Fáj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2016(XII.1.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015 (II. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 02- 2021. 01. 31

Fáj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2016(XII.1.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015 (II. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról

2016.12.02.

Fáj Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Fáj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015 (II. 25.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: R.) a következők szerint módosítja:

(Eljárási szabályok)

„(3) A polgármester dönt A 15. §-ban szabályozott köztemetés és a 15/A §-ban szabályozott egyszeri ünnepi életkörülményeket javító természetbeni támogatás, 15/B §-ban szabályzott lakhatási célú települési támogatás, 15/C. § ban szabályzott középiskolások települési támogatása iránt eljárásban”

Az R. 9. §-a a következő c.) ponttal egészül ki:

( Pénzbeli és természetbeni szociális ellátások)

ac. Lakhatási célú települési támogatás
ad. középiskolások települési támogatása”
Az R. 15/A§ -sza helyébe a következő lép:
Ünnepi életkörülményeket javító természetbeni támogatás

15. § /A (1) A rendelet személyi hatálya alá tartozók számára évente egy alkalommal, a karácsonyi ünnepek alkalmából, egyszeri támogatás állapítható meg élelmiszervásárlási utalvány vagy készpénz formájában, legfeljebb 3.000 forint/fő/év összegben .“

A R. Egy új 15/B. § -szal egészül ki

Lakhatáshoz célú települési támogatás

15/B. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez nyújtható települési támogatás a lakhatási célú települési támogatás, melyet az önkokrmányzat évente egy alkalommal állapíthat meg tárgyév december 31.napjáig.

(2) A lakhatási célú települési támogatást természetbeni szociális ellátás formájában és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(3) Lakhatási célú települési támogatásra jogosult

a) aki a lakásban életvitelszerűen lakik és annak tulajdonosa, bérlője, vagy egyéb jogcímen használója,

b) akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át,

c) akinek, vagy a vele egy háztartásban élőknek nincs az általuk lakott ingatlanon kívül más vagyona.

(4) A lakhatási célú települési támogatás összege legfeljebb 10.000.- ft/ingatlan/év

(5) A lakhatási célú települési támogatást a jogosultság kezdő időpontját követő december 31-ig kell megállapítani.

(6) A támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(7) Ha a lakhatási célú települési támogatásban részesülő személy állandó lakcíme megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, vagy a haláleset hónapjára járó támogatást teljes összegben folyósítani kell, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.

A R. egy új 15/C. § -szal egészül ki:

Középiskolások települési támogatása

15./C§. (1) A támogatás célja a szociálisan rászoruló fiatalok esélyegyenlőségének biztosítása érdekében középfokú anulmányokat folytató fiatalok , illetve azok családjának támogatása
(2) Az Önkormányzat támogatja az (1) meghatározott azon középiskolai hallgatót, aki aktív tanulói jogviszonnyal rendelkezik.
(3) A támogatásban legfeljebb 4 alkalommal részesülhet a pályázó.
(4) A támogatásra évente egyszer nyújtható be pályázat.
(5) A támogatásra vonatkozó pályázatot évente egyszer október 10.napjáig a Szalszendi Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán ( 3863, Szalaszend, Jókai út 91/b, fsz.) a rendelkezésre bocsátott nyomtatvány kitöltésével és a szükséges mellékletek csatolásával nyújthatja be a gyermekét saját háztartásában nevelő szülő vagy más törvényes képviselő, illetve a szülőktől külön élő nagykorú középiskolai tanuló. Első alkalommal ezen határidőtől eltérően azonban 2016. December 20-ig nyújthatók be a kérelmek.
(6) A pályázathoz csatolni kell a hallgatói jogviszonyt hitelesen bizonyító okiratot.
(7) A pályázat benyújtásakor a személyes adatokat igazoló okmányok alapján ellenőrzi a Pályázati adatlapon szereplő személyes adatok valódiságát.
(8) A pályázatok benyújtására előírt határidőn túl pályázatot nem lehet benyújtani.
(9) A hiányosan benyújtott pályázatok hiánypótlására az elbírálásig egyszer van lehetőség, írásbeli hiánypótlási felhívásra. Amennyiben a pályázó a hiánypótlási felhívásnak a megadott határidőben nem tesz eleget, a pályázatot el kell utasítani.
(10) A pályázati eljárásban - amennyiben a döntéshez az szükséges - környezettanulmány készíthető.
(11) A pályázati eljárásban - amennyiben a döntéshez szükséges - valamennyi, a pályázó által közölt adat valódisága ellenőrizhető.
(12) A támogatás odaítélésével és visszavonásával kapcsolatos jogkört a polgármester gyakorolja. A beérkezett pályázatokat a Polgármester a pályázatok benyújtásának határidejét követő 30-ik napjáig bírálja el.
(13) A Támogatásban részesülőkkel az Önkormányzat megbízásából és képviseletében a Polgármestere - a vonatkozó jogszabályi előírások figyelembe vételével - tanulmányi szerződést köt.
(14) A Támogatás visszavonható, ha a pályázat odaítélésekor fennálló körülményekben bekövetkezett változás miatt a jogosultsági feltételek már nem teljesülnek - különösen, ha a támogatásban részesülő
a) lakóhelye megszűnik,
b) hallgatói jogviszonya megszűnik, vagy azt szünetelteti,
(15) A Támogatást vissza kell vonni, ha a támogatásban részesített a pályázat benyújtásakor valamely, a jogosultságát érintő körülményt eltitkolt.
(16) A pályázó, illetve a támogatásban részesülő hallgató a jogosultságát érintő bármely körülmény megváltozását a változást követő 15 napon belül köteles írásban bejelenteni.
(17) A jogosulatlanul felvett támogatást a támogatásban részesített köteles az Önkormányzat számlájára visszafizetni.
(18) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a Támogatás költségvetési fedezetét az éves költségvetési rendelet a lakosság pénzbeli ellátása között külön soron tervezi meg (107060 Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások, támogatások)
(19) A középiskolai önkormányzati települési támogatás mértéke: tárgyévente legfeljebb 10. 000.- Ft/fő

Záró rendelkezések

Hatályba léptető rendelkezés

(1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.
Dávid József dr. Arnóczki Tímea
polgármester jegyző