Ág Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2019(III.13.) rendelete

Ág Község Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 03. 13- 2019. 12. 30

Ág Község Önkormányzatának képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (1) bekezdésben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mhötv.) 143. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Ág Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. évi költségvetéséről a következő rendeletet alkotja.


A rendelet hatálya

  1. §


(1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére, és szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.


A költségvetés bevételei és kiadásai

2. §

(1) A Képviselő-testület az Önkormányzat és a költségvetési szervei együttes 2019. évi

költségvetésének

                        főösszegét:                                                                          

bevételi főösszegét:                                                  58.480.983 Ft-ban

kiadási főösszegét:                                        58.480.983 Ft-ban

ezeken belül:                                    

a felhalmozási célú bevételt                         0 Ft-ban

a felhalmozási célú kiadást                           2.932.130 Ft-ban

ebből:

a beruházások összegét                                 2.632.130 Ft-ban

a felújítások összegét                                    0 Ft-ban


a működési célú bevételek összegét:                        55.672.740 Ft-ban

a működési célú kiadások összegét:             55.548.853 Ft-ban


személyi jellegű kiadásokat                          30.438.656 Ft-ban

munkaadókat terhelő járulékok és szociális

hozzájárulási adó                                          3.434.000 Ft-ban

dologi jellegű kiadásokat                              11.293.645 Ft-ban

ellátottak pénzbeli juttatásait                                   9.252.413 Ft-ban

egyéb működési célú kiadásokat                  1.130.139 Ft-ban


a költségvetési létszámkeretét                      4 főben

a közfoglalkoztatottak létszámát                  20 főben


költségvetési többletet                                  0 Ft-ban

ezen belül:

a felhalmozási célú hiányt                            0 Ft-ban

a működési célú többletet                             0 Ft-ban

állapítja meg.


A finanszírozási műveleteken belül

a hitelfelvétel összegét                                  0 Ft-ban

ebből a felhalmozási célú hitelfelvételt       0 Ft-ban


Előző év felhasználható tervezett pénzmaradványát           2.808.243 Ft-ban

ebből a felhalmozási célú pénzmaradványt             0 Ft-ban

határozza meg.


3.§


(1) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület a felújítási előirányzatokat célonként a 2. melléklet szerint állapítja meg.

(4) A Képviselő-testület a fejlesztési kiadásokat feladatonként a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban a 3. melléklet tartalmazza.

(6) A Képviselő-testüelt feladatonkénti bevételeit és kiadásait az 5 és 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A Képviselő-testület a 2019. év létszámkeretét a 6. melléklet szerint fogadja el.

(8) A Képviselő-testület a 2019. évi a költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveleteket  az 7. melléklet szerint fogadja el

(9) A Képviselő-testület a 2019. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről készített előirányzat felhasználási tervet a 8. melléklet szerint fogadja el

(10) A Képviselő-testület a költségvetést követő három év tervezett bevételeit és kiadásait a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(11) Az Európai Uniós támogatással megvalósuló programok kiadásait és bevételeit a 11. melléklet hagyja jóvá.

(12) Az Önkormányzat a 2019. évi több éves kihatással járó kötelezettségvállalásának összegét a 8. melléklet hagyja jóvá.

(13) A Képviselő-testület az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 12. melléklet szerint hagyja jóvá



4. §


(1) A Képviselő-testület a hitelek törlesztését a költségvetési bevételek terhére rendeli el.

(2) A vagyonhasznosításból származó, a tervezett előirányzatot meghaladó bevételből év közben általános tartalékot kell képezni.

(3) A bevételi források növelése érdekében elrendeli a korábban értékesítésre kijelölt ingatlanok, egyéb vagyonrészek eladásához szükséges intézkedések megtételét, a pályázati lehetőségek felkutatását és igénybevételét.

(4) Az előző évi pénzmaradvány - az előző évben vállalt kötelezettségek áthúzódó teljesítésével összefüggő kiadások kivételével - a felülvizsgálat, illetve a Képviselő-testület jóváhagyását követően használható fel.


5. §


(1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban az 5. és 6. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben a későbbi évekre jóváhagyott előirányzatokon belül a Polgármester kötelezettséget vállalhat.

6. §


(1) A költségvetési rendelet alapján támogatott szervezetek és magánszemélyek a részükre céljelleggel - nem szociális ellátásként - juttatott összegről írásban elszámolnak. A 2019. évben támogatottak részére az elszámolás teljesítéséig támogatás nem folyósítható. A támogatás jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót visszafizetési kötelezettség terheli.

(2) A költségvetési rendelet alapján árubeszerzési, építési beruházási, illetve szolgáltatás megrendelési célra juttatott támogatások felhasználását a közbeszerzési törvény alkalmazásához kell kötni.

(3) A támogatások nyújtásánál az Áht. rendelkezéseit figyelembe kell venni, a közzétételre vonatkozóan a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet rendelkezései az irányadók.


7. §


(1) A Képviselő-testület a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalapot 2019. évre vonatkozóan visszamenőleges hatállyal - 2019. január 1-jétől kezdődően - 46.380 forintban állapítja meg.



Az 2019. évi költségvetés végrehajtásának szabályai


8. §


(1) A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok és költségvetési létszám keretek között átcsoportosítást a Képviselő-testület engedélyezhet.

(2) A Képviselő-testület az Áht. 34. § (2) bekezdése alapján felhatalmazza a polgármestert, hogy 5 millió Ft összeghatárig a bevételi és kiadási előirányzatokat módosítsa, a kiadási előirányzatok között átcsoportosítást végezzen. Az átcsoportosításról a döntést követően a Képviselő-testület ülésén be kell számolni.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy utólagos beszámolás mellett 2019. évben a 2. melléklet szerint meghatározott keret terhére kötelezettséget vállaljon.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a központi céljellegű előirányzatok saját hatáskörben történő felosztására, melyről a Polgármester a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a két képviselő-testületi ülés közötti időszakban felmerülő halaszthatatlan, az SZMSZ-ben meghatározott, képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben döntsön.

(5) Az éves költségvetés jóváhagyásakor meghatározott egyes kiadási előirányzatok utólagos előirányzat-módosítással túlléphetők. Ezek azonban csak olyan előirányzatok lehetnek, amelyek esetében törvényben, kormányrendeletben megállapított támogatásra, ellátásra vonatkozó többletjogosultság eredményezhet előirányzatot meghaladó kiadást.

(6) A költségvetési rendelet módosításáról a Képviselő-testület negyedévente dönt.

(7) Ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek az önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik, a Polgármester pótköltségvetési rendeletet terjeszt a Képviselő-testület elé.


A gazdálkodás rendje


9. §


  1. A költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettség és kifizetés a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható, kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős határozaton alapuló kötelezettségeket és járandóságokat, továbbá a letéti kezelésben történő kiadásokat. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség – kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős döntésen alapuló kötelezettségeket – csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható.
  2. Átmeneti likviditási hitelt a Polgármester az általa felhatalmazott személy ellenjegyzésével vehet fel, melynek összege esetenként a 5 millió Ft-ot nem haladhatja meg.
  3. Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről a Polgármester, illetve az általa felhatalmazott személy dönt.
  4. Az új induló beruházások, felújítások körében a közbeszerzési értékhatár felett a 2015. évi CXLIII. törvény és az önkormányzat közbeszerzési szabályzatának előírásait kell alkalmazni.
  5. A költségvetési szervek – nettósított – költségvetési támogatását 1/12 szerinti ütemezésben biztosítja a Képviselő-testület. Ettől eltérni csak a beruházások és felújítások esetén, illetve a költségvetési szerv kérése alapján az utalványozásra jogosultak döntése alapján lehet.


10. §


  1. Tárgyévi fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és a kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható. A kötelezettségvállalás előtt meg kell győződni arról, hogy a jóváhagyott költségvetés fel nem használt és le nem kötött kiadási előirányzata biztosítja-e a fedezetet. A kötelezettségvállalásnak előirányzat-felhasználási terven kell alapulnia.
  2. Az önkormányzat a pénzeszközei terhére végzett kifizetéskor a készpénzkímélő fizetési módot kell előnyben részesíteni.

Készpénz kifizetéssel teljesíthető:

társadalom- és szociálpolitikai juttatások,

ellátottak pénzbeli juttatásai,

költőpénz biztosítása,

kiküldetési,

reprezentációs kiadások,

szolgáltatási kiadások 100eFt összeghatárig,

készlet és tárgyi eszköz beszerzés 100 eFt összeghatárig,

egyéb kifizetések esetén a polgármester az ellenjegyzésre jogosultak egyetértésével járulhat hozzá a készpénzes kifizetéshez.




Záró rendelkezések


11. §


  1. E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2019. január 1. napjától kell alkalmazni.
  2. A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja.
  3. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerülnek.



Ág, 2019. március 13.





 


Bischof Norbert

dr. Múth Ágnes

polgármester

jegyző









Záradék:


Jelen rendeletet Ág községháza hirdetőtábláján hirdettem ki.


Ág, 2019. március 13.


                                                                   

dr. Múth Ágnes

jegyző