Tésenfa Községi Önkormányzat képviselő-testületének 3/2016.(IV.8.) önkormányzati rendelete

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybevételét segítő támogatásról

Hatályos: 2016. 04. 08

Tésenfa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatáról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv) 107. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja


1. § A rendelet célja, hogy Tésenfa Községi Önkormányzat az állam által nyújtott Családi Otthonteremtési Kedvezmény (a továbbiakban: CSOK) igénybevételét segítse és vissza nem térítendő támogatás megállapításával támogassa a CSOK-ot igénylő Tésenfán több mint egy éve életvitelszerűen élő, ott bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgárokat.

2. A rendelet hatálya


2. § A rendelet hatálya kiterjed azon személyekre, akik a kérelem benyújtásakor legalább egy éve tésenfai állandó lakhellyel rendelkeznek, ott életvitelszerűen élnek és jogosultak az állam által nyújtott CSOK támogatásra.

3. Eljárási rendelkezések


3. § (1) A képviselő-testület vissza nem térítendő támogatást állapít meg azon a 2. §-nak megfelelő kérelmezők részére, akik vállalják azt, hogy a támogatás kiutalását követően legalább 5 évig a településen állandó lakóhelyet fenntartanak, és életvitelszerűen a településen élnek, ezen 5 év alatt a támogatással érintett ingatlant el nem idegenítik, azt bérletbe harmadik személy részére ki nem adják.

(2) Ugyanazon kérelmező részére csak egy alkalommal állapítható meg a támogatás.

(3) A kérelmet a CSOK igénylés folyamatában kell benyújtani, a támogatás a CSOK-kal nem támogatott ügyvédi költségek fedezeteként használható fel.

(4) A kérelemhez mellékelni kell az ügyvédi megbízását, melyből kitűnik, hogy CSOK igénylés van folyamatban, az ügyvédi költség ezzel kapcsolatban merül fel, valamint az ügyvédi költség pontos összege és a fizetéshez szükséges bankszámlaszám.

(5) A támogatás mértéke legalább 50.000,-, legfeljebb 120.000,- Ft, minden esetben egyedi elbírálás alapján. A támogatás kifizetése közvetlenül az ügyvéd által megjelölt bankszámlára történő utalással történik.

(6)  A támogatás odaítéléséről a kérelmek beérkezési sorrendjében a képviselő-testület dönt, az éves költségvetésben elkülönített előirányzat mértékéig. A támogatás megállapítását és a támogatás összegét az önkormányzat a mindenkori költségvetésének függvényében, a szükséges forrás rendelkezésre állásától teszi függővé.

(7) Amennyiben az éves keret nem elegendő a beérkezett kérelmek kielégítésére, úgy a testület intézkedhet a keret újbóli feltöltéséről. A keret újbóli feltöltéséig beérkező kérelmeket a beérkezés sorrendjében fogadják, azonban elbírálásukra csak a keret feltöltése után kerül sor.

(8) A támogatás kiutalásának feltétele az önkormányzat és az igénylők közti támogatási szerződés megkötése.

(9)     A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a szerződést kötő felek pontos megnevezését, azonosításra szolgáló adatait;

b) a támogatás nyújtásáról szóló döntés számát, a döntéshozó megnevezését;

c) a támogatással érintett ingatlan azonosító adatait;

d) a támogatás formáját, összegét és jogcímét;

e) a támogatás átutalásának határidejét;

f) a támogatott hozzájárulását az elidegenítési tilalom és jelzálogjog bejegyzéséhez,

g) a támogatott kötelezettségvállalását, hogy az elidegenítési tilalom és jelzálogjog ingatlan nyilvántartási bejegyeztetése és annak későbbi módosítása, törlése iránt saját költségén eljár,

h) a szerződésszegés jogkövetkezményeit,

i) az érintettek aláírását.

(10) A Képviselő-testület döntését követően a polgármester a támogatási szerződést megköti a kedvezményezettel, és folyamatosan figyelemmel kíséri a szerződésben foglalt feltételek betartását.

(11) A támogatott köteles a döntést követő 5 éven belül minden a támogatásra vonatkozó adatában történt változást a változás beálltától számított 15 napon belül az önkormányzat hivatalában vagy a polgármesternél írásban bejelenteni.

4. § (1)   A támogatási igényt jelen rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon a Kovácshidai Közös Önkormányzati Hivatal Kémesi Kirendeltségén kell benyújtani.

(2)   A támogatásra való jogosultság elbírálásához az igénylő köteles maga és családja személyi adatairól, jövedelmi és vagyoni viszonyairól nyilatkozni, köteles továbbá e rendeletben meghatározott feltételek fennállását bizonyító okiratokat, dokumentumokat, valamint a 3. § (4) bekezdés szerinti igazolást becsatolni.

(3)   A (2) bekezdésben foglalt feltételek fennállásának igazolására kizárólag az alábbi dokumentumok fogadhatók el:

a) személyi adatok igazolására: személyazonosító igazolvány, lakcímkártya, születési és házassági anyakönyvi kivonat, közjegyzői okirat bejegyzett élettársi kapcsolatról,

b) munkahely igazolására: 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás a munkaviszony fennállásáról, munkaszerződés, vállalkozói igazolvány másolata,

c) a támogatással érintett ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapja,

d) teljes bizonyító erejű okiratba foglalt nyilatkozat a 3. § (1) bekezdése szerinti kötelezettségvállalásokról a rendelet 2. melléklete szerint,

e) a 3. § (4) bekezdés szerinti igazolást az ügyfél érdekében a CSOK intézésénél közreműködő ügyvéd állítja ki.

5. § (1) A támogatást vissza kell fizetni abban az esetben, amennyiben a támogatott

a) mégsem válik jogosulttá a CSOK-ra,

b) a folyósítástól számított 5 éven belül a településen lévő állandó lakhelyét megszünteti, vagy életvitelszerűen nem a településen él,

c) az ingatlant terhelő elidegenítési tilalom és jelzálogjog bejegyzését megakadályozza,

d) a támogatásra valótlan adatok közlésével, megtévesztés útján vált jogosulttá.

(2) A visszafizetés a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben a visszafizetési feltétel beálltától számított 8 napon belül azonnal esedékessé válik.

(3) Indokolt esetben, különösen

a) saját vagy közeli hozzátartozó súlyos betegsége,

                     b) haláleset,

c) elemi kár 

esetén a képviselő-testület a vissza nem térítendő támogatás visszafizetésének mértékét csökkentheti, részletfizetést engedélyezhet, vagy a visszafizetéstől eltekinthet.

(4)   A támogatási szerződés felmondásáról a képviselő-testület dönt.


4. Záró rendelkezések


6. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


Tésenfa, 2016. április 6.





Hideg József

polgármester

Kalmárné Dömsödi Ivett

aljegyző




Záradék:


A rendelet a mai napon kihirdetésre került.


Tésenfa, 2016. április 8.





Kalmárné Dömsödi Ivett

aljegyző