Ág Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017(V.5.) rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 05. 05

Ág Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §. a) és b)  bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében a családi események meghatározása vonatkozásában és a 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§. A rendelet hatálya Ág Község Önkormányzata illetékességi területén történő

a) anyakönyvi bejegyzést igénylő családi esemény

b) anyakönyvi bejegyzést nem igénylő  családi esemény kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.  


2.§ (1) Ág  Község Önkormányzat Képviselő-testülete a családi események megrendezésével kapcsolatos szolgáltatásokat az anyakönyvvezető útján térítési díj ellenében és térítésmentesen biztosítja.

(2) A kijelölt hivatali helyiségben, munkaidőben díjmentesek az alábbi alapszolgáltatások

a) ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiség

b) ünnepi beszéd, emléklap, gyertya

c) gépi zene.


3.§ (1) A hivatali helyiségen kívül, valamint munkaidőn kívül történő családi események megrendezését az anyakönyvvezető térítési díj ellenében vállalhatja.

(2) A Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napokon családi eseményeket tartani nem lehet.

(3) Az anyakönyvvezető hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő közreműködését a jegyzőtől írásban kell kérni.

(4) A hivatali helyiségen kívüli, valamint munkaidőn kívüli családi esemény engedélyezéséhez az érintetteknek a törvényi feltételek teljesülésén túl igazolniuk kell a 4.§ (1) – (2) bekezdés szerinti díj befizetését.

(5) A hivatali helyiségen kívül családi esemény akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött róla, hogy arra méltó, ünnepélyes helyszínen és körülmények között történik.


4.§ (1)  A hivatali helyiségben munkaidőn kívüli családi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezésként bruttó 20.000,- Ft díjat kell fizetni.

(2)  A hivatali helyiségen és munkaidőn kívüli  családi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként bruttó 30.000,- Ft díjat kell fizetni.

(3) A szolgáltatási díjat a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) költségvetési számlájára kell befizetni.

(4) Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott díj befizetését az engedély-kérelem benyújtásával egyidejűleg a Hivatal házipénztárába befizetett számla bemutatásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére, a határozat jogerőre emelkedésétől számított 5 munkanapon belül vissza kell fizetni.

(5) Amennyiben a  családi eseményt az igénybevevők a kitűzött időpont előtt legalább 3 nappal megelőzően írásban lemondják, a befizetett díjat részükre a bejelentést követő 5 munkanapon belül a Hivatal visszafizeti. 

(6) Amennyiben a szolgáltatás igénybevevői a bejelentésüket az (5) bekezdésben meghatározott időpontot követően, vagy egyáltalán nem vonják vissza és az anyakönyvvezető az esemény időpontjában a helyszínen van, a szolgáltatási díj visszatérítésére nem jogosultak.


5.§ (1) A 4.§-ban meghatározott díjak esetében 50% kedvezmény jár, amennyiben legalább az egyik érintett fél települési lakos.

(2) A 4. §-ban meghatározott díjak megfizetése alól különös méltánylást érdemlő esetben kérelemre mentesség adható, ha valamelyik házasulandó fél olyan egészségi állapotban van, amely közeli halálával fenyeget, vagy ágyhoz kötött tartós beteg.


6.§ Ha az anyakönyvvezető a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben a rendkívüli munkavégzésért meghatározott szabadidő kiadását nem kérte, úgy

a) hivatali helyiségben munkaidőn kívül megtartott családi esemény esetén bruttó  7.000,- Ft

b) hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívüli családi esemény esetén bruttó  9.000,- Ft díj illeti meg. 


7.§ E rendelet alkalmazásában:

(1) Hivatali helyiség: Ág Község  Önkormányzat tulajdonát képező  Kultúrház (Ág, Alkotmány u. 16.).

(2) Hivatali munkaidőn kívüli  családi esemény: hétfőtől-csütörtökig: 16.30-tól -19.00 óráig, pénteken 14.00 és 19.00 óra közötti, szombaton 9.00-19.00 óra közötti időpont

(3) Hivatali munkaidőben tartott  családi esemény: a  Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

(4) Anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény: névadó, házassági fogadalom megerősítése, halott búcsúztató.

(5) Anyakönyvi bejegyzést igénylő családi esemény: házasságkötés.

(6) Családi esemény: a (4) és (5) bekezdés szerinti esemény.

(7) Települési lakos: akinek az állandó lakcíme a településen van, vagy a tartózkodási helye a településen van és életvitelszerűen ott is tartózkodik.


8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A díjfizetésre  vonatkozó szabályokat először a rendelet kihirdetését követően bejelentett  családi eseményekkor kell megfizetni.



Stollmayer Dánielné                                                        Rubecz Zoltánné

polgármester                                                                                jegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetve: Ág, 2017. május 5-én.




Rubecz Zoltánné

jegyző