Ág Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017(XII.16.) rendelete

A helyi adóügyek elektronikus ügyintézésére érvényes eljárási szabályokról

Hatályos: 2017. 12. 16

Ág Község Önkormányzat Képviselő-testülete az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 175. § (1) és (24) bekezdésben és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 6. § e) pontjában kapott felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:


  1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed az E-ügyintézési rendszer valamennyi felhasználójára, akik jelen rendeletben meghatározott, jegyzői hatáskörbe tartozó ügyekben ügyfélként vesznek rész.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

  1. Elektronikus űrlap: az adóhatóság által rendszeresített, adókötelezettség teljesítését segítő dokumentum.
  2. E-ügyintézési rendszer: a hatósági ügyintézés elektronikus formája, amely az elektronikus úton benyújtott kérelemnek, bevallásnak, egyéb űrlapnak a benyújtását, továbbá az ügyfelek nem közhiteles tájékoztatását teszi lehetővé. Az e-ügyintézési rendszer az Önkormányzati Hivatali Portálon érhető el.
  3. Ügyfélkapu: a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere, mely a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon található. Biztosítja, hogy felhasználói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri belépéssel biztonságosan kapcsolatba léphessenek elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel.
  4. Önkormányzati Hivatali Portál: az önkormányzati ASP központban az elektronikus önkormányzati ügyintézés helyszíne. Az ASP központ ügyféloldali szolgáltatásait az adózók a Portálon (https://ohp.asp.lgov.hu) keresztül vehetik igénybe.


3. A helyi adókkal és az önkormányzati adóhatóság által kezelt központi adókkal kapcsolatos ügyintézés módja

3. § (1) Az önkormányzati adóhatósághoz teljesítendő bevallási és változásbejelentési kötelezettség az önkormányzati adóhatóság honlapján közzétett nyomtatványok alkalmazásával papír alapon, továbbá jelen rendeletben szabályozott módon, elektronikus úton teljesíthető.

 (3) Elektronikus úton nyújtható be a bevallás a helyi iparűzési adóról állandó vagy ideiglenes jellegű iparűzési tevékenység esetén.

(4) Az űrlapok kitöltése és beadása az E-ügyintézési rendszer segítségével történik. Az E-ügyintézési rendszer segítségével beadott elektronikus űrlapok az adóhatóság honlapján és ügyfélszolgálatán közzétett nyomtatványok papír alapon való benyújtásával azonos értékűnek minősülnek.

4. § (1) Amennyiben az adózó helyett annak képviselője jár el, úgy legkésőbb az első elektronikus ügyintézés időpontját megelőző munkanapon az erre rendszeresített nyomtatványon köteles bejelenteni képviseleti jogosultságát az adóhatósághoz, illetve azt, hogy a képviseleti jogosultság tartalma mely adókötelezettségekre terjed ki. A képviseleti jogosultság igazolásának hiányában a képviselő által tett cselekményekhez joghatás nem fűződik.

(2) Az adózó az (1) bekezdés szerint bejelentett képviseleti jogosultság megszűnését haladéktalanul köteles bejelenteni az adóhatósághoz. A bejelentett képviseleti jogosultság megszűnését az adózó képviselője is bejelentheti.

5. § Az Adóhatóság az E-ügyintézési rendszerben hitelesen azonosított adózók és képviselőik részére helyi adóegyenlegükről tájékoztatást nyújt. 

4. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdés kivételével kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit - a rendelet 3. § (2) bekezdése kivételével - 2018. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) E rendelet 3. § (2) bekezdése 2018. július 1-jén lép hatályba azzal, hogy ezen időpontig az adózó a 3. § (1) bekezdésében írt kötelezettségének választása szerint papír alapon vagy elektronikusan tesz eleget.


 


Stollmayer Dánielné                                                         Rubecz Zoltánné

polgármester                                                                                   jegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetve: Ág, 2017. december 16.


                                                                                  Rubecz Zoltánné

                                                                                              jegyző