Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, díjainak mértékéről

Hatályos: 2023. 02. 17

Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, díjainak mértékéről

2023.02.17.

Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Rudolftelep Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötésekre.

2. § (1) A házasságkötésre kijelölt hivatali helyiség: Községháza 3742 Rudolftelep, József Attila utca 1.

(2) Hivatali munkaidő: Berentei Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezését a házasságkötésre történő bejelentkezéskor kell kérelmezni.

(2) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembevételével dönt.

(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségben előjegyzett és felvett házasságkötésekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívül házasságkötés nem veszélyeztetheti.

4. § (1) A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szolgáltatási díja: 25.000 Ft, melyet ÁFA fizetése akkor terhel, ha az Önkormányzat alanyi adómentessége megszűnik.

(2) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy munkaidőn kívül történő házasságkötés szolgáltatási díja: 30.000 Ft. melyet ÁFA fizetése akkor terhel, ha az Önkormányzat alanyi adómentessége megszűnik.

(3) Rendkívüli körülmények esetén, különös tekintettel a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, a lakáson lebonyolított házasságkötés díjmentes.

(4) Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott szolgáltatási díjat legkésőbb a házasságkötés tervezett időpontját megelőző munkanap 12 óráig kell befizetni és a befizetés tényét igazolni az anyakönyvvezető előtt. A befizetés e célra biztosított készpénz átutalási megbízáson történik.

(5) A házasságkötés elmaradása esetén, ha azt a házasulók a házasságkötés tervezett időpontját megelőző munkanap 12 óráig írásban bejelentik, a befizetett szolgáltatási díjat vissza kell fizetni.

5. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezető díja: 20.000 Ft.

6. § Hatályát veszti a házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjáról szóló 4/2017. (III.28.) önkormányzati rendelet.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.