Oroszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések létesítésének szolgáltatási díjáról, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvvezetői szolgáltatások feltételeiről

Hatályos: 2023. 09. 29

Oroszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések létesítésének szolgáltatási díjáról, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvvezetői szolgáltatások feltételeiről

2023.09.29.

Oroszló Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya a Oroszló Község Önkormányzata illetékességi területén történő házasságkötésre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Szertartás: házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének anyakönyvvezető általi vezetése.

2. Hivatali helyiség: Házasságkötő Terem (Faluház) 7370 Oroszló, Petőfi Sándor u. 29.

3. Hivatali munkaidő: a Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

4. Többlet szolgáltatás: hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések, kivéve ha a házasulók valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget vagy bármelyikük esetében, hivatalos okirattal igazolt mozgásképtelen állapotot okozó betegség és ez indokolja a hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli szertartást.

2. Az anyakönyvvezető hivatali munkaidején túli és hivatalos helyiségen kívüli szertartásokon való közreműködésének rendje

3. § (1) A szertartásokat a hatályos jogszabályok alapján úgy kell megszervezni és lebonyolítani, hogy az emelje a polgári házasságkötések színvonalát és méltóságát. Ennek érdekében a szertartásokon résztvevő anyakönyvvezetők úgy kötelesek eljárni, hogy munkájukkal, hozzáállásukkal elősegítsék a fentiek megvalósulását.

(2) Az anyakönyvvezetők a Magyarhertelendi Közös Önkormányzati Hivatal hivatali helyiségében, valamint - e rendeletben meghatározott keretek között – hivatali helyiségen kívüli helyszíneken és hivatali munkaidőn kívül közreműködhetnek a házasságkötéseken.

4. § (1) A házasságkötés hivatali munkaidőn vagy hivatali helyiségen kívül, munkanapon 19 óráig, továbbá szombaton és vasárnap 8 és 19 óra között engedélyezhető, kivéve, ha a rendezvény a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napokra esik.

(2) Hivatali helyiségen kívüli szertartásokon való közreműködést az anyakönyvvezetők csak akkor vállalhatják, ha annak időpontja nem ütközik a házasságkötő teremben előjegyzett és felvett szertartásokkal.

(3) Egyéb, hivatali helyiségen kívüli házasságkötést a házasulók külön kérelme alapján 5 napon belül a jegyző engedélyezi. A kérelemhez csatolni kell a házasulandók nyilatkozatát, arról, hogy az ehhez szükséges feltételeknek eleget tesznek.

(4) A kérelemhez csatolni kell a megjelölt helyszín tulajdonosának, vagy az azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát, továbbá az esőhelyszín igazolását.

3. Házasulandók díjfizetési kötelezettsége

5. § (1) A házasságkötés alapszolgáltatásként - hivatali munkaidőben és hivatali helyiségben- díjmentes. A többletszolgáltatásért díjat kell fizetni.

(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén bruttó 20.000,-Ft mértékű díjat kell fizetni.

(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén bruttó 40.000,-Ft mértékű díjat kell fizetni, hivatali munkaidőtől függetlenül.

(4) Amennyiben a házasulandó felek legalább egyike helyi lakos, külső helyszínen történő házasságkötés díjtétele bruttó 20.000,- Ft/szertartás.

(5) A díjat az engedély jogerőre emelkedését követő 8 napon belül kell Magyarhertelendi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési számlájára befizetni, melyet az anyakönyvvezető előtt igazolni szükséges.

(6) Amennyiben a házasságkötés meghiúsulását a házasulók az anyakönyvi esemény napját megelőzően az anyakönyvvezetőnek írásban bejelentik, akkor a már megfizetett díj a befizető személy számára visszafizetésére kerül.

(7) Kérelmezők a díj megfizetése alól mentesülnek, amennyiben a felek valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget, vagy bármelyikük esetében, hivatalos okirattal igazolt mozgásképtelen állapotot okozó betegség áll fenn.

4. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj

6. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 10.000,-Ft díjazás illeti meg.

(2) A hivatali helységen kívül történő házasságkötés esetén a közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 20.000,-Ft díjazás illeti meg.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott összeg havonta kerül kiszámításra és kifizetésre.

(4) Az anyakönyvvezetőt évente egy alkalommal 25.000,- Ft összegű ruházati támogatás illeti meg.

7. §1

8. § Ez a rendelet 2023. szeptember 28-án lép hatályba.

1

A 7. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.