Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2022. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2022. 08. 12

Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2022. (VIII. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.08.12.
az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye 38. cikk (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon. A nemzeti vagyon kezelésének és védelmének célja a közérdek szolgálata, a közös szükségletek kielégítése és a természeti erőforrások megóvása, valamint a jövő nemzedékek szükségleteinek figyelembevétele. A nemzeti vagyon megőrzésének, védelmének és a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodásnak a követelményeit sarkalatos törvény határozza meg, ezen túlmenően és a magasabb rendű jogszabályok figyelembevételével a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben (a továbbiakban: Mötv.) kapott felhatalmazás alapján a vagyongazdálkodásról az Önkormányzat rendeletet alkot. Valamennyi önkormányzat működésének meghatározó feltétele, hogy feladatai ellátásához megfelelő vagyonnal rendelkezzen. A vagyon biztosítékot jelent a kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok teljesítéséhez, ezért fontos, hogy a vagyon működtetésének szabályai helyi rendelet szintjén jelenjenek meg
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Rögzítésre kerül a rendelet hatálya.
A 2–4. §-hoz
Az önkormányzat vagyona (1) bekezdésben meghatározott körből állhat. A rendelet az Önkormányzat vagyonát nevesíti forgalomképtelen törzsvagyonra, korlátozottan forgalomképes törzsvagyonra és forgalomképes üzleti vagyonra. Forgalomképtelen vagyont törvény vagy Képviselő-testület nevesíthet. A tervezet lehetőséget teremt arra - mivel az önkormányzati vagyon köre az egyes vagyontárgyakhoz fűződő önkormányzati érdek miatt változhat -, hogy a Képviselő-testület további vagyontárgyakra nézve mondja ki a forgalomképtelenséget, illetve azokat a rendeltetés megváltoztatása miatt jogszabályokban biztosított lehetőségek között átminősítheti.
Rudolftelep Községi Önkormányzat jelenlegi vagyonelemeit az 1-3. mellékletek tartalmazzák tételesen.
A vagyontárgyak értékét számviteli nyilvántartás szerinti bruttó értéken, névértéken, illetve forgalmi értékbecslés alapján megállapított értéken szükséges meghatározni.
Az 5. §-hoz
A tulajdonos jogosítványaival a Képviselő-testület rendelkezik. A Képviselő-testület a vagyon hasznosítására önálló intézményt vagy gazdasági társaságot alapíthat, illetve szerződés keretein belül bízhatja azt másra. Az Önkormányzat vagyonkezelője a rábízott vagyon hasznainak szedésére jogosult, és viselni köteles annak terheit.
A vagyonnal kapcsolatban indokolt a polgármester jogkörét szabályozni. Eszerint törvény felhatalmazása szerinti esetekben jogosult a vagyon e rendeletben meghatározottak szerinti elfogadására vagy elutasítására. A bekezdés egyéb jogügyletekre vonatkozóan is tesz javaslatot, amellyel a vagyoni ügyletek gyorsíthatók.
A 6–12. §-hoz
A bekezdés szabályozza, hogy vagyon szerzése vagy elidegenítése esetén mely szerv jogosult dönteni, melyek a vagyon hasznosításának részletszabályai.
A forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes törzsvagyon feletti tulajdonjog gyakorlást szabályozza. Ebbe a körbe tartozó vagyontárgy tulajdonjogát átruházni nem lehet. A vagyon hasznosítása fokozott körültekintést igényel. Szabályozza, hogy az önkormányzat intézménye feladatainak sérelme nélkül a rábízott vagyont piaci alapon működtetheti. A forgalomképes egyéb vagyon feletti tulajdonjog gyakorlása is szabályozásra került. Az értékesítés egyéb feltételeit a 11. § szabályozza. A vagyonnal való gazdálkodás során mindenki, aki a vagyon működtetésével kapcsolatos feladatokat lát el úgy köteles eljárni, hogy a vagyon a közösség javára működjön és gyarapodjon.
Az önkormányzat vagyonát hasznosítani meghatározott kivételekkel csak pályázat útján lehet hasznosítani. A pályáztatás lényege, hogy mindenki számára egyenlő feltételeket biztosítson, senki ne kerülhessen a másiknál kedvezőbb helyzetbe. A közösség vagyonával való gazdálkodás során a pályázati rendszer biztosítja, hogy mindenki értesüljön a lehetőségekről és azokkal élni tudjon.
A nyilvános pályázati eljárás szabályait a rendelet 4. számú melléklete szabályozza.
A vagyongazdálkodással kapcsolatos egyéb szempontok alapján a Képviselő-testület meghatározza az értékesíthető ingatlanokat, és ezek jegyzékét a rendelet mellékletéhez csatolja. Meghatározza a minimális értékesítési árat. A rendelet mellékletét képező irányelveket a vagyon hasznosítása során figyelembe kell venni.
Követelmény, hogy a vagyon bármilyen formában történő hasznosítása során annak értéke megőrződjön.
A vagyon nyilvántartása érdekében ingatlanvagyon-kataszter felfektetése kötelező, melynek számvitellel való összhangját folyamatosan biztosítani kell. A vagyonleltár ismeretében tud a gazdálkodásért felelős képviselő-testület valóban felelős és megalapozott döntéseket hozni.
A 13. §-hoz
Nem indokolt olyan vagyoni elem elfogadása, melynek terhei annak értékét meghaladják.
A 14. §-hoz
Az önkormányzati követelésekről történő lemondást szabályozza, mely lemondás nem veszélyeztetheti a költségvetési gazdálkodás likviditását.
A 15. §-hoz
Hatálytalanító rendelkezést tartalmaz.
A 16. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.