Fáj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezési eljárásairól és szolgáltatási díjairól

Hatályos: 2021. 05. 01

Fáj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezési eljárásairól és szolgáltatási díjairól

2021.05.01.

Fáj Község Önkormányzatának Polgármestere a Képviselő-testület az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Képviselő- testület feladat-és hatáskörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Fáj község közigazgatási területén történő házasságkötési eljárás során az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre, valamint a rendelettel érintett közszolgálati jogviszonyban álló anyakönyvvezetőre terjed ki.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában hivatali helyiségnek minősül: Fáj Község Önkormányzata – polgármesteri hivatali épület hivatalos helyiségei (3865 Fáj, Fő u. 32. szám)

(2) Hivatali munkaidő: a Szalaszendi Közös Önkormányzati Hivatal ügyrendjében meghatározott, H-Cs: 7:30-16:00, P: 7:30-13:30 óra közötti munkaidő.

(3) Alapszolgáltatás: az anyakönyvvezetőnek a hivatali helyiségben és hivatali idő alatt végzett, házassági anyakönyvi eseménnyel kapcsolatos, jogszabályban rögzített eljárása.

(4) Többletszolgáltatás: az anyakönyvvezetőnek a házassági anyakönyvi eseménnyel kapcsolatos, jogszabályban rögzített azon eljárása mely

a) a hivatali munkaidőn kívül,

b) a hivatali helyiségen kívül, vagy

c) a hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történik.

(5) Külső helyszín: a hivatali helyiségen kívül, de Fáj község közigazgatási területén belül megtartott anyakönyvi esemény helyszíne.

2. Alapszolgáltatás

3. § (1) A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés (alapszolgáltatás) ingyenes.

(2) Az ingyenes alapszolgáltatás:

a) az ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiséget,

b) a jogszabályban rögzített hivatalos szöveget és eljárást, továbbá

c) gépi zenét tartalmaz.

3. Többletszolgáltatások- A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályai és a fizetendő díj mértéke

4. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés hivatali munkaidőn túl – az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (továbbiakban: AKVI tv.) 27. § (2) bekezdésében meghatározott munkaszüneti napok kivételével – pénteken 13:30 – 17:00 óra, illetve szombaton 14:00 – 18:00 óra közötti időszakban engedélyezhető.

5. § (1) A hivatali munkaidőben hivatali helyiségen kívül, továbbá a hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségben, illetve a hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezése iránti kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell a felek nyilatkozatát arról, hogy az AKVI tv. 18. § (3) bekezdésében foglalt feltételeket biztosítják. A feltételek meglétét az anyakönyvvezető az engedély megadása előtt a helyszínen ellenőrizheti.

(3) A külső helyszínen történő házasságkötés akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött arról, hogy a házasságkötés méltó, ünnepélyes körülmények között történik, valamint, ha az anyakönyv védelme biztosított.

(4) Szabadtéren tervezett esküvő esetén fedett helyiségnek is rendelkezésre kell állnia.

(5) Egyházi szertartások helyszínén házasságkötési eljárás nem tartható. Vendéglátóhelyen egyedi elbírálás alapján, a vendégtértől elkülönülő helyszínen, megfelelő bútorzat, világítás biztosítása esetén a jegyző engedélyezheti a házasság megkötését.

(6) A külső helyszínen tartandó házasságkötéshez szükséges hangosítást, világítást, az anyakönyv aláírásához megfelelő asztalt, székeket a házasulók biztosítják. Az anyakönyvvezető és az anyakönyv helyszínre történő szállításáról és a hivatalba történő visszaszállításáról is a házasulók gondoskodnak.

6. § (1) A hivatali munkaidőben hivatali helyiségen kívül, továbbá a hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségben, illetve a hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés díjköteles.

(2) A hivatali munkaidőben, de hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés díja bruttó 10.000.- (tízezer) Forint.

(3) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés díja, ha az:

a) hivatali helyiségben történik: bruttó 10.000.- (tízezer) Forint;

b) hivatali helyiségen kívül történik: bruttó 20.000.- (húszezer) Forint.

(4) A többletszolgáltatásnak a (2) bekezdésben, illetve a (3) bekezdés a), b) pontjában meghatározott díját postai csekken, vagy a Szalaszendi Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: SZKÖH) központi hivatala, illetve kirendeltségei (Baktakék, Szemere) házipénztárába vagy a SZKÖH költségvetési elszámolási számlájára átutalással előzetesen kell megfizetni. A díj meg nem fizetése esetén a rendezvény nem tartható meg.

7. § (1) A meghatározott díj megfizetését az engedélykérelem benyújtásával egyidejűleg, a feladóvevény vagy a készpénzfizetési számla, illetve átutalás bemutatásával kell igazolni.

(2) A befizetett díjat a kérelmező részére 5 (öt) munkanapon belül vissza kell fizetni, ha:

a) a kérelem elutasításra kerül;

b) az esemény elmarad, és azt a megadott időpontot megelőzően legalább 3 (három) nappal korábban bejelentik.

8. § (1) Nem kell díjat fizetni, ha a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló súlyos mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára a hivatali helyiségben való megjelenés.

4. Az anyakönyvvezető díjazása

9. § Az anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt – választása szerint – a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben a rendkívüli munkavégzésért meghatározott szabadidő, vagy a többletszolgáltatással nyújtott szertartásban történő közreműködéséért eseményenként meghatározott díj illeti meg.

10. § (1) Az anyakönyvvezetőt megillető díj összege:

a) a hivatali munkaidőben, de hivatali helyiségen kívül történő közreműködés esetén bruttó 5.000.- (ötezer) Forint,

b) a hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségben történő közreműködés esetén bruttó 8.000- (nyolcezer) Forint,

c) a hivatali munkaidőn és a hivatali helyiségen kívül történő közreműködés esetén bruttó 10.000.- (tízezer) Forint díjazás illeti meg.

(2) Amennyiben egy napon több házasságkötés is megtartásra kerül és az anyakönyvvezető személye ugyanaz, úgy az anyakönyvvezetőt a második eseménytől az (1) bekezdésben meghatározott díjon felül további díj illeti meg az alábbiak szerint:

a) az a) pontjában meghatározott esetben az abban foglalt összegen felül bruttó 2.000.- (kettőezer) Forint / esemény;

b) a b) pontjában meghatározott esetben az abban foglalt összegen felül bruttó 3.000.- (háromezer) Forint / esemény;

c) a c) pontjában meghatározott esetben az abban foglalt összegen felül bruttó 4.000.- (négyezer) Forint / esemény;

(3) Ha ugyanazon a napon az anyakönyvvezető a (2) bekezdés b) és c) pontjában foglalt házasságkötésnél is közreműködik, úgy az őt megillető díj összege bruttó 10.000.- (tízezer) Forint, a második eseménytől további bruttó 4.000.- (négy-ezer) Forint / esemény.

5. Hatályba léptető és átmeneti rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2021. május 01. napján lép hatályba.

12. § E rendelet rendelkezéseit – az anyakönyvvezető díjazására vonatkozó rendelkezések kivételével – csak a hatályba lépést követően bejelentett házasságkötési szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

6. Hatályon kívül helyező rendelkezések

30. § Jelen rendelet hatályba lépésével hatályát veszti a többször módosított, a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezési eljárásairól és szolgáltatási díjairól szóló 6/2017.(II. 24.) önkormányzati rendelet.