Ág Község Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2013.(II.13.) számú rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Hatályos: 2013. 02. 13- 2013. 11. 28

Ág Község Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2013.(II.13.) számú rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

2013.02.13.

Ág Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv-ben kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) A rendelet célja, hogy a törvényben meghatározott pénzbeni és természetbeni juttatások igénybevételének szabályait megállapítsa, rendelkezzék az ellátások mértékéről és igénybevételük módjáról.

(2) E rendelet alkalmazása során mindenkor figyelembe kell venni az egyes szociális ellátásokra vonatkozó szabályokat. A szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és a kötelezettség megállapítására, továbbá a közigazgatási hatósági eljárás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL törvény (továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit, a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.), valamint az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK

2. § (1) A kérelem benyújtása elektronikus úton nem gyakorolható. A kérelmet írásban a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatalban hivatalában kell előterjeszteni.

(2) A szociális ügyek intézése hivatalból is indítható.

(3) A döntések előkészítése és végrehajtása az önkormányzati hivatal / Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal / feladatkörébe tartozik.

(4) A rendeletben megállapított feladatokban az e rendeletben meghatározott önkormányzati szervek kötelesek eljárni. A képviselő-testület átruházott hatáskörének gyakorlójaként: a polgármester.

(5) A /4/ bekezdésben meghatározott szerv döntése ellen a határozat kézhezvételét követő 15 napon belül a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni. A fellebbezés illetékmentes.

(6) E rendeletben szabályozott ellátások megítélése esetén egyszerűsített határozat hozható a Ket. 61. §. (5) bekezdése alapján.

3. § (1) A kérelmező köteles a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban élők adatairól, jövedelmi viszonyairól, vagyonáról nyilatkozni, és az igazolásokat a gyermeknevelési támogatás megállapításának szabályairól, valamint a szociális ellátások igényléséhez felhasználható bizonyítékokról szóló 32/1993.(II.17.) Korm. rendeletnek megfelelően a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell az Szt. 18. §-ában felsorolt adatokat. A kérelem az e célra rendszeresített nyomtatványon adható be (1. sz.-4 sz. melléklet).

(3) Ha az önkormányzat, vagy annak jegyzője hivatalos tudomása vagy környezettanulmány lefolytatása alapján a kérelmező életkörülményeire tekintettel az /1/ bekezdés szerinti jövedelemnyilatkozatban foglaltakat vitatja, az Szt. 10. §-a /1/ bekezdésének megfelelően a szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához kérelmező kötelezhető arra, hogy családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozzon, azokat igazolja, illetőleg az Szt. 10. §.-a (2) bekezdésének megfelelően a kérelmező fenntartási költsége alapján vélelmezhető a jövedelme.

II. Fejezet

AZ ELLÁTÁSOK FORMÁI

4. §
(1) A kérelmező részére jövedelme kiegészítése céljából, vagy pótlására pénzbeni és természetbeni szociális ellátás nyújtható.
(2) Rászorultság esetén a
- képviselő-testület rászorultság esetén a jogosult részére: átmeneti segélyt, ápolási díjat méltányossági alapon,
- a polgármester a képviselő-testület által átruházott hatáskörben temetési segélyt,
- a polgármester köztemetést,
- a jegyző foglalkoztatást helyettesítő támogatást, rendszeres szociális segélyt, lakásfenntartási támogatást, méltányossági alapon nyújtott közgyógyellátást
állapít meg, illetve biztosít.
III. Fejezet

PÉNZBENI ELLÁTÁSOK

RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLY

5. §

Együttműködés eljárási szabályai

(1) Az együttműködésre kötelezett személy köteles
a) a határozatban megjelölt időn belül a c) pontban kijelölt intézménynél jelentkezni,
b) együttműködni a beilleszkedési program kidolgozásában a megállapodásban foglaltak szerint, a Hegyháti Szociális Alapellátási Központ Családsegítő Szakmai Egységével való kapcsolattartásra.
(2) A családsegítő szolgálattal való együttműködési kötelezettség magába foglalja:
a) a jogosultságot megállapító határozatban megjelölt időpontban történő megjelenést,
b) nyilatkozattételt az együttműködési szándékról,
e) az írásos megállapodásban foglalt időpontokban történő megjelenést,
d) az együttműködésre kötelezett szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodó speciális segítő egyéni és / vagy csoportos programon való részvételt.

5/A. § (1) A beilleszkedést segítő program típusai:

a) állapotfelmérő és álláskeresési tréningek,

b) szociális életvezetési tanácsadás,

c) mentálhigiénés tanácsadás,

d) pályaválasztási és pályakorrekciós tanácsadás,

e) munkavállalási tanácsadás,

f) közfoglalkoztatási forma valamelyikében való részvétel,

g) az életvezetési képesség megőrzését és javítását célzó, az egyént és családját érintő személyes megbeszélés, csoportos foglalkozás,

h) pszichológiai tanácsadás,

i) egyéni képességeket fejlesztő, vagy az életmódot formáló foglalkozásokon, tanácsadáson, illetve munkavégzésre felkészítő programban való részvétel.

(2) Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha

a) a megállapított határidőn belül nem köt írásos megállapodást a családsegítő szolgálattal,

b) a vállalt programot 3 hónapon keresztül önhibájából nem teljesíti,

c) a megjelenési kötelezettségének elmulasztását a családsegítő szolgálat felé nem, vagy nem hitelt érdemlően igazolja, egészségügyi ok esetén háziorvos (szakorvos) által kiállított igazolást nem nyújtja be.

6. §

FOGLALKOZTATÁST HELYETTESÍTŐ TÁMOGATÁS

Foglalkoztatást helyettesítő támogatásra az jogosult, aki az alábbi feltételeket biztosítja: a.) Lakókörnyezetét rendezetten, tisztán tartja
udvarában, kertjében található tárgyakat, eszközöket összerakja,
a tüzelőnek valót rendezett formában felhalmozva, nem szétszórtan tartja,
a lakóingatlannal közvetlenül határos közterületen lévő árok, nyitott csatorna, folyóka, áteresz tisztántartásáról gondoskodik, a csapadékvíz zavartalan elfolyását biztosítja.
b.) Lakóépületének állagmegóvásáról gondoskodik, különösen:
tetőcserepet rendben tartja, az épület beázását megelőzi, beázás esetén a hibát haladéktalanul helyreállítja,
a lakóépület falazatát, nyílászáróit rendben tartja, az esetleges keletkezett ill.
természeti károkat helyreállítja.
c.) Alapvető higiéniai követelményeket betartja, különösen:
a lakásában angol WC, vezetékes ivóvíz hiánya esetén az ingatlanon megfelelően megépített, zárt külső illemhely biztosított, és az illemhelyen kívül az ingatlanon emberi ürülék nem található,
nincs szemét az udvarán.
d.) A tulajdonában lévő kutyákat az ingatlanon belül köteles tartani, az ebek beoltásáról
gondoskodik, betartja az ebtartási, állatvédelmi szabályokat.
e.) Udvarát, kertjét, lakóhelye előtti közterületet folyamatosan kaszálja, gondoskodik az allergén növényzet irtásáról.
Téli időszakban az ingatlan előtti közterületen, járdán biztosítja a hó- és jégmentesítést.

ÁPOLÁSIDIJ

7. §

(1) Az önkormányzat képviselő-testülete az Szt.43/B. §-a /1/ bekezdése alapján ápolási díjat állapít meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi, és a családban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, egyedülálló esetén annak 150%-a.
(2) Az ápolási díj havi összege az /1/ bekezdésben foglalt esetben az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80%-a.

ÁTMENETI SEGÉLY

8. §

(1) Átmeneti segély állapítható meg kérelemre és hivatalból azon személyek illetve
családoknak, akik létfenntartását veszélyeztető rendkívüli helyzetbe kerülnek, valamint azok, akik időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdenek.
(2) A kérelem az 1. sz. melléklet szerinti nyomtatványon nyújtható be.
(3) A segélyről a Képviselő-testület dönt. Fellebbezésnek helye nincs.
(4) Különösen méltánylást érdemlő esetben a kérelmező évente legfeljebb egy alkalommal jövedelmére tekintet nélkül átmeneti segélyben részesíthető.
(5) Átmeneti segély egy család részére egy évben többször adható úgy, hogy a támogatás összege az év folyamán nem lehet több, mint 10.000,- Ft.
(6) Átmeneti segély összegét a rászorultsághoz igazodóan 2.000-10.000,- Ft között lehet megállapítani, rendkívüli esetben az átmeneti segély összege maximum 20.000,- Ft lehet.

9. § (1) Rendkívüli esetben az önkormányzat kamatmentes kölcsönnel támogatja a kérelmezőt. A kölcsön összege életveszély elhárítása esetén maximum 50.000,- Ft, hozzátartozó eltemettetése esetén max. 150.000,- Ft lehet. A kérelmezőnek a kölcsön visszafizetésének fedezetét igazolni kell, ellenkező esetben elutasításra kerül.

(2) Sürgős intézkedést igénylő esetben kérelemre vagy hivatalból, mely a rászorult létfenntartását, életét, vagy testi épségét veszélyeztetné, a polgármester átmeneti segélyben vagy kamatmentes kölcsönben részesítheti a kérelmezőt. Erről a testület soron következő ülésén beszámolni köteles.

10. § (1) Átmeneti segély folyósítása történhet készpénzben, vagy az igénylő költségeinek közvetlen átvállalásával/ étkezési térítési díj, tanszerköltségek átvállalása, élelmiszerutalvány, közüzemi díjak átutalása/.

(2) A készpénzben megállapított segélyt a jogosult a határozatban rögzített időpontban veheti fel az önkormányzat pénztárában.

(3) A megállapított támogatást a megállapítást követő 15 napon belül kell kifizetni.

(4) Amennyiben feltételezhető, hogy a készpénz segélyt nem rendeltetésének megfelelően használja fel a jogosult, adható élelmiszercsomag, vagy a családsegítő szolgálat közreműködését biztosítja az összeg rendeltetésszerű felhasználásához. Az élelmiszercsomag csak elismervényre osztható ki.

11. § (1) Az önkormányzat a Vásárosdombó Község Önkormányzata gesztorságával működő START közmunkaprogram keretében, a megtermelt terményfelesleget természetben nyújtott átmeneti támogatásként a rászoruló lakosságnak adhatja.

(2) A támogatás kérelemre vagy hivatalból indul.

(3) A támogatás odaítéléséről átruházott hatáskörben a polgármester dönt, majd a soron következő testületi ülésen beszámol a képviselő-testületnek a kiadott támogatásokról.

12. § (1) A Képviselő-testület - kormányzati támogatás esetén - tűzifa-támogatást nyújt a kormányzati előírásoknak megfelelően.

(2) A tűzifa támogatás odaítélése történhet kérelemre vagy hivatalból.

TEMETÉSI SEGÉLY

13. § (1) Az Önkormányzat temetési segélyt nyújt az elhunyt hozzátartozójának, vagy a temettetésről gondoskodó más személynek, jövedelmi viszonyaitól függetlenül. A kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy ő az eltemettető.

(2) A temetési segély odaítélése a polgármester hatásköre, a kifizetésről a jegyző gondoskodik.

(3) A temetési segély kifizetése szóbeli vagy írásbeli kérelemre történik, melyhez csatolni kell az elhunyt anyakönyvi kivonatát.

(4) A temetési segély összege 20.000,- Ft.

(5) A temetési segély feltétele, hogy mind a temettető, mind az elhunyt a haláleset időpontjában a településen állandó lakóhellyel rendelkezzen.

(6) A temetési segély felvételének tényét a halotti anyakönyvi kivonatra fel kell jegyezni.

(7) A temetési segélyt a kérelem elbírálását követően 5 napon belül kell kifizetni.

IV. Fejezet

TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK KÖZTEMETÉS

14. § (1) A köztemetés szabályaira az Szt. 48. §-ának rendelkezései az irányadók.

(2) A Képviselő-testület az eltemettetésre köteles személyt részben vagy egészben mentesítheti a temetési költségek megtérítése alól. Erről a Képviselő-testület egyedileg dönt.

KÖZGYÓGYELLÁTÁS
15. §
(1) Méltányossági alapon közgyógyellátásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, akinek
II. a családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 151%-át (egyedül élő esetén a 201%-a), és
III. havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 24%-át.
(2) A méltányosságból megállapított közgyógyellátás megállapítására a jegyző jogosult.
LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS
16. §
(1) Az önkormányzat normatív lakásfenntartási támogatást nyújt az 1993. évi III. törvény 38. §. /2/-/4/ illetve /6/-/8/ bekezdései szerint.
(2) A kérelem az 2. sz. melléklet szerinti nyomtatványon nyújtható be. A kérelemhez csatolni kell a 32/1993.(II. 17.) Korm. rendelet ide vonatkozó mellékleteit.
(3) A normatív lakásfenntartási támogatás elbírálására a jegyző jogosult.
(4) A lakásfenntartási támogatás iránti kérelemben nyilatkozni kell arról is, hogy a támogatást kérő milyen jogcímen lakik a lakásban.
(5) A lakásfenntartási támogatás összege a kérelmező kérésére utalható közvetlenül a különféle szolgáltatásokat végző közüzemi vállalatok, cégek részére is, amennyiben feléjük a kérelmezőnek tartozása áll fenn, és ezt igazolja.
(6) A megállapított támogatást havonta, legkésőbb a tárgyhót követő hó 10. napjáig kell kifizetni.
V. Fejezet

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK

Ág község Önkormányzata a településen az alábbi szociális ellátást biztosítja: Alapellátás keretében:
1. családsegítést,
2. házi segítségnyújtást,
3. jelzőrendszeres házi segítségnyújtást,
4. támogató szolgálatot,
5. falugondnoki szolgálatot.

17. §

CSALÁDSEGÍTÉS

(1) A családsegítő szolgáltatás célja a szociális és mentálhigiénés problémák miatt veszélyeztetett, illetve krízishelyzetbe került személyek, családok életvezetési képességének megőrzése, az ilyen helyzethez vezető okok megelőlegezése, valamint a krízishelyzet megszüntetésének elősegítése. Az önkormányzat a családsegítő szolgáltatás az Szt. 65. §-a szerinti feladatait a Hegyháti Szociális Alapellátási Központ működésével látja el.
(2) A Hegyháti Szociális Alapellátási Központ Családsegítő Szolgálata térítésmentesen biztosítja az Szt. 65. § (2)-(4) bekezdésében foglalt ellátásokat az igénylők számára. Az intézményvezető feltétel nélkül köteles biztosítani a településen élő kérelmező részére a családsegítés igénybevételét.
(3) A szolgáltatás igénybevétele önkéntes, a szolgálat az érintett, illetve törvényes képviselője hozzájárulásával jogosult intézkedni, kivéve ha valakinek a magatartása következtében a saját vagy más személy életét, testi épségét közvetlenül és súlyosan fenyegető élethelyzet áll elő.

18. §

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

(1) Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni
a) azokról az időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak,
b) azokról a pszichiátriai betegekről, fogyatékos személyekről, valamint szenvedélybetegekről, akik állapotukból adódóan az önálló életvitellel kapcsolatban feladataik ellátásában segítséget igényelnek, de egyébként önmaguk ellátására képesek,
c) azokról az egészségi állapotuk miatt rászoruló személyekről, akik ezt az ellátást igénylik, illetve bentlakásos intézményi elhelyezésre várakoznak.
(2) A házi segítségnyújtás iránti kérelmet a Hegyháti Szociális Alapellátási Központ házi segítségnyújtó szolgálatánál kell benyújtani, a kérelem elbírálásáról az intézményvezető dönt. A házi segítségnyújtás keretében nyújtott szolgáltatás tartalmáról az intézményvezető a kérelem és az azt megalapozó háziorvosi szakvélemény figyelembe vételével dönt.
(3) A házi segítségnyújtásért térítési díjat kell fizetni. Az ellátás intézményi térítési díja 60, Ft/óra. A személyi térítési díjat az óradíj alapján az intézményvezető állapítja meg.
(4) Az ellátást a Hegyháti Szociális Alapellátási Központ szociális gondozója biztosítja. A kérelem benyújtását követő 3 munkanapon belül az intézmény vezetője a jogosultat előgondozásba veszi, az ellátás igénybevételekor pedig a jogosulttal megállapodást köt.
(5) Az ellátásra való jogosultságot az intézményvezető megszünteti, ha az ellátott körülményeiben sz /1/ bekezdés szerinti jogosultságot érintő változás következik be. Az intézményvezető a jogosult létfenntartását nem veszélyeztető ellátás erejéig a házi segítségnyújtás biztosítását felfüggeszti, ha a jogosult az esedékes térítési díjat két hónapig nem fizeti meg.

19. §

JELZŐRENDSZERES HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

(1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban lévő és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.
(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást az önkormányzat a Hegyháti Szociális Alapellátási Központ útján látja el.
(3) A szolgáltatás biztosítása iránti kérelmeket a Hegyháti Szociális Alapellátási Központhoz kell benyújtani.
(4) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevétele esetén a szociális rászorultságot vizsgálni kell.
(5) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult:
a) az egyedül élő 65 év feletti személy
b) az egyedül élő súlyos fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személy, vagy
c) a kétszemélyes háztartásban élő 65 év feletti, illetve súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személy, ha egészségi állapota indokolja a szolgáltatás folyamatos biztosítását (a háztartásban élő kiskorú személyt nem kell figyelembe venni).
(6) A súlyos fogyatékosságot, a pszichiátriai betegséget és az egészségügyi állapot miatti indokoltságot igazolni kell.
(7) Amennyiben a szociális rászorultság több feltétel egyidejű fennállásán alapul, valamennyi feltételt külön igazolni kell.
(8) Súlyosan fogyatékos a külön jogszabály szerinti fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban részesülő személy. A súlyos fogyatékosságot igazolni lehet:
a) az ellátás megállapítását, illetve folyósítását igazoló határozattal vagy más okirattal,
b) az ellátás megállapításának alapjául szolgáló, a fogyatékosság fennállását igazoló szakvéleménnyel.
(9) Az ellátás iránti kérelemről az intézmény vezetője dönt.
(10) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásért havonta térítési díjat kell fizetni.

20. § TÁMOGATÓ SZOLGÁLAT

(1) A támogató szolgáltatás célja a fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson kívüli közszolgáltatások elérésének segítése, valamint életvitelük önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtás biztosítása révén az Szt. 65/C. §-a alapján.

(2) Az önkormányzat a támogató szolgálatot a Hegyháti Szociális Alapellátási Központ Támogató Szolgálata útján látja el.

(3) A támogató szolgálatért térítési díjat kell fizetni.

FALUGONDNOKI SZOLGÁLAT
21. §
(1) Az önkormányzat a község intézményhiányából eredő hátrányainak enyhítése céljából és alapellátási feladati teljesítésének biztosítása érdekében falugondnoki szolgálatot működtet a község közigazgatási területére kiterjedő illetékességgel.
(2) A falugondnoki szolgáltatás körébe a következő alapellátási feladatok tartoznak:
a) egészségügyi alapellátás segítése érdekében a betegek orvoshoz szállítása Vásárosdombóra, gyógyszerek kiváltása,
b) a Vásárosdombói üzemeltetésű közösségi busz akadályoztatása esetén az óvodás korú gyermekek óvodába történő szállítása és hazaszállítása,
c) iskoláskorúak tanítási időn túli nem kötelező rendezvényeken történő részvételének biztosítása, a rendezvényekre ill. hazaszállítása.
d) a terheseknek a védőnő szervezésével történő csoportos dombóvári terhes gondozásra való szállítása és hazaszállítása,
e) betegek hétvégi orvosi ügyeletre szállítása,
f) önmaguk ellátására saját erőből nem képes emberek részére bevásárlás,
g) a lakosság szolgáltatási igényeinek és egyéb információk önkormányzathoz történő közvetítése.
(3) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó egyéb szolgáltatási feladatok:
a) részt vesz a lakosság szabadidős tevékenységében (színházlátogatás, kirándulás, sportrendezvényeken való részvétel, stb.), részt vesz a helyi rendezvények szervezésében, lebonyolításában,
b) lakossági szolgáltatásokat végez, különösen:
- a helyben nem beszerezhető árucikkek megvásárlása, házhozszállítása, segítségnyújtás a nagybevásárlások lebonyolításában,
- diákok és munkába járók szállítása a helyi vasútállomáshoz, és egyéb tömegközlekedési eszközhöz,
- betegek szakorvoshoz szállítása,
- intézi a személyes jelenlétet nem igénylő, helyben nem intézhető ügyeket,
- részt vesz a település infrastruktúrája működőképességének fenntartásában, ennek érdekében az észlelt hibát bejelenti, a kisebb hibákat megjavítja,
- a lakosság családi eseményeken történő részvételét segíti, az esemény helyszínére történő szállítással.
c) közreműködik az önkormányzat ügyeinek intézésében:
- elvégzi a szükséges beszerzéseket és szállításokat,
- közreműködik a közmunkások foglalkoztatásában,
- intézi a képviselő-testület által meghatározott egyedi ügyeket.
VII. Fejezet

KORLÁTOZÓ RENDELKEZÉSEK

22. § (1) A rendeletben szereplő szociális ellátások igénybevételének feltétele, hogy a kérelmező minden tőle várhatót megtegyen szociális problémái részben vagy egészben történő megoldása érdekében.

(2) Nem nyújtható szociális ellátás annak sem, aki körülményeivel kapcsolatban valótlan tényt közöl, vagy megállapítható, hogy a támogatást nem szociális helyzetének javítására fordítja.

VIII. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

VIII/A. Fejezet

23. §

(1) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 2013. január 1. napjától kell alkalmazni
(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidőben az önkormányzat rendelete hatályát veszti.