Ág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

Ág Község Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 01

Ág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

Ág Község Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.01.

Ág Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Ág Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2024. évi költségvetéséről a következő rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére, és szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének főösszegét: 60.052.246 forintban állapítja meg a 3. melléklet szerint

a) költségvetési bevételi főösszegét: 60.052.246 forintban

aa) a felhalmozási célú bevételt 0 forintban

ab) a működési célú bevételek összegét: 50.631.487 forintban

ac) finanszírozási bevételeket 9.420.759 forintban határozza meg.

b) költségvetési kiadási főösszegét: 60.052.246 forintban

ba) személyi jellegű kiadásokat 18.532.000 forintban

bb) munkaadókat terhelő járulékokat 1.876.780 forintban

bc) dologi jellegű kiadásokat 12.468.356 forintban

bd) ellátottak pénzbeli juttatásait 13.245.691 forintban

be) egyéb működési célú kiadásokat 8.696.866 forintban

bf) a felhalmozási célú kiadást 3.446.720 forintban

bg) a finanszírozási kiadásokat 1.785.833 forintban határozza meg.

3. § (1) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg részletezését kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület a felújítási beruházási előirányzatait célonként a 13. melléklet szerint állapítja meg.

(4) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban a 3. melléklet tartalmazza.

(5) A Képviselő-testület a feladatonként meghatározott bevételeit a 4. melléklet, a kiadásait az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A Képviselő-testület a 2024. évi a költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveleteket az 7. melléklet szerint fogadja el

(7) A Képviselő-testület a 2024. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről készített előirányzat felhasználási tervet a 8. melléklet szerint fogadja el

(8) A képviselő-testület a költségvetési évet követő három év tervezett bevételeit és kiadásait a 9. melléklet hagyja jóvá.

(9) Az Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, bevételeit, valamint az Önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait a 11. melléklet tartalmazza.

(10) A Képviselő-testület az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. § A képviselő-testült a 2024. évi költségvetésében 7.240.661 forint tartalékot képez a 2. melléklet V. Egyéb működési célú kiadások 13. Tartalékok soron.

5. § (1) A több éves kihatással járó kötelezettségvállalásokat a 14. melléklet tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület megállapítja, hogy az Önkormányzatnak a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettsége nincs, az Önkormányzat fennálló hiteltartozással, kibocsátott kötvényállománnyal, kezességvállalással nem rendelkezik.

6. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat létszámkeretét 4 főben, a közfoglalkoztatottak tervezett létszámát 2 főben határozza meg.

(2) A létszámkeretet a 6. melléklet tartalmazza.

3. A 2024. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

7. § (1) A Képviselő-testület a hitelek törlesztését a költségvetési bevételek terhére rendeli el.

(2) A vagyonhasznosításból származó, a tervezett előirányzatot meghaladó bevételből év közben általános tartalékot kell képezni.

(3) A bevételi források növelése érdekében elrendeli a pályázati lehetőségek felkutatását és igénybevételét.

(4) Az előző évi maradvány - az előző évben vállalt kötelezettségek áthúzódó teljesítésével összefüggő kiadások kivételével - a felülvizsgálat, illetve a Képviselő-testület jóváhagyását követően használható fel.

8. § (1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban a 10. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben a későbbi évekre jóváhagyott előirányzatokon belül a Polgármester kötelezettséget vállalhat.

9. § (1) A Képviselő-testület a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában alkalmazandó illetményalapot 60.000 forintban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal Cafetéria Szabályzata alapján 2024. évre 200.000,-Ft bruttó összegű cafetéria juttatást határozza meg.

10. § (1) A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok és költségvetési létszám keretek között átcsoportosítást a Képviselő-testület engedélyezhet.

(2) A Képviselő-testület az Áht. 34. § (2) bekezdése alapján felhatalmazza a polgármestert, hogy 5 millió Ft összeghatárig a bevételi és kiadási előirányzatokat módosítsa, a kiadási előirányzatok között átcsoportosítást végezzen. Az átcsoportosításról a döntést követően a Képviselő-testület ülésén be kell számolni.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy utólagos beszámolás mellett 2024. évben a 2. melléklet szerint meghatározott keret terhére kötelezettséget vállaljon.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a központi céljellegű előirányzatok saját hatáskörben történő felosztására, melyről a Polgármester a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a két képviselő-testületi ülés közötti időszakban felmerülő halaszthatatlan, az SZMSZ-ben meghatározott, képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben döntsön.

(5) Az éves költségvetés jóváhagyásakor meghatározott egyes kiadási előirányzatok utólagos előirányzat-módosítással túlléphetők. Ezek azonban csak olyan előirányzatok lehetnek, amelyek esetében törvényben, kormányrendeletben megállapított támogatásra, ellátásra vonatkozó többletjogosultság eredményezhet előirányzatot meghaladó kiadást.

(6) A költségvetési rendelet módosításáról a Képviselő-testület negyedévente dönt.

(7) Ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek az önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik, a Polgármester pótköltségvetési rendeletet terjeszt a Képviselő-testület elé.

4. A gazdálkodás rendje

11. § (1) A költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettség és kifizetés a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható, kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős határozaton alapuló kötelezettségeket és járandóságokat, továbbá a letéti kezelésben történő kiadásokat. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség – kivéve a jogszabályon, bírósági, illetve államigazgatási jogerős döntésen alapuló kötelezettségeket – csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható.

(2) Átmeneti likviditási hitelt a Polgármester az általa felhatalmazott személy ellenjegyzésével vehet fel, melynek összege esetenként a 1 millió Ft-ot nem haladhatja meg.

(3) Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről a Polgármester, illetve az általa felhatalmazott személy dönt.

(4) Az új induló beruházások, felújítások körében a közbeszerzési értékhatár felett a 2015. évi CXLIII. törvény és az önkormányzat közbeszerzési szabályzatának előírásait kell alkalmazni.

12. § (1) Tárgyévi fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és a kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el. Tárgyéven túli fizetési kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában, a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható. A kötelezettségvállalás előtt meg kell győződni arról, hogy a jóváhagyott költségvetés fel nem használt és le nem kötött kiadási előirányzata biztosítja-e a fedezetet. A kötelezettségvállalásnak előirányzat-felhasználási terven kell alapulnia.

(2) Az önkormányzat a pénzeszközei terhére végzett kifizetéskor a készpénzkímélő fizetési módot kell előnyben részesíteni, azonban készpénz kifizetéssel teljesíthetők az alábbi kiadási tételek:

a) elszámolásra kiadott előlegek,

b) készlet- és tárgyi eszköz beszerzések,

c) szolgáltatások ellenértéke,

d) kiküldetési kiadások,

e) reprezentációs kiadások,

f) magánszemélytől vásárlás kifizetése,

g) szociális juttatások, segélyek,

h) állományba tartozók személyi kifizetései,

i) állományba nem tartozók személyi kifizetései,

j) közfoglalkoztatottak személyi juttatásai,

k) társadalmi szervezetek támogatása.

l) egyéb kifizetések esetén a polgármester az ellenjegyzésre jogosultak egyetértésével járulhat hozzá a készpénzes kifizetéshez.

5. Záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet rendelkezéseit 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja.

(3) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerülnek.

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

2024. évi költségvetési bevételek Ft-ban

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Eredeti előirányzat

Kötelező
feladat

Önként vállalt
feladat

Állami
feladat

I.

Működési célú támogatások áht-n belülről

B1

1.

Önkormányzatok működési támogatásai

B11

1. Helyi önkormányzatok működésének általános támogatásai

B111

22 270 576

22 270 576

1.1. Település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása összesen:

9 099 764

9 099 764

1.1.1.. A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása

1 659 302

1 659 302

1.1.2.. Közvilágítás fenntartásának támogatása

4 304 000

4 304 000

1.1.3. Köztemető fenntartásának támogatása

1 182 898

1 182 898

1.1.4. Közutak fenntartásának támogatása

1 953 564

1 953 564

1.2. Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

13 170 812

13 170 812

1.2.1. Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

9 727 657

9 727 657

1.2.2. Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás

3 443 155

3 443 155

2. Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

B112

-

-

3. Települési önkormányzatok szociális gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

B113

20 540 260

14 493 060

6 047 200

-

3.1. Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása

13 947 000

13 947 000

3.2. Falugondoki szolgálat támogatása

6 047 200

6 047 200

3.3. Szociális ágazati pótlék

3.4. Rászoruló gyermekek intézményen kívüli szünidei étkezésének támogatása

546 060

546 060

4. Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

B114

2 270 000

2 270 000

5. Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

B115

6. Elszámolásból származó bevételek

B116

1. Önkormányzatok működési támogatásai összesen:

45 080 836

39 033 636

6 047 200

-

2.

Elvonások és befizetések bevételei

B12

3.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n belülről

B13

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

B14

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások igénybevétel áht-n belülről

B15

6.

Egyéb működési célú támogatások bevételei áht-n belülről

B16

4 070 631

-

4 070 631

6.2. Egyéb

390 000

390 000

6.3. Baranya Megyei Kormányhivatal: közfoglalkoztatás

3 680 631

3 680 631

I. Működési célú támogatások államháztartáson belül összesen:

49 151 467

39 033 636

10 117 831

-

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B2

1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

B21

5.1. Vis maior támogatás

2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n belülről

B22

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n belülről

B23

4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele áht-n belülről

B24

5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B25

II. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről összesen:

-

-

-

-

III.

Közhatalmi bevételek

B3

1.

Jövedelemadók

B31

1.1. Magánszemélyek jövedelemadói(termőföld bérbeadás)

B311

2.

Szociális hozzájárulási adó és járulék

B32

3.

Bérhez és foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó

B33

4.

Vagyoni típusú adók

B34

150 000

150 000

4.1. Magánszemélyek kommunális adója

150 000

150 000

5

Termékek és szolgáltatások adói

B35

5.1. Iparűzési tevékenység után fizetendő helyi iparűzési adó

B351

1 000 000

1 000 000

5. Termékek és szolgáltatások adója összesen:

1 000 000

1 000 000

-

-

6.

Egyéb közhatalmi bevételek

B36

30 000

30 000

6.1. Pótlék

30 000

30 000

6.2.Bírság

6.Egyéb közhatalmi bevételek összesen:

B36

30 000

30 000

-

-

III. Közhatalmi bevételek összesen:

B3

1 180 000

1 180 000

IV.

Működési bevételek

B4

1.

Készletértékesítés ellenértéke

B401

200 000

200 000

2.

Szolgáltatások ellenértéke

B402

50 000

50 000

3.

Közvetített szolgáltatások ellenértéke

B403

4.

Tulajdonosi bevételek

B404

5.

Ellátási díjak

B405

6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

B406

7.

Általános forgalmi adó visszatérülés

B407

8.

Kamatbevételek

B408

9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

B409

10.

Biztosító által fizetett kártérítés

B410

11.

Egyéb működési bevételek

B411

50 020

50 020

IV. Működési bevételek összesen:

B4

300 020

250 020

50 000

-

V.

Felhalmozási bevételek

B5

1.

Immateriális javak értékesítése

B51

2.

Ingatlanok értékesítése

B52

3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

B53

4.

Részesedések értékesítése

B54

5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

B55

V. Felhalmozási bevételek összesen:

B5

-

-

-

-

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

B6

-

-

1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések

B61

2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az EU-tól

B62

3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nki. szervezetektől

B63

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

B64

5.

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

B65

5.1. Pályázati bevétel

5.2. Áht-n kívüli szervezetektől kapott bevétel

VI. Működési célú átvett pénzeszközök összesen:

-

-

-

-

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B7

1.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n kívülről

B71

2.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az EU-tól

B72

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nki. Szervezetektől

B73

4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

B74

5.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B75

5.1. Egyéb felhalmozási bevétel (pályázat)

5.2. Háztartásoktól (érdekeltségi hozzájárulás)

VII. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök összesen:

-

-

-

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

50 631 487

40 463 656

10 167 831

-

VIII.

Finanszírozási bevételek

B8

1.

Belföldi finanszírozás bevételei

B81

1.1. Hitel-, kölcsönfelvétel pénzügyi vállalkozástól

B811

1.2. Belföldi értékpapírok bevételei

B812

1.3. Maradvány igénybevétele

B813

9 420 759

7 561 390

1 859 369

1.4. Áht-n belüli megelőlegezések

B814

1.5. Áht-n belüli megelőlegezések törlesztése

B815

1.6. Központi, irányító szervi támogatás

B816

1.7. Lekötött bankbetétek megszüntetése

B817

1.8. Központi költségvetés sajátos finanszírozási bevételei

B818

1.9. Tulajdonosi kölcsönök bevételei

B819

1.9.1 Rövid lejáratú

1.9.2. Hosszúlejáratu

1. Belföldi finanszírozási bevételek összesen:

9 420 759

7 561 390

1 859 369

-

2.

Külföldi finanszírozás bevételei

B82

3.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

B83

4.

Váltóbevételek

B84

VIII. Finanszírozási bevételek összesen:

9 420 759

7 561 390

1 859 369

-

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

9 420 759

7 561 390

1 859 369

-

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

60 052 246

48 025 046

12 027 200

-

2. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

2024. évi költségvetési kiadások Ft-ban

megnevezés

Eredeti előirányzat

Eredeti előirányzat

Kötelező
feladat

Önként vállalt
feladat

Állami
feladat

I.

Személyi juttatások

K1

1.

Foglalkoztatottak személyi juttatásai

K11

1.1. Törvény szerinti illetmények, munkabérek

K11010

1.1.1. Közfoglalkoztatottak

K11010

5 100 000

5 100 000

1.1.2.Közalkalmazottak juttatása

K11010

4 296 000

4 296 000

1.1.3. Közfoglalkoztatottak juttatása

K1113

100 000

100 000

1.1. Törvény szerinti illetmények, munkabérek összesen:

9 496 000

-

9 496 000

-

1.2.Béren kívüli juttatások

K1107

1. Foglalkoztatottak személyi juttatásai összesen:

9 496 000

-

9 496 000

-

2.

Külső személyi juttatások

K12

2.1. Választott tisztségviselők juttatásai

K121

7 476 000

7 476 000

2.2. Egyéb juttatás, megbízási díjak

K122

1 560 000

1 560 000

2.3. Egyéb külső személyi juttatások

K123

2. Külső személyi juttatások összesen:

K12

9 036 000

9 036 000

-

I. Személyi juttatások összesen:

K1

18 532 000

9 036 000

9 496 000

-

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (K2)

K2

1. Foglalkoztatottak után fizetendő

K2

898 480

898 480

2. Külső személyi juttatások után fizetendő

K2

978 300

978 300

II. Munkaadókat terhelő járulékok összesen:

K2

1 876 780

978 300

898 480

-

III.

Dologi kiadások (K3)

K3

1.

Készletbeszerzés

K31

1.1.Szakmai anyagok beszerzése (könyv, folyóirat, informatikai eszközök)

K311

10 000

10 000

1.2. Üzemeltetési anyagok beszerzése (irodaszer, üzemanyag)

K312

2 200 000

1 600 000

600 000

1. Készletbeszerzés összesen:

K31

2 210 000

1 610 000

600 000

-

2.

Kommunikációs szolgáltatások (telefon, internet)

K32

2.1. Informatikai szolgáltatások

K321

86 000

68 000

2.2. Egyéb kommunikációs szolgáltatások

K322

75 000

50 000

30 000

2. Kommunikációs szolgáltatások összesen:

K32

161 000

118 000

30 000

-

3.

Szolgáltatási kiadások

K33

3.1.Közüzemi díjak villamos energia

K331

3 435 000

5 359 197

3.2. Közüzemi díjak víz

K331

120 000

90 000

3.2. Vásárolt élelmezés

K332

560 000

554 598

3.3. Bérleti díj, lízing díj

K333

3.4. Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások

K334

200 000

150 000

50 000

3.5.Közvetített szolgáltatások

K335

3.6. Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

K336

2 355 000

2 275 000

80 000

3.7. Egyéb szolgáltatások

K337

1 170 000

820 000

350 000

3. Szolgáltatások összesen:

K33

7 840 000

9 248 795

480 000

-

4.

Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások

K34

4.1. Kiküldetések kiadásai

K341

50 000

80 000

4.2. Reklám- és propagandakiadások

K342

4. Kiküldetések, reklám- és propaganda kiadások összesen:

K34

50 000

80 000

-

-

5.

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások

K35

5.1. Működési célú, előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K351

2 202 356

2 022 356

180 000

5.2. Fizetendő általános forgalmiadó

K352

5.3. Kamatkiadások

K353

5.4. Egyéb pénzügyi műveletek kiadásai

K354

5.5. Egyéb dologi kiadások

K353

5 000

5 000

5. Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások összesen:

K35

2 207 356

2 027 356

180 000

-

III. Dologi kiadások összesen:

K3

12 468 356

13 084 151

1 290 000

-

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása (K4)

1.

Társadalombiztosítási ellátások

K41

2.

Családi támogatások

K42

3.

Pénzbeli kárpótlások, kártérítések

K43

4.

Betegséggel kapcsolatos (nem TB) ellátások

K44

5.

Foglalkoztatással, munkanélküliséggel kapcsolatos ellátások

K45

6.

Lakhatással kapcsolatos ellátások

K46

7.

Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai

K47

8.

Egyéb nem intézményi ellátások

K48

13 245 691

13 245 691

8. Egyéb nem intézményi ellátások összesen:

13 245 691

13 245 691

IV. Ellátottak pénzbeli juttatása összesen:

K4

13 245 691

13 245 691

-

-

V.

Egyéb működési célú kiadások

K5

1.

Nemzetközi kötelezettségek

K501

2.

Elvonások és befizetések

K502

3.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

K503

4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n belülre

K504

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök, törlesztése áht-n belülre

K505

6.

Egyéb működési célú támogatások áht-n belülre

K506

-

-

6.1. Vásárosdombói Intézményfenntartó Társulás fenntartására

26 390

26 390

6.2. Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal működtetésére átadott

637 822

637 822

6.3. Kisvaszari Intézményfenntartó Társulás fenntartására

10 684

10 684

6.4. Kisvaszari Napovi és Főzőkonyhának átadott támogatás

6.5. Vásárosdombói Főzőkonyha támogatására

701 309

701 309

6. Egyéb működési célú támogatások áht-n belülre összesen:

1 376 205

1 376 205

-

-

7.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

K507

8.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kivűlre

K509

9.

Árkiegészítések, ártámogatások

10.

Kamattámogatások

K510

11.

Működési célú támogatások EU-nak

K511

12.

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

K512

80 000

80 000

12.1. Egyesületek támogatása

80 000

80 000

12.2. Egyéb szervezetek, rendezvények támogatása

12. Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre összesen:

80 000

80 000

-

-

13.

Tartalékok

K513

7 240 661

7 240 661

V. Egyéb működési célú kiadások összesen:

8 696 866

8 696 866

-

VI.

Beruházások

K6

1.

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

2.

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

3.

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

4.

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

2 713 953

2 444 095

269 858

5.

Részesedések beszerzése

K65

6.

Meglévő részesedésekhez kapcsolódó kiadások

K66

7.

Beruházási célú előzetesen felszámított áfa

K67

732 767

659 905

72 862

VI. Beruházások összesen:

3 446 720

3 104 000

342 720

-

VII.

Felújítások

K7

1.

Ingatlanok felújítása

K71

2.

Informatikai eszközök felújítása

K72

3.

Egyéb tárgyi eszközök felújítása

K73

4.

Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K74

VII. Felújítások összesen:

-

-

-

-

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

K8

1.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

K81

2.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n belülre

K82

3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése

K83

4.

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n belülre

K84

5.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

K85

6.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kívülre

K86

7.

Lakástámogatás

K87

8.

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n kívülre

K89

VIII. Egyéb felhalmozási célú kiadások összesen:

-

-

-

-

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

58 266 413

48 145 008

12 027 200

-

IX.

Finanszírozási kiadások

K9

1.

Belföldi finanszírozási kiadások

1.1. Hitel, kölcsöntörlesztés áht-n kívülre

K911

1.2. Belföldi értékpapírok kiadásai

K912

1.3. Áht-n belüli megelőlegezések folyósítása

K913

1.4. Áht-n belüli megelőlegezések visszafizetése

K914

1 785 833

1 785 833

1.5. Központi, irányító szervi támogatások folyósítása

K915

1.6. Pénzeszközök lekötött bankbetétként elhelyezése

K916

1.7. Pénzügyi lízing kiadásai

K917

1.8. Központi költségvetés sajátos finanszírozási kiadásai

K918

1.9. Tulajdonosi kölcsönök kiadásai

K919

1. Belföldi finanszírozási kiadások összesen:

1 785 833

1 785 833

-

-

2.

Külföldi finanszírozás kiadásai

K92

3.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek kiadásai

K93

4.

Váltókiadások

K94

IX. Finanszírozási kiadások összesen:

1 785 833

1 785 833

-

-

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

1 785 833

1 785 833

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

60 052 246

49 930 841

12 027 200

-

3. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

2024. évi költségvetési kiadások és bevételek mérlegszerű bemutatása

adatok forintban

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Megnevezés

eredeti előirányzat

Megnevezés

eredeti előirányzat

I.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

49 151 467

I.

Személyi juttatások

18 532 000

III.

Közhatalmi bevételek

1 180 000

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

1 876 780

IV.

Működési bevételek

300 020

III.

Dologi kiadások

12 468 356

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

13 245 691

V.

Egyéb működési célú kiadások

8 696 866

Működési bevételek

50 631 487

Működési kiadások

54 819 693

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

VI.

Beruházások

3 446 720

V.

Felhalmozási bevételek

VII.

Felújítások

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

Felhalmozási bevételek

-

Felhalmozási kiadások

3 446 720

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

50 631 487

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

58 266 413

VIII.

Működési célú finanszírozási bevételek

9 420 759

IX.

Működési célú finanszírozási kiadások

1 785 833

Felhalmozási célú finanszírozási bevételek

Felhalmozási célú finanszírozási kaidások

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

9 420 759

FINANSZÍROZÁS KIADÁSAI

1 785 833

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

60 052 246

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

60 052 246

4. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

2024. évi költségvetési bevételek feladatonként

adatok forintban

Megnevezés

Bevételek összesen

Helyi önkormányzatok működési támogatása B11

Működési célú támogatások államháztartáson belülről B1…

Felhalmozási célú támogatások áll.h belülről B2

Közhatalmi bevételek B3

Működési bevételek B4

Finanszírozási bevétel B8

1

Jogalkotás

22 162 222

13 170 812

1 180 000

250 020

7 561 390

2

Köztemető

1 182 898

1 182 898

3

Hosszú időtartamú közfoglalkozatás

5 540 000

3 680 631

1 859 369

4

Utak, hidak

1 953 564

1 953 564

-

6

Közvilágítás

4 304 000

4 304 000

7

Zöldterület-kezelés

1 659 302

1 659 302

8

Start közmunkaprogram

-

9

Falugondnoki szolgálat

6 487 200

6 047 200

390 000

50 000

10

Könyvtár

2 270 000

2 270 000

11

Kulturális feladatok

-

12

Intézményen kivüli gyermekétkezés

546 060

546 060

13

Egyéb szociális pénzbeli természetbeni ellátások

13 947 000

13 947 000

Összesen:

60 052 246

45 080 836

4 070 631

-

1 180 000

300 020

9 420 759

5. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

2024. évi költségvetési kiadások feladatonként

adatok forintban

Megnevezés

Kiadás összesen

Személyi kiadások K1

Munkaadót terhelő jár. K2

Dologi kiadás K3

Ellátottak pénzb. jutt. K4

Átadott pénzeszköz K5

Beruházási kiadások K6

Felújítási kiadások K7

Megelőle- gezés K9

1

Jogalkotás

20 443 906

7 476 000

791 880

2 149 532

7 240 661

1 000 000

1785833

2

Köztemető

1 182 898

882 898

300 000

4

Hosszútávú közmunkaprogram

5 540 000

5 200 000

340 000

5

Utak, hidak

1 953 564

1 453 564

500 000

7

Közvilágítás

4 304 000

3 500 000

804 000

8

Zöldterület-kezelés

1 659 302

300 000

39 000

820 302

500 000

9

Falugondnoki szolgáltatás

6 487 200

4 296 000

558 480

1 290 000

342 720

10

Könyvtár

1 445 340

1 020 000

119 340

306 000

11

Közművelődés

1 788 080

240 000

28 080

1 520 000

12

Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

546 060

546 060

13

Egyéb szociális pénzbeli, természetbeni ellátások

13 245 691

13 245 691

14

civil szervezetek működési támogatása

80 000

80 000

Intézményi működtetési feladatok

-

15

Vásárosdombói Főzőkonyha

701 309

701 309

16

Közös Hivatal

637 822

637 822

17

VIT

26 390

26 390

18

KIT

10 684

10 684

19

Kisvaszari Napovi

-

Összesen:

60 052 246

18 532 000

1 876 780

12 468 356

13 245 691

8 696 866

3 446 720

-

1 785 833

6. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

Foglalkoztattak létszáma (fő)

Megnevezés

önkormányzat

1

B fizetési osztály összesen

1

2

Közalkalmazottak összesen

1

3

munka törvénykönyve hatálya alá tartozó egyéb munkavállaló

4

közfoglalkoztatott

4

5

Egyéb

4

6

polgármester

1

7

helyi önkormányzati képviselő-testület tagja, képviselő-testület bizottságának tagja

3

8

alpolgármester

1

9

Választott tisztségviselők összesen

5

10

Foglalkoztatottak létszáma mindösszesen

10

7. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek Ft-ban

Működési cél

Felhalmozási cél

Bevételek

0

0

Működési cél

Felhalmozási cél

Kiadások

0

0

8. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

2024. évi előirányzat-felhasználási ütemterv

adatok forintban

ÉVES ÖSSZEG

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jún.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

összesen

BEVÉTELEK

I.

Helyi önkormányzatok működési támogatása

45 080 836

5 445 860

3 603 180

3 603 180

3 603 180

3 603 180

3 603 180

3 603 180

3 603 180

3 603 180

3 603 180

3 603 180

3 603 176

45 080 836

II.

Egyéb működési célú támogatások

4 070 631

1 731 914

1 500 000

838 717

4 070 631

III.

Közhatalmi bevételek

1 180 000

400 000

10 000

300 000

10 000

10 000

5 000

400 000

32 000

5 000

8 000

1 180 000

IV.

Működési bevételek

300 020

5 000

3 000

3 000

20 000

50 000

70 000

70 000

20 000

20 000

20 000

10 000

9 020

300 020

V.

Felhalmozási bevételek

-

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

-

VII

Egyéb támogatások

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

50 631 487

7 182 774

5 106 180

4 844 897

3 633 180

3 953 180

3 683 180

3 683 180

3 628 180

4 023 180

3 655 180

3 618 180

3 620 196

50 631 487

VIII.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

9 420 759

9 420 759

-

-

-

-

-

-

-

-

-

9 420 759

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

60 052 246

16 603 533

5 106 180

4 844 897

3 633 180

3 953 180

3 683 180

3 683 180

3 628 180

4 023 180

3 655 180

3 618 180

3 620 196

60 052 246

KIADÁSOK

I.

Személyi juttatások

18 532 000

2 635 046

2 650 000

2 650 000

1 180 000

1 180 000

1 180 000

1 180 000

1 180 000

1 180 000

1 180 000

1 180 000

1 156 954

18 532 000

II.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

1 876 780

255 663

260 000

260 000

122 000

122 000

122 000

122 000

122 000

122 000

122 000

122 000

125 117

1 876 780

III.

Dologi kiadások

12 468 356

796 167

800 000

800 000

800 000

800 000

800 000

800 000

800 000

1 200 000

1 200 000

1 200 000

2 472 189

12 468 356

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

13 245 691

1 000 000

1 500 000

500 000

500 000

500 000

500 000

2 500 000

500 000

1 745 691

4 000 000

13 245 691

V.

Egyéb működési célú kiadások

8 696 866

7 240 661

364 055

121 350

121 350

121 350

121 350

121 350

121 350

121 350

121 350

121 350

8 696 866

VI.

Beruházások

3 446 720

3 446 720

3 446 720

VII.

Felújítások

-

VIII.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

-

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

10 927 537

3 710 000

5 074 055

3 723 350

2 723 350

2 723 350

2 723 350

2 723 350

5 123 350

6 570 070

4 369 041

7 875 610

58 266 413

IX.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK

1 785 833

1 785 833

1 785 833

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

60 052 246

12 713 370

3 710 000

5 074 055

3 723 350

2 723 350

2 723 350

2 723 350

2 723 350

5 123 350

6 570 070

4 369 041

7 875 610

60 052 246

9. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

2024. évi költségvetési évet követő három év tervezett bevételei és kiadásai

adatok forintban

Bevételek

Kiadások

Működési

2025. év

2026. év

2027. év

Működési

2025. év

2026. év

2027. év

I.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

58 500 000

60 000 000

62 500 000

I.

Személyi jellegű juttatások

28 000 000

30 000 000

32 000 000

III.

Közhatalmi bevételek (helyi adók)

650 000

650 000

650 000

II.

Munkaadót terhelő járulékok

2 800 000

3 000 000

3 200 000

IV.

Működési bevételek

1 000 000

1 200 000

1 200 000

III.

Dologi kiadások

17 500 000

18 000 000

18 500 000

VI.

Működési célú átvett pénzeszközök

IV.

Ellátottak pénzbeli juttatása

11 000 000

11 500 000

12 000 000

VIII.

Finanszírozási bevételek

3 800 000

4 200 000

5 000 000

V.

Egyéb működési célú kiadások

4 650 000

3 550 000

3 650 000

IX.

Finanszírozási kiadások

Összesen működési bevétel

63 950 000

66 050 000

69 350 000

Összesen műk.kiadás

63 950 000

66 050 000

69 350 000

Felhalmozási célú

Felhalmozási célú

II.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

3 000 000

3 000 000

3 000 000

VI.

Beruházás

3 000 000

3 000 000

3 000 000

V.

Felhalmozási bevételek

VII.

Felújítás

VII.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

VIII.

Egyéb felhalmzási célú pénzeszk. átad.

Összesen felhalmozási célú bevétel

3 000 000

3 000 000

3 000 000

Összes felhalmozási kiadás

3 000 000

3 000 000

3 000 000

Mindösszesen bevétel

66 950 000

69 050 000

72 350 000

Mindösszesen kiadás

66 950 000

69 050 000

72 350 000

10. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat több évre kiható kötelezettségvállalásainak 2024. évi és a további évekre várhtó összege Ft-ban (szerződések szerint)

Megnevezés

Tárgy

Lejárat

2024.

További évek

Baranya-víz Kft

Víz szolgáltatás

Határozatlan

240 000

480 000

Generali Biztosító Kft.

kötelező biztosítás

Határozatlan

350 000

750 000

Tarr Kft.

Internet szolg.

Határozatlan

70 000

140 000

Bojtár József EV.

Hulladékszállítási szerződés

Határozatlan

90 000

180 000

Összes kötelezettség

750 000

1 550 000

11. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai, bevételei, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásai (Ft)

Projekt megnevezése: …

Eredeti előirányzat

K1. Személyi juttatások

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K3. Dologi kiadások

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

K5. Egyéb működési célú kiadások

K6. Beruházási kiadások

K7. Felújítások

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

K1-K8. Költségvetési kiadások ÖSSZESEN

B16 Működési célú támogatások fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozásától

B25 Felhalmozási célú támogatások fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozásától

B63 Működési célú átvett pénzeszközök Európai Uniótól

B73 Felhalmozási célú átvett pénzeszközök Európai Uniótól

B1-7 A helyi önkormányzat projekthez történő hozzájárulása

B1-B7 Költségvetési bevételek

B8 Finanszírozási bevételek

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

12. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatások

Ellátottak térítési díjának, kártérítésének méltányossági alapon történő elengedése

Kedvezményt nem nyújt

Lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedése

Kedvezményt nem nyújt

Helyi adónál, gépjárműadónál biztosított kedvezmény, mentesség összege

A helyi adónál a jogszabályban meghatározott mentességeket biztosítja az önkormányzat

Helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

Kedvezményt nem nyújt

Egyéb

Az Önkormányzat ingyenes használatot biztosít a helyi civil szervezeteknek, sportszervezeteknek a helyiségek használatára, valamint a házi orvos részére.

13. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

Beruházások és felújítások

Rovat megnevezése

Rovat-szám

összeg (Ft)

1

… tervek

2

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

3

… beruházás

4

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

5

Informatikai eszközök beszerzése

6

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

7

Közvilágítás körszerűsítés

1 968 504

8

Eszkozbeszerzés

761 197

9

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

2 729 701

10

Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K67

737 019

11

Beruházások összesen

K6

3 466 720

12

utak felújígtása

13

Ingatlanok felújítása

K71

0

14

Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K74

15

Felújítások

K7

0

16

Beruházások és felújítások összesen

K6-K7

3 466 720

14. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

Többéves kihatással járó kötelezettségvállalások és saját bevételek (Ft)

Rovat megnevezése

Rovat-szám

adósságot keletkeztető ügylet kezdő időpontja

adósságot keletkeztető ügylet lejárati időpontja

adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

B8111

ebből: pénzügyi vállalkozás

B8111

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8112

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

B8113

ebből: pénzügyi vállalkozás

B8113

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről

B811

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8121

ebből: befektetési jegyek

B8121

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8122

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8123

ebből: kárpótlási jegyek

B8123

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8124

Belföldi értékpapírok bevételei

B812

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B821

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B822

Külföldi értékpapírok kibocsátása

B823

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

B824

ebből: nemzetközi fejlesztési szervezetek

B824

ebből: más kormányok

B824

ebből: külföldi pénzintézetek

B824

Külföldi finanszírozás bevételei

B82

Rovat megnevezése

Rovat-szám

saját bevételek 2024.

saját bevételek 2025.

saját bevételek 2026.

helyi adóból és a települési adóból származó bevétel

B3

1 150 000

1 150 000

1 150 000

önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel

B5

osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel

B5

tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel

B5

bírság-, pótlék- és díjbevétel

B3

30 000

30 000

30 000

kezesség-, illetve garanciavállalással kapcsolatos megtérülés

B6-B7

ÖSSZESEN:

B3

1 180 000

1 180 000

1 180 000