Sósvertike Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2018(VIII.8.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2018. 08. 09

Sósvertike Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a 73. § (2) bekezdésben, a 76. § (1) - (3) bekezdésben és a 77. § (1) bekezdésben, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az alábbiakat rendeli el:


A rendelet célja


1. §


E rendelet célja, hogy Sósvertike Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, finanszírozás módját és mértékét.


Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai


2. §


(1) Az önkormányzat elismeri, hogy Sósvertike község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

(3) Az önkormányzat adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása,

g) kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(4) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

(5) Az önkormányzat biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit és meghatározza a működtetés alapfeladatait


3. §


Sósvertike Község Önkormányzata a helyi közművelődési tevékenységek körében költségvetési kerete függvényében az alábbi feladatokat támogatja, illetve valósítja meg:

a) Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.

b) A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.

c) A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele.

d) Biztosítja a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működéséről szóló 39/2013. (V. 31.) EMMI rendelet alapján.

e) A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, nyilvános olvasóterem működtetése, a közönség számára internetezési lehetőség biztosítása, ezek használatához segítő személy biztosítása.

f) Könyv, folyóirat egyéb ismerethordozó eszközök beszerzése, folyamatos állománygyarapítása. Könyvbemutató foglalkozások író-olvasó találkozók szervezése.

g) A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.

h) Színházi előadások, filmvetítések, irodalmi estek szervezése.

i) Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel.

j) Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése, különösen a településen élő nemzeti- és etnikai kisebbségek kulturális tevékenységének támogatása.

k) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.

l) A település helytörténetét bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása.

m) Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése, lebonyolítása.


A közművelődési feladatellátás formája, módja és finanszírozása


4. §


(1) Az Önkormányzat közművelődési feladatai ellátása érdekében közösségi színteret tart fenn.

(2) Az Önkormányzat közösségi színtérként kijelöli a művelődési házat (7960 Sósvertike, Petőfi u. 11.).

(3) Az önkormányzati fenntartású közösségi színtér közművelődési alapfeladatú intézmény, kulturális-közművelődési cél esetén együttműködési megállapodás keretében térítésmentesen, vagy viszonossági alapon használható.

(4) Nem közművelődési alapú igénybevétel esetén a közösségi színtér piaci alapon biztosítható.

(5) Az önkormányzat közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ezek forrása a saját bevételeiből-, a központi költségvetésből származó normatív támogatásból-, a központosított előirányzatokból származó összeg. A feladatfinanszírozás kiegészül az elkülönített állami pénzalapokból-, alapítványi forrásokból- és egyéb pályázati forrásokból.


A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése


5. §


(1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Sósvertike Község Önkormányzatának Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladat-ellátás törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

(3) Az Önkormányzat közművelődési feladat-ellátásának szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai követelmények- és szakértői vélemények alapján látja el.

(4) A muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben meghatározottak alapján a helyi lakosság képviselete érdekében legfeljebb hároméves időtartamra Közművelődési Kerekasztal alakítható.


A közművelődésben együttműködő partnerek

6. §

Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik, megállapodást köthet, a közművelődési feladatok ellátása érdekében – formális, vagy informális – kapcsolatot tart és szorosan együttműködik:

a) helyi, megyei, országos közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b) egyházakkal,

c) oktatási, nevelési intézményekkel,

d) önkormányzatokkal, különösen a Sósvertike Roma Nemzetiségi Önkormányzattal,

e)  egyesületekkel, alapítványokkal, egyéb civil szervezetekkel


Közművelődési megállapodások szabályai

7. §

(1) Közművelődési megállapodás keretében vállalt feladatot csak közművelődési célú társadalmi szervezet, gazdasági társaság, illetve felsőfokú közművelődési szakirányú végzettségű egyéni vállalkozó láthat el. A közművelődési intézményeket és az Önkormányzattal közművelődési megállapodást kötő szervezeteket az Önkormányzat – beszámolási kötelezettség mellett – a vállalt közművelődési feladatokkal arányos pénzügyi támogatásban részesítheti.

(2) Az (1) bekezdésben felsoroltakra egyaránt érvényes feladat ellátás feltételei:

a) legalább egyéves folyamatos és dokumentumokkal bizonyított közművelődési tevékenység,

b) rendezett köztartozások és ezek 30 napnál nem régebbi hiteles dokumentumokkal való igazolása.

c)   részletes szakmai koncepció a pályázni kívánt feladat ellátására.

(3) Jogi személyekre érvényes feladat ellátás feltételei:

a) a szervezet közművelődési céljának és tevékenységének alapszabályban, illetve alapító okiratban való szerepeltetése, ezen dokumentumok hiteles másolata,

b) a szervezet legfőbb döntéshozó szervének a feladatellátás szándékáról való és 30 napnál nem régebbi döntése, az erről szóló jegyzőkönyvi kivonat és jelenléti ív hiteles másolata.

(4) Egyéni vállalkozóként való feladat ellátás feltétele: három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány, érvényes vállalkozói igazolvány, közművelődési szakirányú felsőfokú végzettség.

(5) Gazdasági társaság feladat ellátása csak akkor vehető figyelembe, ha ügyvezetője – betéti társaság esetében egy beltagja – felsőfokú közművelődési szakirányú végzettséggel rendelkezik, valamint megfelel e rendelet 7. § (3) feltételeinek.


Záró rendelkezések


8. §


Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 7/2002. (VI.13.) számú önkormányzati rendelet.


Sósvertike, 2018.08.07.



                                     Böröcz Zsolt                                          Dr. Szalóky Ildikó

                                     polgármester                                                   jegyző


A rendelet kihirdetve:


Sellye, 2018.08.08.


                                                                                                   Dr. Szalóky Ildikó

                                                                                                            jegyző