Fáj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 16.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 17- 2024. 05. 30

Fáj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 16.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.10.17.

Fáj Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

A rendelet célja, hatálya:

1. § (1) A központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifa támogatása keretében tűzifa-támogatásra fordítható forrást biztosít Fáj Község Önkormányzata számára.

(2) E rendelet célja, hogy a Fáj településen élők részére természetbeni támogatásként biztosítható szociális tűzifa támogatás igénybevételének feltételeit a szociális rászorultság szem előtt tartásával meghatározza.

(3) E rendelet hatálya kiterjed a Fáj község közigazgatási területen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen is a településen tartózkodó lakosokra.

A támogatás feltételei, mértéke:

2. § (1) Az önkormányzat az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén a szociálisan rászorult személyek részére kérelemre, természetben nyújtott támogatásként tűzifa támogatást nyújt.

(2) Szociális tűzifa támogatásra jogosult a kérelmező,

a) aki 60. életévét betöltötte, jövedelmére való tekintet nélkül,

b) akinek háztartásában az az egy főre jutó havi jövedelem a 300.000.- forintot nem haladja meg.

(3) A települési önkormányzat a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér. A tűzifa szállításából származó költségek a települési önkormányzatot terhelik.

(4) Az a kérelmező, akinek esetében a (2) bekezdésben foglalt feltételek egyike sem áll fenn, akkor részesíthető támogatásban, ha azt más, különös méltánylást érdemlő körülmény indokolja.

(5) Az Önkormányzat a beérkező kérelmek elbírálását követően állapítja meg az egy kérelmezőre jutó tűzifa-juttatás mértékét. Az egyes kérelmezők – amennyiben a 2. §-ban foglalt valamely feltételnek megfelelnek – egyenlő mértékű tűzifa-juttatásra jogosultak.

(6) A tűzifa támogatás iránti kérelem fűtési idényenként és háztartásonként egy alkalommal nyújtható be. Egy lakott ingatlan tekintetében legfeljebb egy kérelem támogatható.

(7) A tűzifa támogatás kizárólag természetbeni ellátás formájában, kérelmezőnként legfeljebb öt erdei köbméter mértékben állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek számától.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra a kérelmező azon ingatlan vonatkozásában, amely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, lakatlan ingatlanra támogatás nem állapítható meg.

A támogatás igénylése

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul.

(2) A kérelmet 2023. november 10. napjáig lehet benyújtani a Szalaszendi Közös Önkormányzati Hivatalban. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálásáról Fáj Község Önkormányzatának képviselő-testülete soron következő ülésén, de legkésőbb 2023. november 30. napján dönt.

(4) A tűzifa átvételét a támogatásban részesülő kérelmező átvételi elismervény aláírásával igazolja. A tűzifa kiosztásáról és házhozszállításról 2024. február 15. napjáig az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2023. október 17-én lép hatályba, és 2024. május 31-én hatályát veszti.