Ág Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/1999.(XI.10.) önkormányzati rendelete

A magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2008. 11. 27- 2015. 12. 31

Ág község Önkormányzatának

9/1999.(XI.10.) számú

r e n d e l e t e

a magánszemélyek kommunális adójáról


Bevezetés

1.§.


  1. Ág község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 5.§-a, 6.§-a, 42.§ (7) bekezdése, 43. §. (1)-(2)-(3) bekezdései alapján valamint az e törvényt módosító 1995. évi XCVIII. tv-nek az adó mértékére vonatkozó szakasza alapján magánszemélyek kommunális adójának bevetéséről rendeletet alkot, határozatlan időre.
  2. Az adó bevezetésének időpontja 1996. július 1. napja.


2.§.


Az önkormányzat a magánszemélyek kommunális adóját a községben keletkezett kommunális szemét lerakóhelyének karbantartására és a szemét elszállítására kívánja fordítani a saját tervezett pénzeszköz felhasználása mellett.


Az adókötelezettség, az adó alanya

kötelezettség keletkezése és megszűnése


3.§.

Az adókötelezettség


Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (továbbiakban együtt: építmény).

4.§.

Az adó alanya


  1. Az adó alanya az, aki a naptári év (továbbiakban: év) első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).
  2. Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.
  3. Társasház, garázs- és üdülő esetén a tulajdonosok önálló adóalanyok, a közös használatú helyiségek után az adó alanya az említett közösség.


5.§.

Mentesség


Mentes az adó alól:

a./ Az építési tilalom alatt álló telek a tilalom idejére.

b./ A lakáshoz tartozó, azonos hrsz-on nyilvántartott földrészlet egésze.

c./ Az építési teleknek nem minősülő földrészlet.


6.§.

Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése


  (1)   Az adókötelezettség lakás esetében a használatbavételi illetőleg a fennmaradási engedély  kiadását követő év első napján keletkezik. Az építési engedély az adókötelezettség fennállását nem érinti. Az engedély nélkül épült és használatba vett lakás esetében az adókötelezettség a tényleges használatba vételt követő év első napján keletkezik.

  (2) Az adókötelezettség a földrészlet belterületbe vonásáról szóló önkormányzati határozat  közzétételét, továbbá a telek mezőgazdasági művelés alól való kivonását és/vagy a művelési ág törlését követő év első napján, illetve az építmény megsemmisülése,  lebontása esetén a megsemmisülést, lebontást követő félév első napján keletkezik.

  1. Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnésének éve utolsó napján.  Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.
  2. Az adófizetési kötelezettség telek esetében megszűnik a földrészlet külterületté minősítéséről szóló önkormányzati határozat közzététele, továbbá a telek művelési ágba sorolása és tényleges mezőgazdasági művelésének megkezdése félévének utolsó napján.
  3. Lakásbérleti jog esetén az adókötelezettség a jogviszony létrejöttét követő év első napján keletkezik és a jogviszony megszűnésének éve utolsó utolsó napján szűnik meg.
  4. Lakásbérleti jogviszonynak az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.


7.§.

Az adó mértéke


Az adó mértéke a 3.§-ban meghatározott építmény esetén adótárgyanként illetve lakásbérleti jogonként és évenként 3.000,- Ft.

8.§.

Hatályba léptető rendelkezések


A rendelet a kihirdetése napjával lép hatályba.


Ág, 2008. november 25.



                Stollmayer Dánielné                                         Jónás István

                 polgármester                                                       jegyző


Kihirdetve: Ág, 2008. november 27.



                  Jónás István

                    jegyző