Sósvertike Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014.(II.17.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

Hatályos: 2014. 02. 17- 2014. 10. 23

Sósvertike Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014.(II.17.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

2014.02.17.

Sósvertike Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva, a „helyi önkormányzatokról” szóló 1990. évi LXV törvény 20. § (2) bekezdésben, valamint a „polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról” szóló 1994. évi LXIV törvény 17. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról az alábbi rendeletet alkotja:

I.

fejezet

Általános rendelkezések

1.  § (1) A rendelet hatálya Sósvertike Község Önkormányzat Képviselő-testületének tagjaira (továbbiakban: képvisel) terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.

2.  § (1) A Képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésben megnevezett személyek részére jelen rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat állapít meg.

(2) Az e rendelet szerinti jogosultak a megbízatásuk keletkezése napjától a megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak az e rendelet szerinti tiszteletdíjra.

II fejezet

Tiszteletdíj mértéke és lemondás és megvonás szabályai

3.  § (1) A képviseli tiszteletdíj mértéke 30.000 Ft/hó

(2) A tiszteletdíjat a tárgyhót követ hónap 10. napjáig kell a jogosult részére átutalással kifizetni.

(3) Ha a képviselő bizottságnak is tagja a bizottságban végzett munkájáért tiszteletdíjra nem jogosult.

4.  § (1) A képviselő a tiszteletdíjáról írásban lemondhat.

(2) A tiszteletdíjról történő lemondást tartalmazó írásbeli nyilatkozat tartalmazhatja, hogy a képviselő mely időszakra járó tiszteletdíjról kíván lemondani, illetve a tiszteletdíj összege mely célra kerüljön felhasználásra.

(3) Ha a tiszteletdíjról való lemondás időpontjában a felhasználás célja az írásbeli nyilatkozatban nem kerül meghatározásra, abban az esetben a nyilatkozatnak tartalmazhatja,hogy felhasználásáról későbbi időpontban nyilatkozik a képviselő

(4) A tiszteletdíj elszámolásáról és kifizetéséről a jegyző gondoskodik.

A tiszteletdíj megvonásának és csökkentésének szabályai

5.  § (1) A képviselő-testület üléseiről igazoltan csak legkésőbb az ülés napján 12 óráig szóban vagy írásban a polgármesternek történő bejelentés alapján lehet távol maradni. Igazolt távollétnek számít, ha a tiszteletdíjra jogosult több napon át igazolt betegsége, munkahelyi elfoglaltsága vagy hivatalos kiküldetése miatt nem tud részt venni az ülésen.

(2) A képviselő az ülés megkezdésekor köteles a polgármesternek bejelenteni, ha az ülés közben ideiglenesen vagy véglegesen eltávozik. Igazolatlan hiányzásnak számít, ha a képviselő a testületi ülés közben indoklás vagy a polgármesternek történő előzetes bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.

(3) A képviselő-testület a kötelezettségét nem teljesítő képviselő megállapított tiszteletdíját legfeljebb 25%-al, maximum 12 havi időtartamra csökkentheti. Ismételt kötelezettségszegés esten a csökkentés és a megvonás újra alkalmazható.

(4) A (3) bekezdés szerinti juttatás megvonásáról bármely képviselő vagy a polgármester javaslata a alapján a testület dönt.

III.

fejezet

Záró rendelkezés

6.  § (1) E rendelet a kihirdetését követő hónap 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti "a képviselők tiszteletdíjáról" szóló 12/2013. (VIII.23.) önkormányzati rendelete.