Ennek során a rendelkezésre bocsátott iratminta szerint a polgármester megköti a támogatási szerződéseket, meghatározza a szerződések ellenőrzését és esetleges szankcionálását.
(5) A program végrehajtása, koordinálása
a. A program végrehajtása során a program minden résztvevője köteles jóhiszeműen és egymást segítve együttműködni, az esetleges akadályokat időben jelezni.
b. A szakmai munkatársak szervezik a települési szintű operatív feladatokat, ennek során különösen:
- a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően átveszik és a bizonylati rendnek megfelelően eljuttatják a támogatást a kedvezményezettekhez;
- szervezik a szaktanácsadást;
- havonta legalább egyszer ellenőrzik a kedvezményezetteket, erről feljegyzést készítenek, s amennyiben rendellenességet észlelnek, haladéktalanul értesítik a koordinátort.
c. A koordinátor saját hatáskörében megteszi a szükséges intézkedéseket, szükség esetén értesíti a programvezetőt.
d. A program végrehajtásáról és tapasztalatairól a programvezető beszámol az Önkormányzat Képviselő-testületének.

3. §

A támogatási szerződés

A résztvevők kiválasztását követően megkötésre kerülnek a támogatási szerződések, melynek mintája a következő:

Együttműködési megállapodás

Abaújszolnok Község Önkormányzata (pályázó neve) székhely címe: 3809 Abaújszolnok, Béke u. 1. . sz., adószám:, képviselő neve: Gönczi Gáborné, mint Támogató (a továbbiakban Támogató),
másrészt
kedvezményezett neve:……………………………………………………..… an: …………..…………….………….………, szig. szám: …………………………., állandó lakcím: ………………………………………………………………..…, mint Kedvezményezett (a továbbiakban Kedvezményezett) (a továbbiakban együtt: Felek) között az alábbiak szerint:
1. Kedvezményezett vállalja, hogy részt vesz a szociális földprogramban, és kijelenti, hogy saját háztartás gazdasággal rendelkezik.
2. A Kedvezményezettel egy háztartásban élő, támogatásban részesülő családtagok:
1. ………………………………………………………………………….
2. ………………………………………………………………………….
3. ………………………………………………………………………….
4. ………………………………………………………………………….
5. ………………………………………………………………………….
6. ………………………………………………………………………….
7. ………………………………………………………………………….
3. Támogató kötelezettségei
3.1. Támogató külön térítés nélkül vállalja a tájékoztató megszervezését, biztosítja a tájékoztató megtartásához szükséges helyszínt, szakember(eke)t, technikai hátteret.
3.2. Támogató külön térítés nélkül vállalja szakképzett mentor, szakmai felügyelet biztosítását Kedvezményezett számára.
3.3. Támogató vállalja az 1. pontban meghatározott alprojekt keretében elnyert mezőgazdasághoz kapcsolódó javaknak Kedvezményezett részére történő átadását.
3.4. Támogató külön térítés nélkül vállalja jelen szerződéshez kapcsolódó szervezési, adminisztratív és pénzügyi tevékenység ellátását.
3.5. Támogató külön térítés nélkül vállalja a nyertes pályázatában megfogalmazott növénytermesztéshez/állattenyésztéshez/stb. szükséges eszközök, anyagok, áruk, stb. beszerzését és Kedvezményezett részére előre egyeztetett időpontban történő átadását.
3.6. Az eszközök, anyagok, áruk, vetőmagok, növények, élő állatok, tápok, stb. átvételére Kedvezményezett, vagy meghatalmazottja jogosult. Az átadás-átvételről jegyzőkönyvet kell felvenni, melyet Felek aláírásukkal látnak el.
3.7. Támogató vállalja, hogy a tulajdonában levő, jelen projekt megvalósulását elősegítő eszközöket, berendezéseket, gépeket Kedvezményezett részére külön térítés nélkül rendelkezésre bocsátja, azok használatáról a 3.1 és a 3.2. pontban megfogalmazottak szerint tájékoztatót tart. A nem rendeltetésszerű használatból származó sérülések javításának költsége Kedvezményezettet terheli.
4. Kedvezményezett kötelezettségei
4.1. Kedvezményezett köteles a Támogató által szervezett tájékoztató(k)on részt venni.
4.2. Kedvezményezett köteles a pályázatban megfogalmazott célok érdekében a jó gazda gondosságával eljárni.
4.3. Kedvezményezett köteles a rá bízott javakat megőrizni, azok állagát fenntartani.
4.4. Kedvezményezett köteles a projektet oly módon megvalósítani, hogy az abból származó előnyök lehetőség szerint biztosítsák Kedvezményezett és a 2. pontban meghatározott természetes személyek hosszú távú megélhetését.
4.5. Kedvezményezett köteles a növény- és állat- és élelmezés-egészségügyi szabályok betartására.
4.6. Kedvezményezett köteles a szakértő(k) által javasolt termelési/tenyésztési technológiát betartani.
4.7. Kedvezményezett köteles a megtermelt javakat saját célra felhasználni.
5. Támogató képviselője jogosult a szerződésben foglalt kötelezettségeket ellenőrizni.
6. Ha a Kedvezményezett valamilyen előre nem látható okból nem tudja vállalni a szerződés teljesítését, azt az ok keletkezésétől számított 8 munkanapon belül jeleznie kell a Támogató felé. A Támogató az általa biztosított javakat visszaveszi, és más kedvezményezettnél helyezi el. Ebben az esetben ellenszolgáltatásra Kedvezményezett nem tarthat igényt.
7. Kedvezményezett tudomásul veszi, hogy amennyiben a programban foglaltak szerinti tevékenységet nem megfelelőn végzi, vagy program folytatásából kilép, vagy a szerződében foglalt kötelezettségét neki felróható okból nem teljesítette, a programból kizárható és kártérítési kötelezettséggel tartozik.
8. A programból kizárt Kedvezményezett köteles megtéríteni a felhasznált anyag ellenértékét.
9. Amennyiben a program megvalósítása olyan ok miatt hiúsul meg, amely egyik Fél számára sem róható fel (vis maior), Felek egymással szemben semmiféle igényt nem támasztanak.
10. A Felek a szerződés során kötelesek mindenben együttműködni. A szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadók.
11. Jelen szerződést 2 számozott oldalból áll, melyet Felek mint akaratukkal mindenben megegyezőt előzetes értelmezés után 2 példányban aláírnak.
Abaújszolnok, 201….……………………………………..……
……………………………………………….. ..………………………………………….
Támogató Kedvezményezett

4. §

Megelőző tevékenységek

(1) A támogatási szerződések megkötését követően (a termesztési munkákat megelőzően) a programban résztvevők számára szakmai tanácsadásra kerül sor, melyet az önkormányzat által felkért szakember végez. Ennek során válaszol a feltett szakmai kérdésekre, és ajánlásokat, javaslatokat tesz a konkrét termesztési munka módjára.
(2) A sertést az önkormányzat beszerzi, s arról tájékoztatja az érintetteket. A sertés elszállítása, és további tartása a kedvezményezettek feladata.
(3) A résztvevők a munkák elvégzésének megkezdését az önkormányzat megbízottjának (koordinátor) bejelentik. A koordinátor legalább havonta egyszer a helyszínen ellenőrzi és felügyeli a munkák program szerinti végrehajtását. A koordinátor a helyszínen nyert tapasztalatait feljegyzésben rögzíti. Szükség esetén intézkedéseket kezdeményez.

5. §

A teljesítés

(1) A munkák elvégzését az érintettek jelentik a koordinátornak (megbízottnak). A koordinátor (megbízott) megkezdi az értékesítés szervezését, s felelős annak lebonyolításáért.
(2) A program befejezését követően a programfelelős a program végrehajtásáról értékelő és összesített beszámolót készít, melyet benyújt a Selyebi Közös Önkormányzati Hivatalánál, valamint egy példányával tájékoztatja a pályázatot kiíró szervezetet. A beszámolóban egyúttal javaslatot is tesz a program helyi továbbfejlesztésére.

6. §

Záró rendelkezések

Jelen rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.
Záradék:
A rendelet 2017.június 01. napján kihirdetésre került.
dr. Nevelős Zita
jegyző