Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2009. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

a község közművelődési feladatairól és azok feltételeiről

Hatályos: 2010. 01. 01

Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2009. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

a község közművelődési feladatairól és azok feltételeiről

2010.01.01.

Rudolftelep Községi Önkormányzat képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Tv. 77. §.-ban (továbbiakban: Közműv. tv.) biztosított felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § Általános rendelkezések, a rendelet célja]

(1) Meghatározni a település közművelődési feladatait, törekvéseit a helyi lehetőségek és igények ismeretében

(2) Rudolftelep község művelődési és bányász kulturális hagyományainak ápolása, továbbfejlesztése.

(3) A lakosság élethelyzet ének és munkaképességének javítása.

(4) Az egyetemes nemzeti és kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása.

(5) A civil közösségek működésének, együttműködésének ösztönzése.

(6) A helyi kulturális nyilvánosság tájékoztatás fejlesztése.

(7) A közösségi művelődéshez méltó környezet és infrastruktúra biztosítása

2. § Az önkormányzat helyi közművelődési feladatainak ellátására, mint közösségi színteret a József Attila Művelődési Házat és Könyvtárat jelöli ki.

3. § (1) Az önkormányzat a Közműv. Tv. 79. §.-ban foglalt feladatok ellátására a közösségi színtér működtetésére a József Attila Művelődési Ház Bányász Kultúráért Alapítványával (továbbiakban : Alapítvány) köt közművelődési megállapodást.

(2) Az önkormányzat a közművelődési megállapodásban foglaltak szerint biztosítja, hogy a településen a lakosság önszerveződő közösségei megfelelő rendszerességgel és időtartamban vehessék igénybe a színtér vagy intézmény szolgáltatásait, és az igénybevétel idejére a minimális működési feltételek rendelkezésre álljanak.

4. § (1) Az önkormányzat minden évben külön határozattal dönt a létszám és költségek ismeretében az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központban való részvételről.

(2) A társulási tagdíjat az Önkormányzat döntésének megfelelően költségvetési rendeletében tervezi.

5. § A költségvetési támogatások rendszere]

(1) Az önkormányzat a tulajdonában lévő József Attila utca 1. szám alatti épület fenntartásáról az e paragrafus (2) és (3) bekezdésében foglalt eltérésekkel gondoskodik.

(2) Az önkormányzat költségvetési rendeletében határozza meg, hogy az e jogcímen kapott normatív állami támogatás mekkora hányadát adja át átadott pénzeszközként - államháztartáson kívülre - alapítványi támogatásként.

(3) Az önkormányzattal közös épületben lévő művelődési ház fenntartási költségeiből a vízdíj 100 %-át, a villamos energia szolgáltatás 100 %-át az önkormányzat (nem pénzbeli támogatásként) fizeti meg.

(4) Az egyéb fenntartással kapcsolatos díjakat (vagyonbiztosítás díját, hulladékelszállítás díját, valamint a felújítási költségeket) az önkormányzat fizeti meg a szolgáltató felé.

(5) A (3) bekezdésben foglalt közüzemi díjakat az önkormányzat könyvelésében külön - további alábontással - kell nyilvántartani.

(6) Az önkormányzattal közös épületben lévő művelődési ház fenntartási költségeiből a gázfogyasztás közüzemi díját 100 %-ban az Alapítvány fizeti.

(7) Az önkormányzat a Művelődési Ház épületéből 710 m2-es területet térítésmentesen az Alapítvány rendelkezésére bocsátja.

6. § Az önkormányzat az átadott pénzbeli és nem pénzbeli támogatásokat a belső ellenőrzés keretén belül ellenőrzi.

7. § (1) Az önkormányzat az éves támogatások mértékéről a költségvetés tervezésekor az arra irányadó szabályok szerint előzetesen egyezteti az Alapítvány kuratórium elnökével.

(2) Az önkormányzat az adott évi községi ünnepeinek és kiemelt rendezvényeinek költségeinek támogatását tárgyévi költségvetésében tervezi.

8. § Az önkormányzat elismeri és segíti a községben működő civil közösségek, szervezetek munkáját, a közművelődés területén számít együttműködésükre.

9. § Ezen rendelet 2010. január 01. napján lép hatályba és ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 12/2001. (VI.01.) sz. rendelet