Ág Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021(I.20.) rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 01. 20


Ág Község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerint veszélyhelyzetben a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény  (továbbiakban Kultv.) 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörben, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (10) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva az Önkormányzat közművelődési feladatairól a következőket rendeli el:


Alapelvek

1. §


A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél. A közművelődés feltételeinek biztosítása alapvetően az állam és a helyi önkormányzat feladata.


Minden polgár joga, hogy

a) megismerhesse a kulturális örökség javait, az oktatás, közművelődés, ismeretterjesztés és a sajtó útján,

b) igénybe vegye a közművelődési intézmények szolgáltatásait,

c) műveltségét gyarapítsa, készségeit fejlessze, kulturális jogai érvényesítése céljából közösségeket hozzon létre, szervezetet alapítson, működtessen vagy azok munkájában részt vegyen,

d) művelődési céljai megvalósításához közművelődési – közösségi színteret, szervezési, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon,

e) tájékozódjon a kulturális intézmények programjairól és részt vegyen azokon.



A művelődési jogok minden polgárt megilletnek, nemre, korra, vallási, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi hovatartozás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.

Az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézmények vallási, világnézeti politikai irányzattól függetlenül működnek.


A rendelet célja

2. §

A rendelet célja, hogy a helyi társadalom, a helyi közművelődés adott állapota, igényei és lehetőségei ismeretében meghatározza az önkormányzat feladatait és törekvéseit a közművelődési ellátás területén.


A Rendelet Hatálya

3. §


A rendelet hatálya kiterjed Ág Község Önkormányzata (a továbbiakban Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre/színterekre, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre.



Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

4.§


(1) Az Önkormányzat a Kult.tv.76§ (3) bekezdés a) pontjában szereplő közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:

  1. művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása
  2. a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint partnertelepülések programjain;
  3. fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.


(2) A feladatellátó az általa nyújtott közművelődési alapszolgáltatás megszervezéséhez éves szolgáltatási tervet készít, amelyet a képviselőtestület tárgyév március 1-jéig elfogad, (szakmai kívánalmait a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet 3. §-a tartalmazza.)



A közművelődési feladatellátás formái, módja

5.§


(1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító többfunkciósközösségi és szolgáltató térként, az alábbi épületet, ingatlant biztosítja:

Polgármesteri Hivatal,  Kultúrház és faluház és játszótér

7381 Ág, Alkotmány u. 16. (Hrsz: 170)


A közművelődési szolgáltatásoknak helyet biztosító tér elnevezése: Ági Közösségi Színtér

(2) Az önkormányzat elkészíti a közösségi színtér használati szabályzatát, amelyet a szokott módon közzétesz.


(3) Az önkormányzat egyedi közművelődési megállapodásokat köthet közigazgatási területén működő társadalmi szervezetekkel.


(4) A közművelődési megállapodás megkötéséről a Képviselő-testület dönt.


(5) Az Önkormányzattal közművelődési megállapodást kötött szervezetek  − a megállapodásban foglaltak alapján − kötelesek az ellátott tevékenységükről a képviselőtestület számára  minden év március 1-ig beszámolni.


(6) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatáshoz szükséges személyi feltételeket a jogszabályban foglalt határidővel, legalább középfokú végzettségű közművelődési szakember foglalkoztatása útján biztosítja.


Közművelődés finanszírozása

6. §


(1) Az önkormányzat e rendeletben megfogalmazott közművelődési feladatait, és az Ági Közösségi Színtér működését alapvetően költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg, önkormányzati saját bevétel, pályázati támogatás, valamint más szervezetektől kapott támogatás.


(2) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai, vagy egyéb közművelődési feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési tevékenységet folytatókat.


(3) Az önkormányzat éves költségvetési rendeletében az intézmény alapfeladatán túli, valamint a más közművelődési szervezőknek és alkotóknak a község kulturális életét gazdagító közművelődési tevékenységei megvalósítása érdekében „támogatási alapot” különíthet el, melynek elosztásáról a Képviselő-testület rendelkezik.


(4) Az önkormányzat költségvetésében évente meghatározott célösszeget rendel a pályázati önrész biztosításához.


(5) Az alaptevékenységen túli többlet szakmai feladatok megvalósulását szolgáló pályázati tevékenységet ösztönzi, támogatja a pályázati érdekeltségi rendszer kialakítását.


(6) Az alaptevékenységen túli többlet szakmai feladatok megvalósítását szolgálhatják az önkormányzat többletbevételei.


(7) Az alaptevékenységen túli többlet szakmai feladatok megvalósítása, a közösségek támogatása, a közművelődési megállapodások finanszírozása nem veszélyeztethetik a Ági Közösségi Színtér működését és az e rendeletben meghatározott kötelező közművelődési alapszolgáltatások ellátását.


Az együttműködés fórumai

7. §


(1) Az önkormányzat közművelődési céljai és feladatai megvalósítása során a döntés előkészítésében együttműködik a község közművelődési célú szervezeteivel. Amennyiben a közművelődési célú nonprofit közösségi szervezetek részéről kezdeményezés történik Közművelődési Kerekasztal létrehozására, támogatja annak megalakulását és érdemi működését.


(2) Térségben vállalt, vagy hagyományozott szerepkör ellátásában – ha a kulturális értékrendszere túlmutat a település határain – a község környezetére is kiterjedő kérdésekben az önkormányzat egyeztet az illetékes, érintett szervezetekkel.


(3) A testvértelepülési és egyéb nemzetközi kapcsolatok keretében az önkormányzat kialakítja, illetve megerősíti és aktualizálja a közművelődési tevékenységei és a közművelődési – szakmai együttműködéseket.


(4) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik a közigazgatási  területén működő

  1. nem önkormányzati fenntartású közművelődési illetve egyéb alaptevékenységhez kapcsolódóan közművelődési tevékenységet is végző intézményekkel, gazdasági társaságokkal,
  2. nyilvántartásba vett közművelődési célú civil szervezetekkel, valamint a közművelődési feladatok ellátásában résztvevő egyéb szervezetekkel, továbbá
  3. a nemzetiségi önkormányzatokkal,
  4. egyházakkal, valamint

e) közművelődési feladatok ellátásában résztvevő országos, regionális, megyei térségi szervezetekkel.


Záró rendelkezések

8. §


  1. E rendelet a kihirdetés napjával lép hatályba.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Ág Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 4/2002.(VIII.30.) önkormányzati rendelete.


(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az 1997. évi CXL. törvény, valamint a végrehajtásra kiadott kormányrendeletek és más felsőbb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.




                                         Bischof Norbert                                              dr. Múth Ágnes.

                                           polgármester                                                      jegyző



Kihirdetve: Ág, 2021. január 20.


                                                                       dr. Múth Ágnes

                                                                              jegyző