Cún Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételnek és átadásának szabályairól

Hatályos: 2022. 08. 31

Cún Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételnek és átadásának szabályairól

2022.08.31.

Cún Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a természetes személyekre, valamint az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden az államháztartáson kívülről származó pénzeszköz átvételére és az államháztartáson kívülre történő végleges pénzeszközátadásra.

1. A államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok

2. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás – az alapítványi forrás kivételével - önkormányzat részére történő átvételéről

a) 100 e Ft értékhatárig a polgármester

b) 100 e Ft értékhatár felett a képviselő-testület dönt.

(2) A polgármester az államháztartáson kívüli forrás átvételéről a döntést követő testületi ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.

2. Az államháztartáson kívülre történő forrás átadásának szabályai

3. § (1) Cún Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a mindenkori költségvetési rendeletében meghatározott költségvetési előirányzatainak terhére támogatást nyújthat a társadalmi önszerveződő közösségek, sportegyesületek, klubok, alapítványok részére.

(2) Az (1) bekezdésben szereplő támogatások folyósítására támogatói megállapodás alapján kerülhet sor. A megállapodásban szükséges rögzíteni: a támogatás összegét, célját, rendeltetésszerű felhasználási kötelezettséget, elszámolási kötelezettséget, a finanszírozó ellenőrzési kötelezettségét, az előírt számadási kötelezettség elmaradása és a nem cél szerinti felhasználás esetén a következményt.

(3) A támogatás felhasználásáról csak 100.000,- értékhatár felett adott támogatás esetén kell elszámolnia a támogatottnak.

(4) Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról szóló megállapodást a polgármester köti meg.

(5) A támogatási kérelem az év bármely szakában beadható, támogatásra azonban csak az előirányzott forrás mértékéig van lehetőség.

(6) A támogatás folyósítására a támogatási megállapodás aláírását követő 30 napon belül kerül sor.

(7) A 100.000,- Ft érték feletti támogatásban részesülő támogatott elszámolási kötelezettséggel tartozik, mely elszámolást a támogatási évet követő év zárszámadásáig, de legkésőbb május 31-ig kell megtennie.

(8) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás 3 évig nem ítélhető meg.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.