Fáj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017(I.25.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015 (II. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2017. 02. 01- 2017. 02. 28

Fáj Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében,  62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Fáj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015 (II. 25.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: R.) a következők szerint módosítja:


  1. §

Az R. 2. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

(Eljárási szabályok)

„(3) A polgármester dönt 10/A §-ban szabályozott lakhatási támogatás, a 15. §-ban szabályozott köztemetés és  a 15/A §-ban szabályozott egyszeri ünnepi életkörülményeket javító természetbeni támogatás, 15/B §-ban szabályzott lakhatási célú települési támogatás, 15/C.§ ban szabályzott középiskolások települési támogatása  iránt eljárásban”


2.§

Az R. 9. §-a a következő c.) ponttal egészül ki:

( Pénzbeli és természetbeni szociális ellátások)

ae.) lakásfenntartási támogatás, mint havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás”



3.§


Az R. 10/A§ -szal egészül ki:


Lakásfenntartási támogatás, mint havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás

10/A§  (1) A  lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás   tagjai által lakott lakás, vagy lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez ( a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön, a tüzelőanyag költségeihez) nyújtott hozzájárulás.

(2) Lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartása tagjai egyikének sincs vagyona, és a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át.

(3) A lakásfenntartási támogatás havi összege: 5000 forint.

(4) A lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg függetlenül a lakásban élő személyek és családok számától.

(5) Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(6) A lakásfenntartási támogatásra való jogosultságról a polgármester dönt.

(7) A kérelmezőt a lakásfenntartási támogatás és a havi rendszerességgel, meghatározott időrenyújtott rendkívüli  települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától

            a) lakásfenntartási támogatás esetében a tárgyév december havánakutolsó napjáig,

            b) meghatározott időre szóló rendkívüli települési támogatás esetében a támogatáshónapokban  megállapított időtartamárailleti meg.

(8) Ha a jogosultság az ellátás folyósításának időtartama alatt szűnik meg, a megszűnés hónapjáraa támogatást teljes összegben kell folyósítani.

4.§


Záró rendelkezések


Hatályba léptető rendelkezés



(1) A rendelet  a 2017. Február 1. Napján  lép hatályba.



Dávid József                                               dr. Arnóczki Tímea

polgármester                                                         jegyző