Fáj Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról

Hatályos: 2022. 03. 02- 2022. 08. 01

Fáj Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról

2022.03.02.

Magyarország Kormánya a 478/2020. (XI.3.) Korm. rendeletével 2020. november 04. napjától, majd a 27/2021.(I.29.) Korm. rendeletével 2021. február 08. napjától az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. Fáj Község Önkormányzatának polgármestere a Képviselő-testület feladat-és hatáskörében eljárva a fenti kormányrendeletek által a veszélyhelyzetben alkalmazni rendelt, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkört figyelembe véve a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed a Fáj község közigazgatási területére, a rendelet személyi hatálya Fáj községben lakó-, illetve tartózkodási hellyel rendelkező és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. §-ában meghatározott személyekre terjed ki.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó szociális ellátások fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell tervezni.

2. Eljárási szabályok

2. § (1) A szociális ellátásra való jogosultság megállapítására a Szt. rendelkezéseit az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A rendeletben szabályozott szociális ellátások és szociális szolgáltatások igénybevétele tekintetében benyújtott kérelmekről – e szakasz (3) – (4) bekezdésében foglalt kivételekkel a képviselő-testület dönt.

(3) A polgármester dönt e rendelet 7. § a) pontjában foglalt alábbi támogatások tekintetében:

a) települési temetési támogatás,

b) beiskolázási támogatás,

c) lakásfenntartási támogatás,

d) ünnepi életkörülményeket javító pénzbeli támogatás,

e) települési ösztöndíj támogatás,

f) rendkívüli szemüveg vásárlási települési támogatás,

g) vezetékes ivóvíz bekötési települési támogatás alpontjaiban felsorolt települési támogatásokról.

(4) A polgármester dönt e rendelet 7. § b) pontjában foglalt alábbi támogatások tekintetében:

a) köztemetés,

b) ünnepi életkörülményeket javító természetbeni támogatásról.

c) szociális szolgáltatás (fűnyírás, fűkaszálás, favágás).

(5) A polgármester átruházott hatáskörben, rendkívüli sürgős esetben rendkívüli települési támogatást állapít meg és gondoskodik az ügyfél kérése alapján házipénztárból vagy banki átutalással történő kifizetésről.

(6) Az önkormányzat megállapodáson alapuló szociális alapszolgáltatásokat (szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás) feladatellátási szerződés alapján a Szemerei Szociális Alapszolgáltatások keretében biztosítja.

3. § (1) A képviselő-testület, illetve a polgármester hatáskörébe tartozó szociális ellátások és szociális szolgáltatások iránti kérelmeket a Szalaszendi Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban KÖH) székhelyén, vagy bármely kirendeltségén. (Szemere, Baktakék) lehet benyújtani írásban, vagy elektronikus úton (ügyfélkapu).

(2) A szóban előterjesztett kérelemről jegyzőkönyvet kell felvenni.

(3) Szociális ellátás és szociális szolgáltatás megállapításának hivatalból is helye van:

a) a helyi önkormányzati képviselő,

b) a polgármester,

c) jegyző kezdeményezésére.

(4) A (4) bekezdésben foglalt, hivatalból kezdeményezett eljárásokban a szociális ellátás, szociális szolgáltatás iránti kérelmet az eljárást kezdeményező megkeresése, illetve indítványa helyettesíti. A szolgáltatási, ellátási szerződést, azonban ezekben az esetekben is a kérelmezőnek minősülő igénybe vevővel kell megkötni.

(5) Az egyes szociális ellátások, szociális szolgáltatások Szt. és e rendelet szerinti feltételeinek fennállását a hivatalból indult eljárásokban is vizsgálni kell.

(6) Az ellátási, szolgáltatási szerződés megkötéséig – szükség esetén - az ellátást, szolgáltatást előzetesen biztosítani kell. A hivatalból indult ellátásokban az ellátási, szolgáltatási szerződés megkötéséig ezen szolgáltatásért térítési díjat fizetni nem kell.

4. § (1) Az egyes szociális ellátások és szociális szolgáltatások iránti kérelmek alapján vagy hivatalból indult eljárásokban az adott ellátás, szolgáltatás Szt. és e rendelet szerinti feltételeinek fennállását vizsgálni kell. Ennek során az eljáró szerv szükség szerint:

a) környezettanulmányt vesz fel – kivéve, ha a tárgyévben azonos kérelmező háztartása tekintetében már készült környezettanulmány, és az életkörülmények lényeges változására utaló körülmény, adat nem áll rendelkezésre;

b) jövedelem- és vagyonnyilatkozatot kér be a kérelmező, illetve a vele egy háztartásban élők tekintetében, illetve a kérelemben foglalt, jövedelemre és vagyonra vonatkozó – ügyfél által tett nyilatkozat – alátámasztására jövedelemigazolást kér be,

c) a kérelem indokául előadott tények, körülmények fennállását, valóságát igazoló dokumentumokat kér be.

(2) A havi rendszeres és nem rendszeres jövedelmeket az eljárásban a következők szerint kell igazolni:

a) a keresőtevékenységből származó jövedelmet munkáltatói igazolással,

b) a rendszeres pénzellátást – kivéve a nyugdíjakat és nyugdíjszerű járadékokat a folyósító szerv igazolásával,

c) a nyugdíjakat és nyugdíjszerű járadékokat:

ca) a folyósító szerv igazolásával,

cb) az ellátást folyósító szervnek az ellátás tárgyévi havi összegéről kiadott értesítőjével,

d) a gyermektartásdíjat:

da) bírósági határozattal és pénzintézeti számlakivonattal, vagy

db) bírósági határozattal és postai kézbesítési szelvénnyel,

dc) a kérelmező nyilatkozatával,

e) a családi pótlékot az 5. § (5) bekezdése szerint,

f) az ösztöndíjat a folyósító szerv igazolásával,

g) a nem havi rendszerességgel szerzett jövedelmet; a vállalkozásból és az őstermelői tevékenységből származó jövedelmet az adóbevallással lezárt időszak vonatkozásában adóbevallással, az adóbevallással le nem zárt időszak vonatkozásában az ügyfél nyilatkozatával,

h) egyéb forrásból származó jövedelmet – különösen az üdülő, lakás vagy egyéb ingatlan hasznosításából, alkalmi munkából származó jövedelmet – az ügyfél nyilatkozatával.

(3) A hivatalból indult eljárások alátámasztásához szükséges dokumentumok, nyilatkozatok beszerzése érdekében az eljáró szerv az eljárás megindítását követő 15 napon belül megkeresi az ügyfelet.

(4) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, amelyek az eljáró szerv nyilvántartásaiban vagy más szerv által vezetett közhiteles nyilvántartásban fellelhetők, illetve amelyek nyilvános adatnak minősülnek.

(5) Az eljáró szerv a családtámogatási ellátásra vagy fogyatékossági támogatásra vonatkozó adatot az államháztartásról szóló törvény szerinti szociális nyilvántartásból közvetlen lekérdezéssel veszi át.

5. § (1) A kérelmező létfenntartását veszélyeztető körülmények fennállása esetén a szociális ellátás bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján megállapítható.

(2) Az (1) bekezdés alapján indult eljárásra a hivatalból indult eljárásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(3) Amennyiben az eljárás során megállapítást nyert, hogy a kérelmező (1) bekezdés szerinti nyilatkozata szerinti körülmények nem állnak fenn, az ellátás jogosulatlanul igénybe vett ellátásnak minősül, amelynek pénzbeli ellátás esetében az összegét, szociális szolgáltatás esetében a szolgáltatás önköltségi árát az igénylőnek – az eljáró szerv határozata alapján – vissza kell fizetnie.

6. § (1) A pénzben nyújtott támogatások postai utalással, lakossági folyószámlára utalással vagy pénztári kifizetéssel, készpénzben folyósítható kérelemre indult eljárás esetében az ügyfél erre vonatkozó nyilatkozata, hivatalból indult eljárásban az eljáró szerv határozata szerint.

(2) Az elszámolás terhe mellett, adott célra nyújtott támogatással az ügyfél 30 (harminc) napon belül köteles elszámolni.

(3) A jogosulatlanul igénybe vett ellátásokat az Szt. rendelkezéseinek megfelelően meg kell téríteni.

II. Fejezet

3. Pénzbeli és természetbeni szociális ellátások

7. § A jogosult részére – az e rendeletben meghatározott feltételek szerint – az alábbi ellátások és szolgáltatások biztosíthatók:

a) pénzbeli ellátásként:

aa) települési támogatás,

ab) rendkívüli települési támogatás,

ac) települési temetési támogatás,

ad) beiskolázási támogatás,

ae) lakásfenntartási támogatás,

af) életkörülményeket javító ünnepi pénzeli támogatás,

ag) települési ösztöndíj támogatás,

ah) rendkívüli szemüveg vásárlási települési támogatás,

ai) vezetékes ivóvíz bekötési települési támogatás.

aj)1 idősek napi juttatás

ak)2 beiskolázási támogatás kiegészítő

b) természetben nyújtott ellátásként:

ba) köztemetés,

bb) szociális szolgáltatás (fűnyírás, fűkaszálás, favágás),

bc) életkörülményeket javító ünnepi természetbeni támogatás.

c) személyes gondoskodást nyújtó ellátásként:

ca) étkeztetés,

cb) házi segítségnyújtás,

cc) családsegítés,

cd) gyermekvédelmi szolgáltatás,

ce) falugondnoki szolgáltatás.

8. § A 7. § a) pontjának aa), ab) és ad) pontjai szerinti támogatások – a kérelmező kérésére, vagy az eljáró szerv döntése alapján – természetben is nyújthatóak. Természetbeni juttatás formái különösen: utalvány, tűzifa, illetve tüzelőanyag, élelmiszer, tankönyv, tanszer.

4. Települési támogatás

9. § Települési támogatás biztosítható az átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe került személy részére. A támogatás e személy kérelmére nyújtható abban az esetben, ha a kérelmező, illetve családja rendkívüli élethelyzetbe került vagy anyagi helyzetében olyan mértékű változás, illetve kiadás merült fel, mely a létfenntartásukat, megélhetésüket veszélyezteti.

10. § (1) Települési támogatás akkor nyújtható, ha a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-át, egyedülálló esetén a 350 %-át.

(2) A 9. § szerinti települési támogatás esetén különösen indokolt esetben legfeljebb 50. 000.- (ötvenezer) Forint önkormányzati támogatás állapítható meg.

5. Rendkívüli települési támogatás

11. § (1) A Képviselő-testület rendkívüli települési támogatás nyújt a létfenntartást veszélyeztető, az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő a települési lakosnak, aki családjáról valamint saját maga fenntartásáról nem képes gondoskodni.

(2) Rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a kérelmező:

a) maga, vagy családja valamely tagja

aa) sérelmére elkövetett bűncselekményből 10.000 forintot meghaladó összegű anyagi kár keletkezett,

ab) 2 (kettő) héten túl kórházi fekvőbeteg ellátott,

ac) gyógyításához szükséges 10.000 forintot meghaladó összegű rendkívüli többletkiadás merül fel,

ad) nyugellátásra, nyugdíjszerű ellátásra, illetve azzal egy tekintet alá eső egyéb ellátásra, továbbá rokkantsági vagy egyéb ellátásra való jogosultsága elbírálásának elhúzódása miatt az ellátás folyósítása késik,

b) családja lakhatásának feltételeit veszélyeztető elemi kár következett be,

c) egyéb hirtelen bekövetkező, előre nem várt családi tragédia elszenvedője.

(3) Létfenntartási gondnak kell tekinteni, ha a kérelmező:

a) megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése során, igazolt módon veszélyeztetve van,

b) olyan- a kérelmezőnek fel nem róható okból bekövetkezett- váratlan anyagi kiadás jelentkezik, amely veszélyezteti létfenntartásának biztosítását.

12. § (1) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemből egyértelműen ki kell tűnnie az igényelt támogatási időszaknak, a támogatás kért időtartamának és a támogatási igényt megalapozó konkrét körülményeknek. Amennyiben a kérelemből a támogatás kért időtartamának megjelölése hiányzik, azt eseti jellegű rendkívüli települési támogatás iránti kérelemként kell elbírálni.

(2) A kérelmet a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli körülmény bekövetkeztét követő 30 napon belül kell benyújtani.

(3) A 2. § (6) bekezdése szerinti támogatás elbírálásánál jövedelemvizsgálatra nem kerül sor.

13. § (1) Rendkívüli települési támogatás akkor nyújtható, ha a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedülálló esetében a 350 %-át.

(2) A 11. § szerinti rendkívüli települési támogatás esetén legfeljebb 50.000.- forint önkormányzati támogatás állapítható meg.

14. § (1) A kérelmezőt a havi rendszerességgel, meghatározott időre nyújtott rendkívüli települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától a meghatározott időre szóló rendkívüli települési támogatás esetében a támogatás hónapokban megállapított időtartamára, de legfeljebb a költségvetési év végéig illeti meg.

(2) Ha a jogosultság az ellátás folyósításának időtartama alatt szűnik meg, a megszűnés hónapjára a támogatást teljes összegben kell folyósítani.

(3) A havi rendszerességgel, meghatározott időre nyújtott rendkívüli települési támogatást utólag, minden hónap 05. napjáig kell folyósítani.

(4) Az eseti jellegű rendkívüli települési támogatást haladéktalanul, de legkésőbb a döntést követő 8 (nyolc) napon belül kell kifizetni.

6. Települési temetési támogatás

15. § (1) A képviselő-testület támogatást nyújt jövedelemtől függetlenül az elhunyt hozzátartozójának, vagy annak a személynek, aki az eltemettetésről gondoskodott.

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított temetési támogatás összege 50.000.- Forint.

(3) A temetési támogatás iránti kérelmet a jelen rendelet mellékletében foglalt formanyomtatványon lehet igényelni a temetést követő 30 napon belül. A határidő jogvesztő.

(4) A kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonat másolati példányát, valamint a temetés költségeiről szóló a támogatást igénybe vevő nevére kiállított temetési számla másolati példányát.

(5) Nem állapítható meg az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra tekintettel települési támogatás annak, akinek tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés alapján kötelessége az elhunyt eltemettetése.

7. Beiskolázási támogatás

16. § (1) Az önkormányzat beiskolázási támogatást nyújt a köznevelési intézményben tanévet (nevelési évet) megkezdő gyermek tekintetében a gyermeket saját háztartásában nevelő szülő, gondviselő részére a (2) – (8) bekezdésben foglaltak szerint:

(2) Az óvodába beíratott, és a nevelési évet megkezdő gyermek tekintetében a támogatás összege 5.000.- (ötezer) Forint.

(3) Az általános iskolába beíratott és a tanítási évet megkezdő gyermek tekintetében a támogatás összege 10.000.- (tízezer) Forint.

(4) A középiskolai tanulmányait folytató gyermek tekintetében a támogatás összege 15.000.- (tizenötezer) Forint.

(5) A beiskolázási támogatást egy gyermek tekintetében csak egy szülő, vagy gondviselő veheti igénybe.

(6) A beiskolázási támogatásra minden 3. (harmadik) életévét betöltött gyermek jogosult, a tanköteles kor - jelenleg betöltött 16. életév – végéig. Ha a gyermek a 16. életévét betöltötte, de 21. életévét még nem és nappali tagozatos tanulói jogviszonnyal rendelkezik, a támogatásra szintén jogosult. Ebben az esetben a beiskolázási támogatás folyósításához e jogviszonyt iskolalátogatási igazolás becsatolásával köteles igazolni.

(7) A beiskolázási támogatás iránti kérelem a tárgyév augusztus 15. napjától szeptember 15. napjáig nyújtható be. A polgármester a kérelemről 15 napon belül dönt, a megállapított támogatások kifizetéséről tárgyév októberének 15. napjáig intézkedik.

(8) A támogatott köteles a támogatás feltételeit érintő változást az Önkormányzatnak annak felmerülését követő 15 napon belül bejelenteni.

16/A. §3 (1) Az önkormányzat az illetékességi területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen is a településen élő szülő/gondviselő részére egyszeri kiegészítő támogatást állapít meg beiskolázási támogatás kiegészítő jogcímen, készpénzjuttatás formájában a 2021. évben.

(2) A támogatásra azon szülő/gondviselő jogosult, aki 2021. augusztus 15. - szeptember 15. napjáig beiskolázási támogatás iránti kérelmet terjesztett elő az önkormányzatnál és pozitív elbírálást követően támogatásban részesült.

(3) A támogatás összege:

a) óvodába beíratott gyermek esetében 5. 000.- Ft, azaz ötezer forint,

b) általános iskolába beíratott gyermek esetében 10. 000.- Ft, azaz tízezer forint,

c) középiskolába beíratott gyermek esetében 15. 000.- Ft, azaz tizenötezer forint.

(4) A támogatás megállapítása iránti eljárás hivatalból indul. Az odaítéléséről a polgármester dönt a 2021. augusztus 15. - szeptember 15. között beérkezett kérelmeket elbíráló határozatokban szereplő adatok alapulvételével. A juttatás lakosok részére történő átadása átvételi elismervény ellenében történik legkésőbb 2021. november 15. napjáig.

8. Lakásfenntartási támogatás, mint havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás

17. § (1) A lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez (a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön, a tüzelőanyag költségeihez) nyújtott hozzájárulás.

(2) Lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki az általa lakott ingatlanon kívül egyéb, Szt.-ben meghatározott vagyonnal nem rendelkezik és a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedülálló esetén a 350 %-át.

(3) A lakásfenntartási támogatás havi összege az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott összeg.

(4) A lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg függetlenül a lakásban élő személyek és családok számától.

(5) Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(6) A lakásfenntartási támogatásra való jogosultságról a polgármester dönt.

(7) A kérelmezőt a lakásfenntartási települési támogatás tárgyév február 01. napjától igényelhető. A jogosultság a kérelem benyújtása hónapjának első napjától tárgyév december 31. napjáig áll fenn.

(8) Ha a jogosultság az ellátás folyósításának időtartama alatt szűnik meg, a megszűnés hónapjára a támogatást teljes összegben kell folyósítani.

9. Életkörülményeket javító ünnepi pénzbeli támogatás

18. § (1) Az önkormányzat illetékességi területé lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen is a településen élő lakosok a húsvéti és karácsonyi ünnepek alkalmából készpénz juttatást kaphatnak.

(2) A juttatás lakóingatlanonként, továbbá személyenként is biztosítható, a mindenkori költségvetési rendeletben meghatározott összegben.

(3) A támogatás megállapítása iránti eljárás hivatalból indul. A juttatás odaítéléséről a polgármester dönt a személyi adat- és lakcím-nyilvántartásban szereplő adatok alapulvételével. A juttatás lakosok részére történő átadása átvételi elismervény ellenében történik legkésőbb a húsvéti ünnepet megelőző hét utolsó munkanapjáig, míg a karácsonyi ünnepet megelőzően, legkésőbb december 20. napjáig.

18/A. §4 Az önkormányzat az illetékességi területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen is a településen élő minden személynek – a húsvéti ünnep alkalmából – 5.000.- Ft/fő összeget biztosít a 2022. évben.

10. Települési ösztöndíj támogatás

19. § (1) A támogatás célja a szociálisan rászoruló gyermekek, fiatal felnőttek esélyegyenlőségének biztosítása érdekében a középiskolai és az általános iskola 8. évfolyam II. félévében tanulmányokat folytató gyermekek, fiatalok, valamint azok családjának támogatása.

(2) Az önkormányzat támogatja az (1) bekezdésben meghatározott diákokat, akik aktív tanulói jogviszonnyal rendelkeznek és

a) tanulmányi átlaga a pályázat beadását megelőző félévben legalább „3,0” és az igazolatlan mulasztások száma nem haladja meg a 10 órát, vagy

b) tanulmányi átlaga a pályázat beadását megelőző félévben legalább „4.0” és az igazolatlan mulasztások száma nem haladja meg a 10 órát.

(3) A pályázó a támogatásban legfeljebb 9 (kilenc) alkalommal részesülhet.

(4) A támogatásra fél évente egyszer nyújtható be pályázat.

(5) A támogatásra vonatkozó pályázatot évente 2 (kettő) alkalommal, október 10. és február 10. napjáig lehet benyújtani az erre rendszeresített nyomtatvány kitöltésével és a szükséges mellékletek csatolásával a Szalaszendi Közös Önkormányzati Hivatal Ügyfélszolgálatán (Központi Hivatal, illetve azok kirendeltségei). A kérelem benyújtására a gyermeket saját háztartásában nevelő szülő vagy más törvényes képviselő, továbbá a szülőktől külön élő nagykorú középiskolai tanuló jogosult.

(6) A pályázathoz csatolni kell a közoktatási intézmény által kiállított tanulói jogviszonyról szóló igazolást, valamint a bizonyítvány vagy félévi értesítő iskola által hitelesített másolatát.

(7) A pályázatok benyújtására előírt határidő jogvesztő, ezt követően pályázatot benyújtani nem lehet, illetve a határidőn túl benyújtott pályázatot el kell utasítani.

(8) A hiányosan benyújtott pályázatok esetében hiánypótlására az elbírálásig van lehetőség. Amennyiben a pályázó a hiánypótlási felhívásnak a megadott határidőben nem tesz eleget, az eljárás megszüntetésre kerül.

(9) A pályázati eljárásban – amennyiben a döntéshez az szükséges – környezettanulmány készíthető.

(10) A pályázati eljárásban – amennyiben a döntéshez szükséges – valamennyi, a pályázó által közölt adat valódisága ellenőrizhető.

(11) Az ösztöndíj odaítélésével és visszavonásával kapcsolatos jogkört a polgármester gyakorolja. A beérkezett pályázatokat a polgármester a beérkezést követő 15 napon belül, de legkésőbb a pályázat benyújtási határidejét követő 15 napon belül bírálja el.

(12) Az ösztöndíj visszavonható, ha a pályázat odaítélésekor fennálló körülményekben bekövetkezett változás miatt a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn, így különösen, ha a támogatásban részesülő:

a) lakó- vagy tartózkodási helye megszűnik, vagy

b) a tanulói jogviszonya megszűnik.

(13) A pályázó, illetve a támogatásban részesülő tanuló a jogosultságát érintő bármely körülmény megváltozását a változást követő 15 napon belül köteles írásban bejelenteni.

(14) A jogosulatlanul felvett támogatást a támogatásban részesített személy köteles az önkormányzat számlájára visszafizetni.

(15) A támogatási összegeket az önkormányzat évente az éves költségvetési rendeletében a szociális előirányzat terhére biztosítja.

(16) A települési ösztöndíj támogatás mértéke:

a) a ja esetében: 20. 000.- (húszezer) Forint/fő/félév,

b) a ja esetében: 30. 000.- (harmincezer) Forint/fő/félév.

11. Rendkívüli szemüveg vásárlási települési támogatás

20. § (1) A szemüveg vásárláshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez nyújtható rendkívüli települési támogatás, melyet az önkormányzat évente egy alkalommal állapíthat meg ugyanazon kérelmezőnek, kivéve a (3) bekezdésben szabályozott esetben.

(2) A rendkívüli települési támogatás összege alkalmanként legfeljebb 20. 000.- Ft/kérelmező.

(3) Az eljárás kérelemre indul, melyhez mellékelni kell a kérelmező nevére kiállított számla másolatát.

(4) Kiskorú esetében a nevében eljárni jogosult kérelmezőnek akkor is megállapítható települési támogatás, ha saját jogán már kapott települési támogatást.

12. Vezetékes ivóvíz bekötési települési támogatás

21. § (1) Az önkormányzat közigazgatási területén található lakóingatlanok komfortfokozatának javítása érdekében a településen élők életkörülményeinek javítása céljából az önkormányzat vezetékes ivóvíz-bekötési települési támogatást biztosít. Az igénylő e támogatás igénybevételére kérelmet köteles benyújtani.

(2) E támogatás igénybevételére a településen lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező ingatlantulajdonos, illetve jogszerű ingatlanhasználó lakóingatlanonként egy alkalommal jogosult. Amennyiben az ingatlan használója és a tulajdonos személye különbözik, úgy a jogszerű ingatlanhasználatot az igénylőnek hitelt érdemlően igazolnia kell. E mellett csatolni szükséges az ingatlan tulajdonosának az ivóvíz-bekötésével kapcsolatos hozzájárulását, illetve nyilatkozatát.

(3) A vezetékes ivóvíz-bekötési támogatás mértéke az ivóvíz-hálózatra történő csatlakozáshoz szükséges, számlával igazolt kiadások összege, de legfeljebb 250. 000.- Ft.

(4) A támogatás akkor állapítható meg, ha a kérelmező, illetve a vele egy háztartásban élők számára az ivóvíz-hálózatra való rácsatlakozás aránytalan teherrel járna és az adott háztartásban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 350 %-át, egyedülálló esetén annak 400 %-át.

(5) Az ivóvíz-bekötési támogatás felhasználható a közműterv elkészítésére, a vezetékes ivóvíz szolgáltató részére a csatlakozási díj megfizetésére, valamint a mérőhely kialakítására. Amennyiben a gerincvezetékkel ellentétes oldalban történik a rácsatlakozás, ez esetben az ezzel kapcsolatos költségek (pl.: árokásás, út átfúrási munkák, stb.) is elszámolhatóak. Amennyiben a vízóra akna saját kivitelezésben készül el, a felhasznált anyagokról szóló számla is elszámolható legfeljebb 40. 000.- Ft összeghatárig.

13. Köztemetés

22. § (1) Fáj Község Önkormányzata természetben nyújtott szociális ellátásként köztemetés formájában gondoskodik az elhalt személy eltemettetéséről az alábbiak szerint:

a) aki után nem maradt olyan hozzátartozó, aki az eltemettetésére kötelezhető,

b) akinek eltemettetéséről az erre köteles hozzátartozó gondoskodni nem képes,

c) akinek eltemettetéséről az erre köteles hozzátartozó a szükséges költségeket előzetesen egy összegben megfizetni nem tudja.

(2) Az (1) bekezdés a) pontja esetében a köztemetés elrendeléséről hivatalból a polgármester dönt. A hivatalból induló eljárás keretében történő köztemetés költségeinek az Szt. 48. § (3) bekezdése szerinti érvényesítéséről a polgármester gondoskodik. Ebben az esetben a köztemetés költségeinek megtérülése érdekében az Önkormányzat hagyatéki hitelezőként lép fel.

(3) Az (1) bekezdés b)–c) pontja esetében a köztemetés elrendeléséről a polgármester kérelemre dönt. A kérelemre induló eljárás keretében történő köztemetés költségeinek az Szt. 48. § (3) bekezdése szerinti érvényesítéséről a polgármester gondoskodik. Ebben az esetben a köztemetés költségeinek megtérülése érdekében az Önkormányzat:

a) az eltemettetésre kötelezhető hozzátartozókkal legfeljebb 12 havi részletfizetés meghatározása mellett megállapodást köt, illetve

b) hagyatéki hitelezőként lép fel.

(4) A köztemetés összege nem haladhatja meg a helyben szokásos legkisebb koporsós temetési költség összegét, maximum 250.000.- Ft (+szállítási, hűtési, egyéb halottkezelési költség).

(5) A köztemetést az Önkormányzat megállapodás alapján az Égi Fény Temetkezés (3849 Forró, Ady Endre út 36.) útján látja el.

14. Életkörülményeket javító ünnepi természetbeni támogatás

23. § (1) Az önkormányzat illetékességi területén lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen is a településen élő személyek háztartásonként a húsvéti, karácsonyi ünnepek alkalmából élelmiszer-csomag juttatást kapnak.

(2) A juttatás mértéke az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott mindenkori összeg.

(3) A támogatás megállapítása iránti eljárás hivatalból indul. A juttatás odaítéléséről a polgármester dönt a személyi adat- és lakcím-nyilvántartásban szereplő adatok alapulvételével. A juttatás lakosok részére történő átadása átvételi elismervény ellenében történik legkésőbb a húsvéti ünnepet megelőző hét utolsó munkanapjáig, míg a karácsonyi ünnepet megelőzően, legkésőbb december 20. napjáig.

15. Szociális szolgáltatás (fűnyírás, fűkaszálás, favágás)

24. § (1) Az önkormányzat illetékességi területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen is a településen élő 65. életévét betöltött személy részére, annak kérelmére szociális szolgáltatásként az általa lakott ingatlanra ingyenesen fűnyírás, fűkaszálás, továbbá favágás biztosítható.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt szolgáltatásokat az arra jogosult személy fűnyírás vagy fűkaszálás megjelölésével évi egy alkalommal, míg favágás esetében szintén évi egy alkalommal veheti igénybe.

II/A. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások

16. Alapszolgáltatások és azok biztosítása

25. § (1) A Képviselő-testület az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) az étkeztetést,

b) a házi segítségnyújtást,

c) a családsegítést,

d) a gyermekvédelmi feladat ellátás,

e) falugondnoki szolgálat.

(2) A 18. § (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott alapszolgáltatásokat az önkormányzat feladatellátási szerződés alapján, a Szemerei Szociális Alapszolgáltatások keretében biztosítja.

(3) A 18. c) és d) pontjában meghatározott alapszolgáltatásokat feladatellátási szerződés alapján a Szalaszendi Család - és Gyermekjóléti szolgálat útján biztosítja.

(4) A 18. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott alapszolgáltatás az önkormányzat biztosítja.

17. Étkeztetés

26. § (1) Az Önkormányzat szociális étkeztetést biztosít a településen idős koruk, egészségi állapotuk miatt saját maguk ellátására nem képes személyeknek.

(2) Az étkeztetés, mint természetbeni ellátás iránt benyújtott kérelem elbírálására és az ellátásra való jogosultság feltételei fennállásának vizsgálatára a Szemerei Szociális Alapszolgáltatások keretében a feladatellátási szerződésben arra kijelölt személy jogosult.

(3) Az étkeztetés igénybevételéért fizetendő térítési díjakat az önkormányzat rendeletben állapítja meg.

(4) Külön eljárás lefolytatása nélkül kell gondoskodni a rendkívüli élethelyzetbe jutott, létfenntartásában súlyosan veszélybe került személy étkeztetéséről, feltéve, hogy az eljárás lefolytatása, a késedelem a rászorult egészségét, testi épségét súlyosan veszélyeztetné, vagy emiatt akárcsak időszakosan is, emberhez méltatlan körülmények közé kerülne.

18. Házi segítségnyújtás

27. § (1) A házi segítségnyújtás feladatainak ellátása során a Szt. 63. §-a és az 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet 25. §-ában foglaltak az irányadók.

(2) A házi segítségnyújtás keretében nyújtott ellátások (személyes gondozás, szociális segítés) iránt benyújtott kérelmekről, az ellátásra való jogosultság feltételeinek fennállásáról a Szemerei Szociális Alapszolgáltatások keretében a feladatellátási szerződésben arra kijelölt személy jogosult.

(3) Az ellátás igénybevételéért fizetendő térítési díjakat az önkormányzat rendeletében állapítja meg.

19. Családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás

28. § (1) A családsegítés során a Szt. 64. § (2)-(5) bekezdésben meghatározottak szerint kell eljárni.

(2) A családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás feladatainak ellátásáról megállapodás szerint Szalaszend Község Önkormányzata, mint a Szalaszendi KÖH székhelye köteles gondoskodni a Szalaszendi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat útján.

20. Falugondnoki Szolgálat

29. § (1) Az önkormányzat a falugondnoki szolgáltatást az Szt. 60. § alapján a falugondnok útján biztosítja.

(2) A falugondnoki szolgáltatás igénybevételéről külön rendelet alapján a Képviselő-testület dönt.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

21. Hatályba léptető rendelkezés

30. § Ez a rendelet 2021. február 01. napján lép hatályba.

22. Átmeneti rendelkezések

31. § E rendelet hatályba lépésekor folyamatban lévő és még el nem bírált ügyekben e rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

23. Hatályon kívül helyező rendelkezések

32. § Jelen rendelet hatályba lépésével hatályát veszti a szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 1/2021. (I. 28.) sz. önkormányzati rendelet.

1

A 3/2021 (III.30.) rendelet 7.§ (1) bekezdés a) pontjának aj) pontját a 8/2021 (X.18.) rendelet 1.§ szakasza iktatta be. Hatálybalépés ideje: 2021. október 18.

2

A 3/2021 (III.30.) rendelet 7.§ (1) bekezdés a) pontjának ak) alpontját a 8/2021 (X.18.) rendelet 3.§ szakasza iktatta be. Hatálybalépés ideje: 2021. október 18.

3

A 3/2021 (III.30.) rendelet 16/A.§ szakasza a 8/2021 (X.18.) rendelet 4.§ szakasza iktatta be. Hatálybalépés ideje: 2021. október 18.

4

A 3/2021 (III.30.) rendelet 18/A.§ szakaszát a 3/2022 (III.2.) rendelet 1.§ szakasza iktatta be. Hatálybalépés ideje: 2022. március 2.