Fáj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (X. 16.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 3/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 16- 2023. 10. 17

Fáj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (X. 16.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 3/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.10.16.

Fáj Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Képviselő-testület feladat-és hatáskörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 3/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A polgármester dönt e rendelet 7. § a) pontjában foglalt alábbi támogatások tekintetében:]

„g) vezetékes ivóvíz bekötési települési támogatás alpontjaiban felsorolt települési támogatásokról”

(2) A szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 3/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki:

[A polgármester dönt e rendelet 7. § a) pontjában foglalt alábbi támogatások tekintetében:]

„h) étkezési térítési díj támogatás”

2. § A szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 3/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet 7. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A jogosult részére – az e rendeletben meghatározott feltételek szerint – az alábbi ellátások és szolgáltatások biztosíthatók:)

„a) pénzbeli ellátásként:
aa) települési támogatás,
ab) rendkívüli települési támogatás,
ac) települési temetési támogatás,
ad) beiskolázási támogatás,
ae) lakásfenntartási támogatás,
af) életkörülményeket javító ünnepi pénzeli támogatás,
ag) települési ösztöndíj támogatás,
ah) rendkívüli szemüveg vásárlási települési támogatás,
ai) vezetékes ivóvíz bekötési települési támogatás.
aj) idősek napi juttatás
ak) étkezési térítési díj támogatás”

3. § A szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 3/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„7/A. Étkezési térítési díj támogatás

16/A. § (1) Az önkormányzat étkezési térítési díj támogatást nyújt az illetékességi területén lakcímmel (állandó lakóhellyel) rendelkező és életvitelszerűen a településen élő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülő szülő/gondviselő részére 2023. november 1. napjától.

(2) A támogatást a szülő/gondviselő köznevelési vagy közoktatási intézménybe járó, az óvodás és általános iskolában tanuló tanköteles korú gyermek után igényelheti, amennyiben az egy főre jutó jövedelem összege a szociális vetítési alap ötszörösét nem haladja meg.

(3) A támogatás mértéke az étkezési térítési díj 50 %-a, de legfeljebb 5.000 Ft/hó.

(4) A határozat véglegessé válását követően az önkormányzat megküldi a gyermek étkeztetését biztosító intézmény részére. Az intézmény ezt követően a támogatott gyermek havi étkezési térítési díj 50%-áról, de legfeljebb 5.000 Ft összegről szóló, az önkormányzat nevére kiállított, de a támogatott gyermek adatait (név, lakcím) is tartalmazó számlát minden tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig megküldi az önkormányzat részére.

(5) A kérelemhez csatolni kell a gyermeket nevelő család tagjainak a kérelem benyújtását megelőző hónap havi rendszeres és nem rendszeres jövedelmét igazoló dokumentumokat.

(6) Az ellátást a kérelem benyújtását követő hónap 1. napjától kell megállapítani”

4. § A szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 3/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet 18/B. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzat az illetékességi területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen is a településen élő minden 57. életévét betöltött személy részére egyszeri 15.000.-Ft.-, azaz tízezer forint összegű készpénzjuttatást biztosít idősek napi juttatás jogcímen a 2023. évben.

(2) A támogatás megállapítása iránti eljárás hivatalból indul. Az odaítéléséről a polgármester dönt a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban szereplő adatok alapulvételével. A juttatás lakosok részére történő átadása átvételi elismervény ellenében történik legkésőbb 2023. október 31. napjáig.”

5. § A szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 3/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet 9. alcíme a következő 18/C. §-sal egészül ki:

„18/C. § (1) Az önkormányzat az illetékességi területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen is a településen élő lakosok részére karácsonyi ünnep alkalmából - az október 31. napján fennálló népességnyilvántartási adatok alapján - 15.000.-Ft/fő összeget biztosít.

(2) A támogatás megállapítása iránti eljárás hivatalból indul. A juttatás odaítéléséről a polgármester dönt. A juttatás lakosok részére átvételi elismervény ellenében legkésőbb december 20. napjáig kifizetésre kerül.”

6. § Hatályát veszti a szociális ellátásokról és szociális szolgáltatásokról szóló 3/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet

b) 18. és 18/A. §-a.

7. § Ez a rendelet 2023. október 16-án lép hatályba.