Drávapiski Község Önkormányzat képviselő-testületének 5/2017.(VI.1.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2017. 07. 01- 2017. 06. 30

Drávapiski Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban Htv.) 1.§ (1) bekezdésében, valamint 1/A.§-ában, és a 43. § (3) kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

 

A rendelet hatálya

 

1. § A rendelet hatálya Drávapiski Község közigazgatási területére terjed ki.

 

2. §  Drávapiski Község Önkormányzatának Képviselő-testülete határozatlan időtartamra földadó elnevezéssel települési adót vezet be.

2. Részletes rendelkezések


A földadó


Az adókötelezettség


3. § (1) Adóköteles Drávapiski Község illetékességi területén az ingatlan nyilvántartásban külterületként nyilvántartott föld. (a továbbiakban: földterület).

(2)  A földadó alanya a Htv. 1/A. § (1) bekezdésében meghatározott kivételekkel az a magánszemély, aki a naptári év első napján a földterület tulajdonosa.

(3) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal, kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

Az adó alapja és mértéke

 

4. § (1) A földadó alapja a földterület négyzetméterben számított területe.

 

 (2) A földadó éves mértéke egységesen 2.- Ft/m2 év.

 

Eljárási rendelkezések

 

6. § (1) A földadót az önkormányzati adóhatóság kivetéssel, az ingatlan nyilvántartásban a tárgyév első napján nyilvántartott adatok alapján állapítja meg.

(2) A földadót évente két egyenlő részletben kell megfizetni.

(3) Az első részletfizetési határideje minden év március 15., a második részlet fizetési határideje minden év szeptember 15. napja.

 


Átmeneti és záró rendelkezések



7. § (1) Ez a rendelet 2017. július 1. napján lép hatályba.

(2) A földadót 2017. évben egy alkalommal szeptember 15. napjáig kell megfizetni, melynek mértéke a 4.§ (2)  a) pontban megállapított adómérték 50 %-a.

(3) Az e rendeletben külön nem szabályozott kérdésekben a Htv. 1. § (1) bekezdését, a 42/B. §-t és a 43. § (3) bekezdését, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.



Drávapiski, 2017. június 1.





Mali Zoltán

polgármester

Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit

jegyző



Kihirdetési záradék:



A rendelet a mai napon kihirdetésre került.


Kovácshida, 2017. június 1.



                 Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit

                   jegyző