Ág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete

Ág Község Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 06. 18- 2022. 11. 23

Ág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete

Ág Község Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.06.18.

Ág Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Ág Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. évi költségvetéséről a következő rendeletet alkotja.

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére és szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. §1 A Képviselő-testület az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének főösszegét: 83.516.133 forintban állapítja meg az 5. melléklet szerint

a) költségvetési bevételi főösszegét: 83.516.133 forintban

aa) a felhalmozási célú bevételt 4.545.033 forintban

ab) a működési célú bevételek összegét: 61.152.971 forintban

ac) finanszírozási bevételeket 17.818.129 forintban határozza meg.

b) költségvetési kiadási főösszegét: 83.516.133 forintban

ba) személyi jellegű kiadásokat 29.775.994 forintban

bb) munkaadókat terhelő járulékokat 2.728.077 forintban

bc) dologi jellegű kiadásokat 13.512.232 forintban

bd) ellátottak pénzbeli juttatásait 12.128.465 forintban

be) egyéb működési célú kiadásokat 4.719.702 forintban

bf) a felhalmozási célú kiadást 19.319.103 forintban

bg) a finanszírozási kiadásokat 1.332.560 forintban határozza meg.

3. § (1) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3)2 A Képviselő-testület a beruházási és felújítási kiadásokat célonként a 13. melléklet szerint állapítja meg.

(4)3

(5) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban a 3. melléklet tartalmazza.

(6) A Képviselő-testület a feladatonként meghatározott bevételeit a 4. melléklet, a kiadásait az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A Képviselő-testület a 2022. év létszámkeretét a 6. melléklet szerint fogadja el.

(8) A Képviselő-testület a 2022. évi a költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveleteket az 7. melléklet szerint fogadja el

(9) A Képviselő-testület a 2022. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről készített előirányzat felhasználási tervet a 8. melléklet szerint fogadja el

(10) A képviselő-testület a költségvetési évet követő három év tervezett bevételeit és kiadásait a 9. melléklet hagyja jóvá.

(11) Az Önkormányzat a 2022. évi több éves kihatással járó kötelezettségvállalásának összegét a 10. melléklet hagyja jóvá.

(12) A Képviselő-testület az Európai Uniós forrásból megvalósuló projektjeit a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.

(13) A Képviselő-testület az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

3. A 2022. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) A Képviselő-testület a hitelek törlesztését a költségvetési bevételek terhére rendeli el.

(2) A vagyonhasznosításból származó, a tervezett előirányzatot meghaladó bevételből év közben általános tartalékot kell képezni.

(3) A bevételi források növelése érdekében elrendeli a pályázati lehetőségek felkutatását és igénybevételét.

(4) Az előző évi pénzmaradvány - az előző évben vállalt kötelezettségek áthúzódó teljesítésével összefüggő kiadások kivételével - a felülvizsgálat, illetve a Képviselő-testület jóváhagyását követően használható fel.

5. § (1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban a 10. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben a későbbi évekre jóváhagyott előirányzatokon belül a Polgármester kötelezettséget vállalhat.

6. § A költségvetési rendelet alapján támogatott szervezetek és magánszemélyek a részükre céljelleggel - nem szociális ellátásként - juttatott összegről írásban elszámolnak. A 2022. évben támogatottak részére az elszámolás teljesítéséig támogatás nem folyósítható. A támogatás jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót visszafizetési kötelezettség terheli.

7. § (1) A Képviselő-testület a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalapot 2022. évre vonatkozóan visszamenőleges hatállyal - 2022. január 1-jétől kezdődően – 55 000 forintban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal Cafetéria Szabályzata alapján 2022. évre 200.000,-Ft bruttó összegű cafetéria juttatást határozza meg.

8. § (1) A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok és költségvetési létszám keretek között átcsoportosítást a Képviselő-testület engedélyezhet.

(2) A Képviselő-testület az Áht. 34. § (2) bekezdése alapján felhatalmazza a polgármestert, hogy 5 millió Ft összeghatárig a bevételi és kiadási előirányzatokat módosítsa, a kiadási előirányzatok között átcsoportosítást végezzen. Az átcsoportosításról a döntést követően a Képviselő-testület ülésén be kell számolni.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy utólagos beszámolás mellett 2022. évben a 2. melléklet szerint meghatározott keret terhére kötelezettséget vállaljon.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a központi céljellegű előirányzatok saját hatáskörben történő felosztására, melyről a Polgármester a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a két képviselő-testületi ülés közötti időszakban felmerülő halaszthatatlan, az SZMSZ-ben meghatározott, képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben döntsön.

(5) Az éves költségvetés jóváhagyásakor meghatározott egyes kiadási előirányzatok utólagos előirányzat-módosítással túlléphetők. Ezek azonban csak olyan előirányzatok lehetnek, amelyek esetében törvényben, kormányrendeletben megállapított támogatásra, ellátásra vonatkozó többletjogosultság eredményezhet előirányzatot meghaladó kiadást.

(6) A költségvetési rendelet módosításáról a Képviselő-testület negyedévente dönt.

(7) Ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek az önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik, a Polgármester pótköltségvetési rendeletet terjeszt a Képviselő-testület elé.

4. A gazdálkodás rendje

9. § (1) A költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettség és kifizetés a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható, kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős határozaton alapuló kötelezettségeket és járandóságokat, továbbá a letéti kezelésben történő kiadásokat. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség – kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős döntésen alapuló kötelezettségeket – csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható.

(2) Átmeneti likviditási hitelt a Polgármester az általa felhatalmazott személy ellenjegyzésével vehet fel, melynek összege esetenként a 1 millió Ft-ot nem haladhatja meg.

(3) Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről a Polgármester, illetve az általa felhatalmazott személy dönt.

(4) Az új induló beruházások, felújítások körében a közbeszerzési értékhatár felett a 2015. évi CXLIII. törvény és az önkormányzat közbeszerzési szabályzatának előírásait kell alkalmazni.

(5) A költségvetési szervek költségvetési támogatását 1/12 szerinti ütemezésben biztosítja a Képviselő-testület. Ettől eltérni csak a beruházások és felújítások esetén, illetve a költségvetési szerv kérése alapján az utalványozásra jogosultak döntése alapján lehet.

10. § (1) Tárgyévi fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és a kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható. A kötelezettségvállalás előtt meg kell győződni arról, hogy a jóváhagyott költségvetés fel nem használt és le nem kötött kiadási előirányzata biztosítja-e a fedezetet. A kötelezettségvállalásnak előirányzat-felhasználási terven kell alapulnia.

(2) Az önkormányzat a pénzeszközei terhére végzett kifizetéskor a készpénzkímélő fizetési módot kell előnyben részesíteni, azonban készpénz kifizetéssel teljesíthetők az alábbi kiadási tétlek:

a) társadalom- és szociálpolitikai juttatások,

b) ellátottak pénzbeli juttatásai, költőpénz biztosítása,

c) kiküldetési, reprezentációs kiadások,

d) szolgáltatási kiadások 100.000 forint összeghatárig,

e) készlet és tárgyi eszköz beszerzés 200.000 forint összeghatárig,

f) egyéb kifizetések esetén a polgármester az ellenjegyzésre jogosultak egyetértésével járulhat hozzá a készpénzes kifizetéshez.

5. Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2022. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja.

(3) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerülnek.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet4

2022. évi költségvetési bevételek

adatok forintban

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Költségvetési bevételek

Költségvetési bevételek

Kötelező
feladat

Önként vállalt
feladat

Állami
feladat

I.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

B1

1.

Önkormányzatok működési támogatásai

B11

1. Helyi önkormányzatok működésének általános támogatásai

B111

15 915 902

15 915 902

15 915 902

1.1. Település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása összesen:

6 059 763

6 059 763

6 059 763

1.1.1.. A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása

1 681 218

1 681 218

1 681 218

1.1.2.. Közvilágítás fenntartásának támogatása

1 200 657

1 200 657

1 200 657

1.1.3. Köztemető fenntartásának támogatása

1 198 521

1 198 521

1 198 521

1.1.4.. Közutak fenntartásának támogatása

1 979 367

1 979 367

1 979 367

1.2. Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

9 856 139

9 856 139

9 856 139

2. Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

B112

-

-

-

3. Települési önkormányzatok szociális gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

B113

16 987 690

16 991 110

11 848 810

5 142 300

-

3.1. Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása

11 374 000

11 374 000

11 374 000

3.2. Falugondoki szolgálat támogatása

5 142 300

5 142 300

5 142 300

3.3. Szociális ágazati pótlék

3.4. Rászoruló gyermekek intézményen kívüli szünidei étkezésének támogatása

471 390

474 810

474 810

4. Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

B114

2 270 000

2 270 000

2 270 000

5. Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

B115

3 443 155

3 443 155

3 443 155

5.1. Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai polgármesteri béremelés támogatása

3 443 155

3 443 155

3 443 155

6. Elszámolásból származó bevételek

B116

1. Önkormányzatok működési támogatásai összesen:

38 616 747

38 620 167

33 477 867

5 142 300

-

2.

Elvonások és befizetések bevételei

B12

3.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson belülről

B13

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

B14

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások igénybevétele államháztartáson belülről

B15

6.

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B16

16 334 569

21 034 044

546 960

20 487 084

6.1. Önkormányzatoktól átvett közművelődési feladatokra

546 960

546 960

546 960

6.2. Egyéb

321 000

321 000

321 000

6.3. Baranya Megyei Kormányhivatal: közfoglalkoztatás

15 466 609

20 166 084

20 166 084

I. Működési célú támogatások államháztartáson belülről összesen:

54 951 316

59 654 211

34 024 827

25 629 384

-

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B2

1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

B21

2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson belülről

B22

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

B23

4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele államháztartáson belülről

B24

5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B25

841 949

4 545 033

3 703 084

841 949

5.1. Elkülönített állami pénzalap - közfoglalkoztatás

841 949

841 949

5.2. Magyar Falu program - eszközbeszerzés

3 703 084

3 703 084

II. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről összesen:

841 949

4 545 033

3 703 084

841 949

-

III.

Közhatalmi bevételek

B3

1.

Jövedelemadók

B31

1.1. Magánszemélyek jövedelemadói (termőföld bérbeadás)

B311

1. Jövedelemadók összesen:

-

-

-

-

-

2.

Szociális hozzájárulási adó és járulék

B32

3.

Bérhez és foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó

B33

4.

Vagyoni típusú adók

B34

150 000

150 000

150 000

4.1. Magánszemélyek kommunális adója

150 000

150 000

150 000

5

Termékek és szolgáltatások adói

B35

5.1. Iparűzési tevékenység után fizetendő helyi iparűzési adó

B351

550 000

550 000

550 000

5. Termékek és szolgáltatások adója összesen:

550 000

550 000

550 000

-

-

6.

Egyéb közhatalmi bevételek

B36

10 000

10 000

10 000

6.1. Pótlék

10 000

10 000

10 000

6.2.Bírság

6.Egyéb közhatalmi bevételek összesen:

B36

10 000

10 000

10 000

-

-

III. Közhatalmi bevételek összesen:

B3

710 000

710 000

710 000

-

-

IV.

Működési bevételek

B4

1.

Készletértékesítés ellenértéke

B401

130 000

130 000

130 000

2.

Szolgáltatások ellenértéke

B402

50 000

50 000

50 000

3.

Közvetített szolgáltatások ellenértéke

B403

4.

Tulajdonosi bevételek

B404

588 600

588 600

588 600

5.

Ellátási díjak

B405

6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

B406

7.

Általános forgalmi adó visszatérülés

B407

8.

Kamatbevételek

B408

9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

B409

10.

Biztosító által fizetett kártérítés

B410

11.

Egyéb működési bevételek

B411

20 160

20 160

20 120

40

IV. Működési bevételek összesen:

B4

788 760

788 760

738 720

50 040

-

V.

Felhalmozási bevételek

B5

1.

Immateriális javak értékesítése

B51

2.

Ingatlanok értékesítése

B52

3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

B53

4.

Részesedések értékesítése

B54

5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

B55

V. Felhalmozási bevételek összesen:

B5

-

-

-

-

-

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

B6

-

-

1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések

B61

2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az EU-tól

B62

3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nemzetközi szervezetektől

B63

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B64

5.

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

B65

5.1. Pályázati bevétel

5.2. Államháztartáson kívüli szervezetektől kapott bevétel

VI. Működési célú átvett pénzeszközök összesen:

-

-

-

-

-

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B7

1.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson kívülről

B71

2.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az EU-tól

B72

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nemzetközi szervezetektől

B73

4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B74

5.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B75

5.1. Egyéb felhalmozási bevétel (pályázat)

5.2. Háztartásoktól (érdekeltségi hozzájárulás)

VII. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök összesen:

-

-

-

-

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

57 292 025

65 698 004

39 176 631

26 521 373

-

VIII.

Finanszírozási bevételek

B8

1.

Belföldi finanszírozás bevételei

B81

1.1. Hitel-, kölcsönfelvétel pénzügyi vállalkozástól

B811

1.2. Belföldi értékpapírok bevételei

B812

1.3. Maradvány igénybevétele

B813

17 721 729

17 721 729

16 497 238

1 224 491

1.4. Államháztartáson belüli megelőlegezések

B814

1.5. Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

B815

1.6. Központi, irányító szervi támogatás

B816

1.7. Lekötött bankbetétek megszüntetése

B817

1.8. Központi költségvetés sajátos finanszírozási bevételei

B818

1.9. Tulajdonosi kölcsönök bevételei

B819

1.9.1 Rövid lejáratú

1.9.2. Hosszúlejáratú

1. Belföldi finanszírozási bevételek összesen:

17 721 729

17 818 129

16 593 638

1 224 491

-

2.

Külföldi finanszírozás bevételei

B82

3.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

B83

4.

Váltóbevételek

B84

VIII. Finanszírozási bevételek összesen:

17 721 729

17 818 129

16 593 638

1 224 491

-

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

17 721 729

17 818 129

16 593 638

1 224 491

-

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

75 013 754

83 516 133

55 770 269

27 745 864

-

2. melléklet5

2022. évi költségvetési kiadások

adatok forintban

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Költségvetési kiadások

Költségvetési kiadások

Kötelező
feladat

Önként vállalt
feladat

Állami
feladat

I.

Személyi juttatások

K1

1.

Foglalkoztatottak személyi juttatásai

K11

1.1. Törvény szerinti illetmények, munkabérek

K11010

1.1.1. Közfoglalkoztatottak

K11010

12 439 143

16 479 143

16 479 143

1.1.2. Mt. hatálya alá tartozó dolgozók juttatása

K11010

3 376 166

3 376 166

,

3 376 166

1.1.3. Közfoglalkoztatottak juttatása

K1113

500 000

500 000

500 000

1.1. Törvény szerinti illetmények, munkabérek összesen:

16 315 309

20 355 309

-

20 355 309

-

1.2.Béren kívüli juttatások

K1107

156 250

156 250

156 250

1. Foglalkoztatottak személyi juttatásai összesen:

16 471 559

20 511 559

-

20 511 559

-

2.

Külső személyi juttatások

K12

2.1. Választott tisztségviselők juttatásai

K121

6 922 080

6 922 080

6 922 080

2.2. Egyéb juttatás, megbízási díjak

K122

2 319 000

2 342 355

2 342 355

2.3. Egyéb külső személyi juttatások

K123

2. Külső személyi juttatások összesen:

K12

9 241 080

9 264 435

9 264 435

-

I. Személyi juttatások összesen:

K1

25 712 639

29 775 994

9 264 435

20 511 559

-

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (K2)

K2

1. Foglalkoztatottak után fizetendő

K2

1 240 001

1 502 601

43 750

1 458 851

2. Külső személyi juttatások után fizetendő

K2

1 201 340

1 225 476

1 225 476

II. Munkaadókat terhelő járulékok összesen:

K2

2 441 341

2 728 077

1 269 226

1 458 851

-

III.

Dologi kiadások (K3)

K3

1.

Készletbeszerzés

K31

1.1.Szakmai anyagok beszerzése (könyv, folyóirat, informatikai eszközök)

K311

1.2. Üzemeltetési anyagok beszerzése (irodaszer, üzemanyag)

K312

4 607 754

4 878 826

1 657 081

3 221 745

1. Készletbeszerzés összesen:

K31

4 607 754

4 878 826

1 657 081

3 221 745

-

2.

Kommunikációs szolgáltatások (telefon, internet)

K32

2.1. Informatikai szolgáltatások

K321

110 000

110 000

110 000

2.2. Egyéb kommunikációs szolgáltatások

K322

84 000

334 000

300 000

34 000

2. Kommunikációs szolgáltatások összesen:

K32

194 000

444 000

410 000

34 000

-

3.

Szolgáltatási kiadások

K33

3.1.Közüzemi díjak

K331

1 365 761

1 365 761

1 365 761

3.2. Vásárolt élelmezés

K332

500 000

503 420

503 420

3.3. Bérleti díj, lízing díj

K333

3.4. Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások

K334

347 000

450 937

133 937

317 000

3.5.Közvetített szolgáltatások

K335

3.6. Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

K336

1 990 000

2 170 000

2 170 000

3.7. Egyéb szolgáltatások

K337

1 558 166

1 558 166

1 308 166

250 000

3. Szolgáltatások összesen:

K33

5 760 927

6 048 284

5 481 284

567 000

-

4.

Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások

K34

4.1. Kiküldetések kiadásai

K341

4.2. Reklám- és propagandakiadások

K342

4. Kiküldetések, reklám- és propaganda kiadások összesen:

K34

-

-

-

-

-

5.

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások

K35

5.1. Működési célú, előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K351

2 056 527

2 140 902

1 179 536

961 366

5.2. Fizetendő általános forgalmi-adó

K352

5.3. Kamatkiadások

K353

5.4. Egyéb pénzügyi műveletek kiadásai

K354

5.5. Egyéb dologi kiadások

K353

220

220

180

40

5. Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások összesen:

K35

2 056 747

2 141 122

1 179 716

961 406

-

III. Dologi kiadások összesen:

K3

12 619 428

13 512 232

8 728 081

4 784 151

-

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása (K4)

1.

Társadalombiztosítási ellátások

K41

2.

Családi támogatások

K42

3.

Pénzbeli kárpótlások, kártérítések

K43

4.

Betegséggel kapcsolatos (nem TB) ellátások

K44

5.

Foglalkoztatással, munkanélküliséggel kapcsolatos ellátások

K45

6.

Lakhatással kapcsolatos ellátások

K46

7.

Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai

K47

8.

Egyéb nem intézményi ellátások

K48

12 625 384

12 128 465

12 128 465

8. Egyéb nem intézményi ellátások összesen:

12 625 384

12 128 465

12 128 465

IV. Ellátottak pénzbeli juttatása összesen:

K4

12 625 384

12 128 465

12 128 465

-

-

V.

Egyéb működési célú kiadások

K5

1.

Nemzetközi kötelezettségek

K501

2.

Elvonások és befizetések

K502

3.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson belülre

K503

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson belülre

K504

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök, törlesztése államháztartáson belülre

K505

6.

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre

K506

653 378

970 297

970 297

-

-

6.1. Vásárosdombói Intézményfenntartó Társulás fenntartására

17 658

17 658

17 658

6.2. Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal működtetésére átadott

392 940

392 940

392 940

6.3. Kisvaszari Intézményfenntartó Társulás fenntartására

10 824

10 824

10 824

6.4. Kisvaszari Napovi és Főzőkonyhának átadott támogatás

25 856

25 856

25 856

6.5. Vásárosdombói Főzőkonyha támogatására

206 100

523 019

523 019

6. Egyéb működési célú támogatások áht-n belülre összesen:

653 378

970 297

970 297

-

-

7.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson kívülre

K507

8.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson kívűlre

K509

9.

Árkiegészítések, ártámogatások

10.

Kamattámogatások

K510

11.

Működési célú támogatások EU-nak

K511

12.

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

K512

50 000

50 000

50 000

12.1. Egyesületek támogatása

50 000

50 000

50 000

12.2. Egyéb szervezetek, rendezvények támogatása

12. Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre összesen:

50 000

50 000

50 000

-

-

13.

Tartalékok

K513

3 853 005

3 699 405

3 699 405

V. Egyéb működési célú kiadások összesen:

4 556 383

4 719 702

4 719 702

-

VI.

Beruházások

K6

1.

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

2.

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

3.

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

4.

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

4 509 676

7 338 876

6 675 924

662 952

5.

Részesedések beszerzése

K65

6.

Meglévő részesedésekhez kapcsolódó kiadások

K66

7.

Beruházási célú előzetesen felszámított áfa

K67

1 216 343

1 980 227

1 801 230

178 997

VI. Beruházások összesen:

5 726 019

9 319 103

8 477 154

841 949

-

VII.

Felújítások

K7

1.

Ingatlanok felújítása

K71

7 874 016

7 874 016

7 874 016

2.

Informatikai eszközök felújítása

K72

3.

Egyéb tárgyi eszközök felújítása

K73

4.

Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K74

2 125 984

2 125 984

2 125 984

VII. Felújítások összesen:

10 000 000

10 000 000

10 000 000

-

-

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

K8

1.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson belülre

K81

2.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson belülre

K82

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése

K83

4.

Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülre

K84

5.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson kívülre

K85

6.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson kívülre

K86

7.

Lakástámogatás

K87

8.

Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

K89

VIII. Egyéb felhalmozási célú kiadások összesen:

-

-

-

-

-

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

73 681 194

82 183 573

54 587 063

27 596 510

-

IX.

Finanszírozási kiadások

K9

1.

Belföldi finanszírozási kiadások

1.1. Hitel, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre

K911

1.2. Belföldi értékpapírok kiadásai

K912

1.3. Áht-n belüli megelőlegezések folyósítása

K913

1.4. Áht-n belüli megelőlegezések visszafizetése

K914

1 332 560

1 332 560

1 332 560

1.5. Központi, irányító szervi támogatások folyósítása

K915

1.6. Pénzeszközök lekötött bankbetétként elhelyezése

K916

1.7. Pénzügyi lízing kiadásai

K917

1.8. Központi költségvetés sajátos finanszírozási kiadásai

K918

1.9. Tulajdonosi kölcsönök kiadásai

K919

1. Belföldi finanszírozási kiadások összesen:

1 332 560

1 332 560

1 332 560

-

-

2.

Külföldi finanszírozás kiadásai

K92

3.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek kiadásai

K93

4.

Váltókiadások

K94

IX. Finanszírozási kiadások összesen:

1 332 560

1 332 560

1 332 560

-

-

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

1 332 560

1 332 560

1 332 560

-

-

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

75 013 754

83 516 133

55 919 623

27 596 510

-

3. melléklet6

2022. évi költségvetési kiadások és bevételek mérlegszerű bemutatása

adatok forintban

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Megnevezés

eredeti előirányzat

módosított előirányzat

Megnevezés

eredeti előirányzat

módosított előirányzat

I.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

54 951 316

59 654 211

I.

Személyi juttatások

25 712 639

29 775 994

III.

Közhatalmi bevételek

710 000

710 000

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

2 441 341

2 728 077

IV.

Működési bevételek

788 760

788 760

III.

Dologi kiadások

12 619 428

13 512 232

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

12 625 384

12 128 465

V.

Egyéb működési célú kiadások

4 556 383

4 719 702

Működési bevételek

56 450 076

61 152 971

Működési kiadások

57 955 175

62 864 470

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

841 949

4 545 033

VI.

Beruházások

5 726 019

9 319 103

V.

Felhalmozási bevételek

VII.

Felújítások

10 000 000

10 000 000

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

Felhalmozási bevételek

841 949

4 545 033

Felhalmozási kiadások

15 726 019

19 319 103

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

57 292 025

65 698 004

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

73 681 194

82 183 573

Működési célú finanszírozási bevételek

17 721 729

17 818 129

Működési célú finanszírozási kiadások

1 332 560

1 332 560

Felhalmozási célú finanszírozási bevételek

Felhalmozási célú finanszírozási kidások

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

17 721 729

17 818 129

FINANSZÍROZÁS KIADÁSAI

1 332 560

1 332 560

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

75 013 754

83 516 133

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

75 013 754

83 516 133

4. melléklet7

2022. évi költségvetési bevételek feladatonként

adatok forintban

Megnevezés

Bevételek összesen

Helyi önkormányzatok működési támogatása B11

Működési célú támogatások államháztartáson belülről B1…

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről B2

Közhatalmi bevételek B3

Működési bevételek B4

Finanszírozási bevételek B8

1

Jogalkotás

19 128 239

13 299 294

546 960

710 000

738 600

3 833 385

2

Köztemető

1 198 541

1 198 521

20

3

Hosszú időtartamú közfoglalkoztatás

9 890 557

8 666 066

1 224 491

4

Utak,hidak

1 979 387

1 979 367

20

5

Közvilágítás

1 200 677

1 200 657

20

6

Zöldterület-kezelés

1 681 238

1 681 218

20

7

Start közmunkaprogram

12 341 987

11 500 018

841 949

20

8

Falugondnoki szolgálat

5 513 320

5 142 300

321 000

50 020

9

Könyvtár

2 270 020

2 270 000

20

10

Kulturális feladatok

1 000 000

1 000 000

11

Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

474 830

474 810

20

12

2021. évi szociális célú tüzelőanyag

1 483 360

1 483 360

13

Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások

11 374 000

11 374 000

14

Magyar Falu Program - eszközbeszerzés

3 703 084

3 703 084

15

Magyar Falu Program Hivatal felújítás pályázat

10 276 893

10 276 893

Összesen:

83 516 133

38 620 167

21 034 044

4 545 033

710 000

788 760

17 818 129

5. melléklet8

2022. évi költségvetési kiadások feladatonként

adatok forintban

Megnevezés

Kiadás összesen

Személyi kiadások K1

Munkaadót terhelő járulékok K2

Dologi kiadás K3

Ellátottak pénzbeli juttatásai K4

Átadott pénzeszköz K5

Beruházási kiadások K6

Felújítási kiadások K7

Megelőle- gezés K9

1

Jogalkotás

18 159 877

6 922 080

789 976

1 953 130

3 749 405

3 412 726

1332560

2

Köztemető

1 198 541

293 000

38 540

641 397

225 604

3

START közmunkaprogram

12 341 987

8 080 000

525 200

2 894 838

841 949

4

Hosszútávú közmunkaprogram

9 890 557

8 899 143

594 539

396 875

5

Utak,hidak

1 979 387

23 355

24 136

1 551 105

380 791

6

Közvilágítás

1 200 677

1 200 677

7

Zöldterület-kezelés

1 681 238

293 000

38 540

634 749

714 949

8

Falugondnoki szolgáltatás

5 693 320

3 532 416

488 406

1 672 498

9

Könyvtár

2 816 980

1 733 000

228 740

855 240

10

Közművelődés

1 000 000

850 000

150 000

11

Intézményen kivüli gyermekétkeztetés

474 830

474 830

12

Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások

12 128 465

12 128 465

13

Településfejlesztés

13 979 977

386 893

3 593 084

10 000 000

Intézményi működtetési feladatok

-

14

Vásárosdombói Főzőkonyha

523 019

523 019

15

Közös Önkormányzati Hivatal

392 940

392 940

16

VIT

17 658

17 658

17

KIT

10 824

10 824

18

Kisvaszari Napovi és Főzőkonyha

25 856

25 856

Összesen:

83 516 133

29 775 994

2 728 077

13 512 232

12 128 465

4 719 702

9 319 103

10 000 000

1 332 560

6. melléklet

2022. évi létszámadatok

adatok főben

foglalkoztatotti létszám

1.

Jogalkotás

1

2

Közfoglalkoztatás

18

3

Falugondnoki szolgálat

1

Összesen

20

7. melléklet

A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek

adatok forintban

Működési cél

Felhalmozási cél

Bevételek

0

0

Működési cél

Felhalmozási cél

Kiadások

0

0

8. melléklet9

2022. évi előirányzat-felhasználási terv

adatok forintban

ÉVES ÖSSZEG

január

február

március

április

május

június

július

augusztus

szeptember

október

november

december

összesen

BEVÉTELEK

I.

Helyi önkormányzatok működési támogatása

38 620 167

4 245 010

6 288 682

2 845 527

2 845 527

2 799 000

2 799 000

2 800 996

2 799 285

2 799 285

2 799 285

2 799 285

2 799 285

38 620 167

II.

Egyéb működési célú támogatások

21 034 044

1 648 584

1 610 316

5 739 821

2 037 854

1 600 000

1 600 000

1 600 000

1 600 000

1 300 000

1 300 000

997 469

21 034 044

III.

Közhatalmi bevételek

710 000

6 000

46 420

214 473

3 000

3 000

10 000

10 000

10 000

355 000

15 000

15 000

22 107

710 000

IV.

Működési bevételek

788 760

643 052

14 604

25 359

901

10 000

10 000

10 000

10 000

8 684

18 000

18 000

20 160

788 760

V.

Felhalmozási bevételek

4 545 033

540 000

3 703 084

301 949

4 545 033

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

-

VII

Egyéb támogatások

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

65 698 004

6 542 646

7 960 022

9 365 180

8 590 366

4 412 000

4 419 000

4 722 945

4 419 285

4 462 969

4 132 285

3 829 754

2 841 552

65 698 004

VIII.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

17 818 129

17 818 129

-

-

-

-

-

-

-

-

-

17 818 129

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

83 516 133

24 360 775

7 960 022

9 365 180

8 590 366

4 412 000

4 419 000

4 722 945

4 419 285

4 462 969

4 132 285

3 829 754

2 841 552

83 516 133

KIADÁSOK

I.

Személyi juttatások

29 775 994

2 311 369

2 881 000

2 839 738

2 994 478

2 800 000

2 800 000

2 800 000

2 800 000

2 800 000

1 800 000

1 474 704

1 474 705

29 775 994

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

2 728 077

250 541

244 855

244 676

253 220

240 000

240 000

240 000

240 000

240 000

190 000

172 393

172 392

2 728 077

III.

Dologi kiadások

13 512 232

422 488

371 728

967 000

2 327 664

1 000 000

1 000 000

1 000 000

1 000 000

1 000 000

1 000 000

1 000 000

2 423 352

13 512 232

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

12 128 465

1 483 360

14 867

430 000

1 845 000

250 000

250 000

250 000

1 000 000

1 500 000

1 500 000

250 000

3 355 238

12 128 465

V.

Egyéb működési célú kiadások

4 719 702

373 777

316 919

53 757

53 757

53 757

53 757

53 757

103 757

53 757

3 602 707

4 719 702

VI.

Beruházások

9 319 103

179 950

375 990

3 593 084

3 226 019

1 944 060

9 319 103

VII.

Felújítások

10 000 000

10 000 000

10 000 000

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

-

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

4 467 758

3 512 450

5 035 141

8 113 271

7 936 841

14 343 757

4 343 757

8 319 776

5 593 757

6 537 817

2 950 854

11 028 394

82 183 573

IX.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

1 332 560

1 332 560

1 332 560

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

83 516 133

5 800 318

3 512 450

5 035 141

8 113 271

7 936 841

14 343 757

4 343 757

8 319 776

5 593 757

6 537 817

2 950 854

11 028 394

83 516 133

9. melléklet

2022. évi költségvetési évet követő három év tervezett bevételei és kiadásai

adatok forintban

Bevételek

Kiadások

Működési

2023. év

2024. év

2025. év

Működési

2023. év

2024. év

2025. év

I.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

55 000 000

55 500 000

56 000 000

I.

Személyi jellegű juttatások

25 500 000

25 500 000

24 000 000

III.

Közhatalmi bevételek (helyi adók)

710 000

800 000

830 000

II.

Munkaadót terhelő járulékok

2 400 000

2 400 000

2 400 000

IV.

Működési bevételek

200 000

300 000

500 000

III.

Dologi kiadások

13 500 000

14 000 000

13 500 000

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

12 500 000

12 500 000

12 500 000

VIII.

Finanszírozási bevételek

3 800 000

4 200 000

5 000 000

V.

Egyéb működési célú kiadások

5 810 000

6 400 000

9 930 000

IX.

Finanszírozási kiadások

Összesen működési bevétel

59 710 000

60 800 000

62 330 000

Összesen műk.kiadás

59 710 000

60 800 000

62 330 000

Felhalmozási célú

Felhalmozási célú

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

3 000 000

3 000 000

3 000 000

VI.

Beruházás

3 000 000

3 000 000

3 000 000

V.

Felhalmozási bevételek

VII.

Felújítás

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

VIII.

Egyéb felhalmzási célú pénzeszk. átad.

Összesen felhalmozási célú bevétel

3 000 000

3 000 000

3 000 000

Összes felhalmozási kiadás

3 000 000

3 000 000

3 000 000

Mindösszesen bevétel

62 710 000

63 800 000

65 330 000

Mindösszesen kiadás

62 710 000

63 800 000

65 330 000

10. melléklet

Az önkormányzat több évre kiható kötelezettségvállalásainak

adatok forintban

Megnevezés

Tárgy

Lejárat

2022.

További évek

SMHV Energetika Kft.

Közvilágítás szolgáltatás

Határozatlan

1 200 000

2 400 000

E-ON Áramszolgáltató Rt.

Áram szolgáltatás

Határozatlan

360 000

720 000

NVM Watt Eta Kft.

Közvilágítás karbantartás

Határozott

153 000

180 000

Baranya-víz Kft

Víz szolgáltatás

Határozatlan

240 000

480 000

Generali Biztosító Kft.

kötelező biztosítás

Határozatlan

250 000

500 000

Sped-med Kft.

orvosi ügyelet

Határozatlan

600 000

1 200 000

Tarr Kft.

Internet szolg.

Határozatlan

70 000

140 000

Bijtár József EV.

Hulladékszállítási szerződés

Határozatlan

90 000

180 000

Összes kötelezettség

2 963 000

5 800 000

11. melléklet

Európai Uniós támogatással megvalósult programok teljesítési adatait

adatok forintban

Beruházás

Támogatás forrása

Támogatási szerződés

Támogatási szerződés szerint

2021

2022

2023

költség

pályázati forrás

egyéb forrás (lakossági, konzorciumi)

Önerő

EU-s

önerő

EU-s

önerő

EU-s

önerő

Mindösszesen:

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

12. melléklet

Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatások

Ellátottak térítési díjának, kártérítésének méltányossági alapon történő elengedése

Kedvezményt nem nyújt

Lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedése

Kedvezményt nem nyújt

Helyi adónál, gépjárműadónál biztosított kedvezmény, mentesség összege

A helyi adónál a jogszabályban meghatározott mentességeket biztosítja az önkormányzat

Helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

Kedvezményt nem nyújt

Egyéb

Az Önkormányzat ingyenes használatot biztosít a helyi civil szervezeteknek, sportszervezeteknek a helyiségek használatára, valamint a házi orvos részére.

13. melléklet10

Az önkormányzat 2022. évi beruházási és felújítási kiadásai

Adatok forintban

S.sz

Partner

Tárgy

Összeg

1

Filagóriák vásárlása

1 321 344

2

Hivatal udvarában közösségi tér kialakítása

3 412 726

3

Hivatal épületének felújítása Magyar Falu Program pályázat

10 000 000

4

VÖSZI Bt.

Fűkasza vásárlása START közmunkaprogramban

361 950

5

Villanypásztor építése START közmunkaprogramban

180 000

6

Vöszi Bt.

Gép, eszköz egyéb START közmunkaprogramban

299 999

7

Praktiker

Sörpadok vásárlása

150 000

8

Hegyhát-Agro Kft.

Cub Cadet Zero Turn fűnyírótraktor

2 539 364

9

Hegyhát-Agro Kft.

Stihl benzines fűkasza 2 db

799 720

10

Hegyhát-Agro Kft.

Stihl motorfűrész

254 000

Összesen

19 319 103

1

A 2. § az Ág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (3) bekezdése az Ág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (4) bekezdését az Ág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

4

Az 1. melléklet az Ág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. melléklet az Ág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 3. melléklet az Ág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 4. melléklet az Ág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Az 5. melléklet az Ág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 8. melléklet az Ág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 13. mellékletet az Ág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdése iktatta be.