Fáj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 18.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 11. 19- 2022. 05. 31 23:59

Fáj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 18.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2021.11.19.

Fáj Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet célja, hatálya:

1.  § (1) A központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó támogatást biztosít Fáj Község Önkormányzata számára.

(2) E rendelet célja, hogy a Fáj településen élők részére támogatást nyújtson. A szociális rászorultság alapján meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, önkormányzati segély, egyszeri tűzifa juttatás jogosultsági feltételeit, az igénylés és az odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed a Fáj község közigazgatási területen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra, akik életvitelszerűen itt tartózkodnak.

2. A támogatás feltételei, mértéke:

2 §

Az önkormányzat az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén a szociálisan rászoruló személyek részére, kérelemre a rendelkezésére álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni tűzifa támogatást nyújt.
Szociális tűzifa támogatásra jogosult a kérelmező,
a.) aki 65. életévét betöltötte, jövedelemre való tekintet nélkül,
b.) akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a 200.000.- Forintot nem haladja meg.
A települési önkormányzat a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér. A tűzifa szállításából származó költségek a települési önkormányzatot terhelik.
A (2) bekezdésbe nem tartozó kérelmező esetében kivételesen méltányolható élethelyzetben lévők részesülhetnek tűzifa támogatásban.
Az Önkormányzat a beérkező kérelmek elbírálást követően állapítja meg az egy kérelmezőre jutó fűzifa juttatás mértékét. Az egyes kérelmezők – amennyiben a 2. §-ban foglalt valamely feltételnek megfelelnek – egyenlő mértékű tűzifa-juttatásra jogosultak.
Tűzifa támogatás iránti kérelem fűtési idényenként és háztartásonként egy alkalommal nyújtható be. Egy lakott ingatlan tekintetében legfeljebb két kérelem támogatható, amennyiben az ingatlanban élők egynél több háztartást alkotnak. E bekezdés alkalmazásában az ugyanazon ingatlanban élő több család akkor minősül háztartásnak, ha fizikailag elkülönített lakrészben él és az általa használt helyiségek fűtéséről különálló fűtőberendezéssel gondoskodik. Amennyiben egy ingatlanról kettőnél több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.
A tűzifa támogatás kizárólag természetbeni ellátás formájában legfeljebb 5 erdei köbméter mennyiségben függetlenül a lakásban élő személyek számától.

3.  § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa a kérelmező azon ingatlan vonatkozásában, amely tűzifával egyáltatlán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki nem él, a támogatás nem kérhető.

A támogatás igénylésének menete

4.  § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul.

(2) A kérelmet 2021. november 10. napjáig lehet benyújtani a Szalaszendi Közös Önkormányzati Hivatalban. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálásáról Fáj Község Önkormányzata Képviselő-testülete soron következő ülésén, de legkésőbb 2022. február 12. napjáig dönt.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja. A tűzifa kiosztásáról és házhozszállításról 2022. február 15. napjáig az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

Záró rendelkezések

5.  § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és 2022. május 31. napján hatályt veszít.

Tóth Attiláné Ignáczné dr. Brunclik Edina
Polgármester Jegyző
Kihirdetési záradék:

E rendelet kihirdetésre került: Fáj, 2021. október 18.
Ignáczné dr. Brunclik Edina
Jegyző