Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (VII. 17.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2014. 08. 01

Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (VII. 17.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2014.08.01.

Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a helyi önkormányzatok és szerveik, valamint az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 18. §-ában meghatározott feladatkörre, tekintettel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § 2. pontjára, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII . törvény végrehajtására kiadott 145/1999. (X.l.) Korm. Rendeletben, továbbá az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999. (IX.24.) BM-EüM-IM együttes rendeletben foglaltakra, az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya]

(1) A rendelet hatálya kiterjed Rudolftelep Község közigazgatási területén található lezárt és működő köztemetőre, annak létesítményeire, valamint az ott végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, fenntartójára, üzemeltetőjére, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a köztemetőben végzett tevékenységük, vagy a köztemető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek, vagy kötelezettségek terhelnek.

2. § Értelmező rendelkezések]

E rendelet alkalmazásában:

a) temetkezési szolgáltató: a temetkezési szolgáltatásokat együttesen, vagy önállóan végző, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvényben (továbbiakban:Tv.) meghatározott szolgáltató;

b) temető fenntartása: a Tv.-ben meghatározott tevékenység, mely magában foglalja különösen a temető rendeltetésszem használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartását, szükség szerinti felújítását és gondozását;

3. § (1) A rudolftelepi köztemető létesítéséről, fenntartásáról és üzemeltetéséről Rudolftelep Községi Önkormányzat gondoskodik.

(2) A működő köztemető a Rudolftelep Községi Önkormányzat tulajdonát képező 1681 helyrajzi számú ingatlanon lévő temető.

4. § (1) Halottat, elhamvasztott halott maradványait eltemetni - a Tv. -ben meghatározott esetek kivételével - csak a működő temetőkben és temetkezési emlékhelyeken létesített temetési helyen lehet.

(2) A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.

(3) A köztemetőbe - bármely egyéb megkülönböztetés nélkül - az elhalálozásuk idején rudolftelepi lakosokat lehet eltemetni.

(4) Rudolftelepi lakos hozzátartozó kérelmére, egyedi elbírálás alapján a polgármester engedélyt adhat más településen lakott elhunyt temetésére, amennyiben:

a) a kérelmező hozzátartozója már rendelkezik olyan sírhellyel, amely alkalmas az elhunyt eltemetésére (korábban váltott sírhely),

b) a temető üzemeltetője - a rudolftelepi lakosok érdekeinek sérelme nélkül - tud új sírhelyet biztosítani.

II. Fejezet

A kegyeletgyakorlás rendje és a temetési helyek gondozásának szabályai

5. § (1) A temetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, az etnikai vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani, és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól vagy magatartástól.

(2) A megváltott temetési helyek gondozásáról, fenntartásáról a temetési hely fölött rendelkező köteles gondoskodni.

(3) Minden látogató kötelessége temetőnek, valamint a környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése.

6. § Temetői rend]

(1) A személyi (gyalogos) bejárót - szezontól függetlenül - folyamatosan lehet igénybe venni.

(2) A temető területén kizárólag a kijelölt helyen, a törvényben meghatározott tartalommal lehet temetkezési szolgáltatást reklámozni, hirdetni. A reklámokkal kapcsolatos kihelyezési jog és a bevétel Rudolftelep Községi Önkormányzatot illeti meg.

(3) A temetőben csak a temetési helyek díszítését szolgáló, a kegyeleti jelleggel összefüggő tárgyak, növények helyezhető k el. Az engedély nélküli, valamint a temető rendjét megzavaró, illetve az emlékezést sértő tárgyak és növények eltávolítására az üzemeltető jogosult.

(4) Tilos a temetési helyen, mellette, vagy mögötte a gondozáshoz használatos szerszámok és egyéb eszközök tárolása.

(5) A temető területére - az üzemeltető engedélyével és ellenőrzése mellett - kizárólag az alábbi gépjárművek hajthatnak be:

a) a temető üzemeltetését és a temetkezési szolgáltatásokat ellátó járművek,

b) a mozgásukban korlátozott személyeket szállító járművek.

7. § (1) A temetőben 10 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyeletével tartózkodhat.

(2) A temetőbe a vakvezető kutya kivételével állatot bevinni tilos.

(3) A temetőben gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető.

(4) A temetőből virágot, vagy sírokra ültetett növényeket kivinni nem lehet. A temetőből sírkövet, fejfát, síremléket, vagy ezek egy részét csak az üzemeltet ő írásbeli engedélyével lehet kivinni.

(5) A temető területén a szemetel és tilos, bármely hulladékot az arra kijelölt gyűjtő helyen kell elhelyezni.

8. § A temetési helyek gondozása során körültekintő gondossággal, valamint az alábbiak figyelembevételével kell eljárni:

a) a tevékenység ne sértse mások kegyeleti érzéseit;

b) a tevékenység mások sírgondozási tevékenységét ne akadályozza;

c) a tevékenység az utakon való közlekedést ne akadályozza;

d) a tevékenység búcsúztatás alatt ne zavarja a szertartást;

e) a keletkező hulladékot a kijelölt gyűjtőedényekben kell elhelyezni;

f) tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

9. § A rendelet hatályba lépése után ültetendő növények esetében alkalmazandó szabályok]

(1) Egy méternél magasabb cserjék, illetve fák telepítése, kivágása csak a temető tulajdonosának hozzájárulásával végezhető. A hozzájárulás megadására a tulajdonos képviseletében Rudolftelep Községi Önkormányzat Polgármestere jogosult.

(2) A sírok közötti utakra nem lehet növényeket telepíteni.

10. § A sírjelek alkalmazásának szabályai]

(1) A temetési hely jelölésére a fenntartó által jóváhagyott sírjel vagy síremlék használható.

(2) A sírjel nem foglalhat el a temetési helyeknél nagyobb méretet, magassága anyagától függően:

a) műkő, terméskő legfeljebb 1,5 m éter,

b) kopjafa legfeljebb 2,2 méter

lehet.

(3) A sírjel, vagy az azon szereplő felirat, ábra meg kell, hogy feleljen a kegyeleti érzés elvárásainak, és nem lehet a közízlést, kegyeleti jogot sértő.

III. Fejezet

A temetési helyek gazdálkodásának szabályai és a temetkezés rendje

11. § (1) A temetőben a temetésre használt helyek a következők:

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) urnasírhely (ravatalozó előtéri része)

12. § (1) Sírhelytábla, temetőrész, temető lezárásáról, kiürítéséről Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testülete dönt. A kiürítésről szóló tájékoztatót temetői hirdetményben, legalább 3-3 alkalommal helyi és országos sajtóban kell közzé tenni úgy, hogy a közzétételekre a kiürítést megelőző 6, 4, illetve 2 hónappal kerüljön sor.

(2) Lezárt temetőben és parcellában található sírhelybe temetni csak a következő esetekben lehet:

a) rátemetés,

a) előre megváltott kettős sírhely második helye,

(3) A sírhelyhasználati idő alatt, valamint annak lejártával, az üzemeltető által meghatározott és hirdetményben közzétett idő lejártáig a síremlékkel az jogosult rendelkezni, aki azt megváltotta. Amennyiben a jogosult az előírt idő alatt nem rendelkezik, úgy a rendelkezés joga a fenntartót illeti meg.

13. § A sírhelyek elhelyezése]

(1) A parcellákban és a sorokban az elhalálozás sorrendjében kell a temetési helyeket kijelölni.

(2) A sírhelytáblák (parcellák) között - amennyiben a helyi viszonyok lehetővé teszik - legalább 3 m éter széles utat kell hagyni.

(3) A parcellákon belüli sorok közötti távolság 0,6 méter.

(4) A felnőtt és gyermek sírhelyek egymás közötti távolsága 0,5 méter.

14. § Sírhelyek megváltása és újraváltása]

(1) A rendelkezési jogosultság a megváltás napjával kezdődik. A használati idő az alábbiak szerint alakul:

a) egyes sírhely esetén 25 év

b) urnasírhely esetén 25 év

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog az (1) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható (újraváltható), kivéve, ha a temető, vagy a sírtábla lezárásra, átrendezésre kerül. A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama az (1) bekezdésben meghatározott használati időnél lehet rövidebb, de legalább 10 év. Ha az újraváltás időtartama a megváltási időnél rövidebb, akkor az újraváltás díja a megváltási díj időarányosan csökkentett részével egyezik meg.

(3) A temetési helyek feletti rendelkezési jog adásvétel, csere vagy más jogügylet tárgyát nem képezheti.

(4) A Ravatalozó épületének urnafalában való elhelyezés megváltási és újraváltási díjait az 1 . számú melléklet, a temetési helyek megváltási és újraváltási díjait a 2. számú melléklet tartalmazza.

15. § Építési szabályok a temető területén]

(1) Amennyiben a sírbolt építéséhez, bővítéséhez az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló kormányrendelet alapján építésügyi hatósági engedély szükséges, az engedélyezési terv készítése során a helykijelölést és a létesítmény tervét egyeztetni kell a fenntartóval.

(2) Fenntartó jogosult minden engedélyköteles munkánál a munka végzésére jogosító engedély bemutatását kérni, valamint jogosult ellenőrizni, hogy az elkészült létesítmény az engedélyezési terveknek megfelel-e.

(3) A sírgödröt a fenntartó hozzájárulásával a földben lebomló anyaggal lehet burkolni, azonban a koporsó aljzatának a talajjal érintkeznie kell.

16. § (1) A temetkezési hely műszaki állapotának nagymértékű megromlása esetén a helyreállítás a rendelkezni jogosult kötelezettsége. Ezen kötelezettség elmulasztása esetén a fenntartó a kötelezettet felszólíthatja a helyreállításra, majd veszélyelhárítás végett elrendelheti a síremlék, sírbolt eltávolítását, valamint a sírboltba a további temetkezést megtilthatja.

(2) A temetőben végzendő munka időpontját be kell jelenteni a fenntartónak. Amennyiben a munka búcsúztatást, szertartást zavarna, a fenntartó az építéstől való tartózkodásra hívhatja fel a bejelentőt.

(3) Az építéshez szükséges építőanyag beszállításához, az építési és bontási munkák megkezdéséhez a fenntartó írásbeli engedélye szükséges.

(4) Az építéskor keletkezett hulladékot, törmeléket a keletkezéstől számított 3 napon belül az építőnek el kell szállítania. Amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, az elszállításról a felszólítást követő 1 munkanapon belül a fenntartó a kötelezett terhére és veszélyére gondoskodik.

(5) Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot (pl. beton) csak vaslemezen lehet előkészíteni, a maradékot a temetőből el kell szállítani.

IV. Fejezet

Sírhelyek, sírboltok méretezése

17. § A sírhelyek méretezése]

(1) A sírgödör mélysége első koporsó esetén 2,0 méter, urna földbetemetése esetén 0,50 méter.

(2) Egy koporsó rátemetésére van lehetőség (kettős sírhelynél egymás mellett kettő), melynél a felső koporsó(k) aljzatának 1,6 méter mélységbe kell kerülnie.

(3) A koporsós rátemetést követően négy darab, egymás mellé helyezendő urna rátemetésre van lehetőség 0,50 méter mélységbe .

(4) A gyermekkoporsós sírhely mélysége 1,3 méter.

(5) A sírhelyek további méretezése

a) a felnőtt egyes sírhely hosszúsága 2,1 méter, szélessége 0,9 méter;

b) a felnőtt kettős sírhely hosszúsága 2,1 méter, szélessége 1,9 méter;

c) a gyermek sírhely hosszúsága 1 ,3 méter, szélessége 0,6 méter;

d) az urnasírhely hosszúsága 0,9 méter, szélessége 0,6 méter.

V. Fejezet

A temető fenntartása, temetkezési szolgáltatások, vállalkozói tevékenységek feltételei

18. § (1) A köztemető fenntartási és üzemeltetési költségeit az önkormányzat a költségvetésében, valamint a temetési helyek megváltási és újraváltási díjbevételeiből biztosítja.

(2) Fenntartó a létesítmények és az általa biztosított szolgáltatások igénybevételéért nem kér díjat, valamint nem szed temető fenntartási hozzájárulási díjat.

19. § (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást a jogszabályokban előírt engedéllyel rendelkező vállalkozók végezhetnek. A temetkezési szolgáltató k kötelesek a hely jellegének megfelelő viseletben, a szertartások és búcsúztatások rendjének tiszteletben tartásával végezni munkájukat.

(2) A temetkezési szolgáltatóknak a ravatalozó esetén a használatra vonatkozó igényt - lehetőség szerint - a használat előtt legalább 3 munkanappal előbb kell bejelenteni.

(3) A temető területén szolgáltatást nyújtó vállalkozó k kötelesek a tevékenységük során keletkező hulladék elszállításáról az alábbi pontok valamelyike szerint gondoskodni:

a) a vállalkozó saját telephelyére vagy hulladék-gyűjtőhelyre szállítja a hulladékot, melyet szerződéssel, díjfizetési bizonylattal, vagy lerakójeggyel kell igazolnia;

b) a vállalkozó arra jogosult szakvállalkozóval köt szerződést a hulladék temetőből történő elszállításáról, melyet szerződéssel és díjfizetési bizonylattal kell igazolnia;

(4) A (3) bekezdés a), illetve b) pontjaiban felsorolt igazolások hiányában a vállalkozó szolgáltatási tevékenységét nem kezdheti meg.

VI. Fejezet

20. § Záró rendelkezések]

(1) E rendelet 2014. augusztus 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik.

(3) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 22/2000. (XII.19.) a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló önkormányzati rendelet.