Cún Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési tevékenység ellátásáról

Hatályos: 2015. 06. 29- 2020. 05. 13

Cún Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési tevékenység ellátásáról1

2015.06.29.

Cún Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdés a) pontjában, a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazásai alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja hogy Cún község polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

(2) A közművelődési feladatok ellátásának kiemelt céljai:

a. A közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása.
b. A közösség hagyományainak ápolása, helyi értékek védelmének erősítése.
c. Az ifjúság kulturális életének fejlesztése, művelődési kezdeményezéseinek segítése.
d. Az időskorú lakosság közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása.
e. A különböző életkori csoportok kulturális tevékenységének segítése.
f. Az élet minőségének, az ünnepek örömének gazdagítása.
g. A helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése. A település a régió természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, bemutatók és kiállítások rendezése.
h. Amatőr művészeti csoportok támogatása.

2. § A rendelet hatálya kiterjed

a. Cún Községi Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) fenntartásában működő közösségi színtérre,
b. azokra a szervezetekre, magánszemélyekre, civil közösségekre, melyekkel az önkormányzat törvényben meghatározott és helyi döntéssel felvállalt közművelődési feladatok ellátására helyi közművelődési megállapodást köt, illetve a közművelődési célok megvalósításában az önkormányzattal együttműködő szervezetekre és
c. a helyi közművelődési tevékenység megvalósításában részt vevő magánszemélyekre.

2. Az önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája

3. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait a közművelődési közösségi színteret nyújtó Kultúrház fenntartásával és működtetésével látja el.

(2) A községi nyilvános könyvtári ellátás a Csorba Győző Könyvtárral megkötött feladat-ellátási szerződésben vállaltaknak megfelelően működik, könyvtárbusz szolgáltatás biztosításával.

(3) Az önkormányzat az alábbi közművelődési tevékenységeket támogatja:

a) az öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok szervezése, ezen belül a mindennapi élet gazdaságosságát fejlesztő közhasznú, praktikus tanfolyam, bemutató, akció szervezése, a képzést kiegészítő lehetőségek közül a nyelvi, számítástechnikai képességfejlesztő tanfolyamok szervezése,

b) a község környezeti, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, településismertető kiállítások szervezése, műsorok, bemutatók, versenyek szervezése, helyi értékek, község múltjára utaló tárgyak összegyűjtése, védelme, közismertté tétele, értéket gazdagító összefogások ösztönzése,

c) turizmus lehetőségeinek felkutatása, kihasználása, ápolása,

d) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének elősegítése, amatőr színjátszók, a helyi művészeti és zeneoktatásban szerzett ismeretek bemutatásához, bemutatkozásához közösségi színtér biztosítása, programok propagálása, szervezése, önképző tevékenységet segítő, művelődési célú pályázatok előkészítésének segítése,

e) a helyi civil szervezetek, önszerveződő közösségek kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése, működtetésükhöz helyiségek és színtér biztosítása.

(4) Az önkormányzat a (3) bekezdésben felsorolt közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságokkal,

b) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

c) az egyházakkal,

d) a településen működő köznevelési intézményekkel,

e) azokkal az országos szervezetekkel, amelyek a településen érdekeltek, vagy érdekeltségekkel rendelkeznek.

3. A közművelődési közösségi színtér

4. § (1) Cún Községi Önkormányzat közművelődési közösségi színtérként a tulajdonában lévő Kultúrház (Cún, Fő u. 78/A. sz. alatti) épületét biztosítja, további színterek kijelölésének lehetősége mellett.

(2) A közművelődési feladatellátást az önkormányzat szakfeladataként látja el, éves költségvetésében ezzel kapcsolatos bevételeit és kiadásait elkülönítetten kezeli.

(3) Az önkormányzat a közösségi színtér feladatellátásának személyi feltételeit biztosítja.

4. A közművelődés finanszírozása

5. § Az önkormányzat közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív támogatás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványi vagy egyéb forrásokból pályázati úton elnyert összeg.

5. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § Jelen rendeletben meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartó felügyeleti és más jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

6. Záró rendelkezések

7. § (1) Jelen rendelet 2015. június 29-én lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 6/2002.(VII.26.) sz. önkormányzati rendelet.

(3) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

1

A rendeletet hatályon kívül helyezte az 5/2020.(V.13.) ÖR.