Fáj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2016(II.24.) önkormányzati rendelete

Fáj Község Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 02. 25- 2022. 08. 01

Fáj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2016(II.24.) önkormányzati rendelete

Fáj Község Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről

2016.02.25.

Fáj Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Fáj Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) 2016. éves költségvetéséről a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a képviselő-testületre, annak bizottságára, valamint az önkormányzatra.

(2) A címrendet az 1. számú melléklet határozza meg. Az önkormányzat egy címet alkot. Alcímet alkotnak az önkormányzaton belül az igazgatási tevékenység, a szociális gondoskodás, a város- és községgazdálkodás, az egészségügyi ellátás, a közművelődési feladatok.

2. § Az önkormányzat 2016. évi költségvetési

a) kiadási főösszege 47.364.- ezer forint,

b) bevételi főösszeg 47.364.- ezer forint.

3. § (1) Az önkormányzat 2016. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti, illetve működési és felhalmozási cél szerinti részletezését, kiadási előirányzatait a 2. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat 2016. évi állami támogatását jogcímenként a 3. számú melléklet tartalmazza.

4. § Az önkormányzat működési, fenntartási kiadási előirányzatait a Képviselő-testület a következők szerint hagyja jóvá:

Működési kiadások előirányzata összesen: 44.983.- ezer forint,
Ebből:
- személyi jellegű kiadások:18.605.- ezer forint,
- munkaadókat terhelő járulékok:3.721.- ezer forint,
- dologi, egyéb folyó kiadások:11.458.- ezer forint,
- szociálpolitikai juttatások:5.729.- ezer forint,
- támogatásértékű kiadások:5.470.- ezer forint,

5. § Az önkormányzat felújítási és felhalmozási kiadásai összesen 180.- ezer forint.

A felújítási és felhalmozási kiadásokból:
- a beruházások előirányzata:0.- ezer forint,
- a felújítás előirányzata:0.- ezer forint,
- felhalmozási célú tartalék előirányzata:0.- ezer forint,
- Előző évi pénzmaradvány felh.0.- ezer forint,
- közművelődési támogatás 15%180.- ezer forint.

6. § Az önkormányzat felhalmozási kiadásait feladatonként a 6.-7. számú mellékletek tartalmazzák.

7. § Az önkormányzat költségvetését feladatonként – kötelező, önként vállalt, állami feladatok szerinti bontásban – a 8. számú melléklet tartalmazza.

8. § Az önkormányzat általános tartaléka összesen: 0.- ezer forint, mely év közben felmerülő, előre nem tervezhető kiadások fedezetéül szolgál.

9. § A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen a 4- 5. számú mellékletek tartalmazzák.

10. § A képviselő-testület több éves kihatással járó kötelezettségek előirányzatait éves bontásban a 9. számú melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

11. § (1) Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit és kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat a 10. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat által felvett hitelállomány alakulását lejárat és eszközök szerinti bontásban a 11. számú melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat által átadott pénzeszközök, támogatásértékű kiadások összegét a 12. számú melléklet tartalmazza.

(4) Az önkormányzat által adott közvetett támogatások előirányzatát a 13. számú melléklet tartalmazza.

(5) A képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi előirányzat felhasználási ütemtervét havi bontásban a 14. számú melléklet szerint, a likviditási ütemtervét a 15. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

12. § (1) A Képviselő-testület a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban Stabilitási törvény) 3. § (1) bekezdésében meghatározott adósságot keletkeztető ügyletet a 2. § d) pontjában szereplő 0.- ezer forint összegben szerepelteti.

13. § A képviselő-testület az önkormányzat létszám-előirányzatát:

- 123 fő átlagos statisztikai állományi létszámban (átlaglétszámban),
- 2 fő közalkalmazott,
- 1 fő polgármester,
- 120 fő közfoglalkoztatotti átlagos állományi létszámban,
- 122 fő az év utolsó napján foglalkoztatható záró-létszámban állapítja meg.

14. § (1) Az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

(3) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatni köteles. A pótelőirányzatról a polgármester – az első negyedévet kivéve – negyedévenként köteles tájékoztatni a képviselő-testületet.

(4) A képviselő-testület legalább félévenként, szeptember 15-ig, valamint a zárszámadást megelőzően - dönt a költségvetési rendeletének pótelőirányzatok szerinti módosításáról.

(5) Az önkormányzat képviselő-testülete a kiemelt előirányzatokon belül - az előirányzatoktól az államháztartás működési rendjéről szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendeletben foglaltak figyelembevételével - előirányzat-módosítás nélkül is eltérhet.

15. § Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (vészhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) rendelkezéseitől eltérő – intézkedést hozhat, amelyről a képviselő- testület legközelebbi ülésén be kell számolnia. Ebben a jogkörében a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesítheti.

16. § A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő- testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik. A helyi önkormányzati költségvetés teljesítése jelentős veszélyeztetésének minősül különösen, ha a működéshez szükséges felveendő hitel nagysága a korrigált nettó saját bevétel 50 %-át eléri vagy meghaladja.

17. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 5.- millió forintig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja.

A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.
(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó költségvetési többlet felhasználásáról a képviselő-testület határozatban dönt.

18. § A közalkalmazottak cafetéria juttatásban nem részesülnek.

19. § Az Önkormányzat a saját, valamint intézményeinek belső ellenőrzéséről a külön megbízási szerződés keretében gondoskodik.

20. § A bevételek beszedésekor, kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni. A pénzforgalmat elsősorban a bankszámlákon kell bonyolítani. A készpénzben történő kifizetések az alábbiak lehetnek:

- személyi juttatásokra: megbízási díj, hó közi kifizetés, fizetési előleg, költségtérítés.
- elszámolásra kiadott összegek,
- készlet és kis értékű tárgyi eszköz beszerzés,
- reprezentációs kiadások,
- kiküldetési kiadások,
- kisösszegű szolgáltatási kiadások,
- társadalom- és szociálpolitikai juttatások.

21. § (1) A Képviselő- testület a polgármester működéshez szükséges forráskeretét 1.- millió forintban határozza meg.

(2) A Képviselő-testület a polgármester egyösszegű kötelezettségvállalását az (1) bekezdésen túlmenően 600.- ezer forintban határozza meg.

22. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2016. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetéséről helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.