Gerényes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2004.(II.6.) önkormányzati rendelete

A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

Hatályos: 2018. 11. 17

Gerényes Község önkormányzati Képviselő-testülete

2./2004.(II.6.) számú önk.

r e n d e l e t e

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről,

a település tisztaságáról


a 9/2018.(XI.16.) önkormányzati rendelettel

módosított egységes szerkezetben



Gerényes Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény, az 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján Gerényes község tiszta, esztétikus képének, a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme, valamint a parlagfű visszaszorítása érdekében a helyi körülményeket figyelembe véve az alábbi rendeletet alkotja:


I. fejezet

Általános rendelkezések

1. §


(1) Alapfogalmak

a) köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok - ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés. pihenés, szállás stb. céljára) szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek -, valamint a közterületek tisztántartása,

b) közterületek: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott - belterületi földrészlet (közút, járda, tér,             közpark) - továbbá a község közhasználatú zöldterülete,

c)köztisztasági szolgáltatás: megbízás, illetve megrendelés alapján a köztér tisztántartása, a települési szilárd hulladék kezelése,

d) tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres tisztítása, hó és síkosságmentesítése, illetőleg pormentesítése,

e) környezetkárosítás: az a tevékenység, melynek hatására környezetkárosítás     következik be.

f) Környezetveszélyeztetés: az a tevékenység vagy mulasztás, amely      környezetkárosítást idézhet elő.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a jogi és természetes személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, társasházakra stb.

(3) E rendeletet kell alkalmazni:

a) a közterületek rendjével, a környezet tisztaságával kapcsolatos tevékenységre (csapadékvíz-elvezetés, zöldterület-gazdálkodás, zöldterület fenntartása és karbantartása),

b) a környezetkárosodás csökkentésének településre vonatkozó feladataira.



II. fejezet

Köztisztasági feladatok

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

2. §


(1) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról

a) az ingatlan tulajdonosa, kezelője, az ingatlan használója(haszonélvező, használó, bérlő, albérlő, szívességi használó), ha erre más jogszabály, vagy a tulajdonossal kötött megállapodás kötelezi – köteles gondoskodni,

b) az ingatlan tulajdonosának kötelessége továbbá a rendszeres rovar- és             rágcsálóirtásról való gondoskodás.

(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:

a) a ház vagy telek előtti járdaszakasz és a zöldsáv teljes területének,

b) a belterületi útszakasznak az út tengelyéig történő tisztántartásáról, kaszálásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladék eltávolításáról.

(3) Intézmény, szórakozóhelyek, vendéglátóipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszok tisztántartása, a hó- és síkosságmentesítése mind nyitvatartási időben, mind azon túl a használó, illetve a létesítményt üzemeltető kötelessége.

(4) A gondozatlan járdaszakasz, nyílt árok tisztítását, kaszálását az önkormányzat az ingatlan tulajdonosa terhére elvégeztetheti.

3. §


(1) A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló létesítmények esetében

a) a belterületen levő váróhelyiségek, várakozóhelyek és a járdától füvesített területtel vagy egyéb módon elkülönített megállóhelyek tekintetében az önkormányzat,

b) a külterületen levő autóbusz-megállóhelyek tekintetében a közút kezelője köteles a rendszeres tisztántartásáról, továbbá az ott keletkezett hulladék eltávolításáról gondoskodni.


4. §


(1) Közterületen szemetet, hulladékot csak             az erre a célra rendszeresített és felállított tartályokban szabad elhelyezni.

(2) A szeméttartályok kihelyezése és rendszeres ürítése az önkormányzat feladata a (3) bekezdés kivételével.

(3) Az üzletek, vendéglátóegységek, elárusítóhelyek előtt a szemétgyűjtő tartályok elhelyezése és tisztántartása az üzemeltető feladata.


5.§.


(1) A környezet veszélyeztető vagy károsító környezethasználó köteles azonnal befejezni a veszélyeztető vagy károsító tevékenységet.

(2) A környezethasználó köteles gondoskodni a tevékenysége által bekövetkezett környezetkárosodás megszüntetéséről, a károsodott környezet helyreállításáról.

(3) Minden természetes és jogi személy, valamint más szervezet kötelessége a természeti értékek és területek védelme. Ennek érdekében kötelesek közreműködni a veszélyhelyzetek, károsodások megelőzésében, károk enyhítésében, következményeik megszüntetésében, a károsodás előtti állapot helyreállításában.


Az ingatlantulajdonosok feladata az ingatlanokkal kapcsolatban

6. §


(1) A belterületi ingatlanok tisztántartásáról a tulajdonos, a kezelő, a bérlő, haszonélvező, a használó (a továbbiakban használó) köteles gondoskodni.

A használó köteles gondoskodni még:

- az ingatlan előtti járda (járda hiányában 1 m széles területsáv) tisztántartásáról, hótól való megtisztításáról és a síkosság megakadályozásától (só használata betonjárdánál tilos),

- a járda melletti folyókának szeméttől, iszaptól, hótól és jégtől való mentesítéséről,

- a járdán és a járda mellett felburjánzó gaz kiirtásáról – a járda rongálása nélkül,

- az ingatlan előtti árkok, lefolyók tisztántartásáról, kaszálásáról – az ingatlan előtti közút széléig.

(2) Gyomirtót használni tilos!

(3) Az ingatlan előtti fák, bokrok, sövények indokolt metszéséről a használó köteles gondoskodni.

(4) A használó köteles a keletkezett szennyvizét úgy kezelni, hogy a közterületre vagy más ingatlanára ne folyhasson ki. Ásott kút felhasználása szennyvíz tárolására tilos.

(5)  Az ingatlan tulajdonosa, ahol lehetőség van rá, köteles gondoskodni az ingatlana előtti közterület füvesítéséről, parkosításáról.

(6)  A község területén működő kereskedelmi egységek, vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítmények külső és belső nagytakarítását (a környezet rendezését) az üzemeltetők kötelesek minden év április 30-ig elvégezni, rendbentartásukról pedig folyamatosan gondoskodni. Kötelesek továbbá a homlokzat, az épület szerkezeti egységeinek (előtető, portál, ernyőszerkezet, cégtábla stb.) jó karbantartásáról gondoskodni.

(7)  A kereskedelmi, vendéglátó-ipari és szórakoztató létesítmények üzemel-
tetői a kirakatot kötelesek tisztántartani és a kirakatokat az üzlet profiljának, jellegének megfelelő áru bemutatására használni.


A parlagfű visszaszorításának szabályai

7.§.


(1) Gerényes közigazgatási területén a jogi és magánszemélyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban / kezelésükben, használatukban / a bérlők a bérleményükben lévő területeket kötelesek a virágzó parlagfűtől mentesen tartani.

(2) A parlagfű irtásáról – virágzás előtt – az időjárástól függően szükséges gyakorisággal kell gondoskodni.

(3) A területen lévő parlagfű gyomirtást a lehetséges eszközök / mechanikus, vegyszeres / illetve engedélyezett készítmények / peszticidek / felhasználásával kell kezelni.

(4) A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetében a Baranya Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság szakvéleménye az irányadó

8.§.


(1) A parlagfű felismerésének elősegítéséről, előfordulási helyének, irtásának, továbbá a parlagfű okozta allergiás megbetegedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak a lakosság körében történő tudatosításáról az Önkormányzat szórólapok útján gondoskodik.


9.§.


(1) A röplapok utcai terjesztői kötelesek a terjesztés megkezdése előtt - a röplapok szétszóródásával keletkező hulladék eltakarítását megszervezni, arról gondoskodni.

(2) Hirdetményt, plakátot kizárólag a község hirdetőtábláin lehet elhelyezni.

(3) Hirdetmények, plakátok eltávolítása annak a feladata, aki azt a hirdetőtáblákon, falfelületeken elhelyezte, illetve elhelyeztette. Amennyiben ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, költségére az Önkormányzat végezteti el a plakátok eltávolítását.


10. §


Építés, bontás vagy felújítás alatt álló ingatlan tisztántartása a kivitelező feladata.


A települési szilárd hulladék (szemét) kezelése és elszállítása

11. §


A települési szilárd hulladék kezeléséről és elszállításáról Gerényes község 11/2003(IV.20.) számú a település szilárd hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelező közszolgáltatásokról szóló rendelete az irányadó.


A közterület rendje

12. §


(1)  Közterületen anyagot lerakni és tárolni, közterületet elfoglalni, illetve a rendeltetéstől eltérő módon használni csak engedély -ennek keretei között- alapján lehet.

(2) A közterület használatára kérelmet kell beadni.  A kérelem benyújtása elektronikus úton nem gyakorolható.

(3) A közterület-használati engedélykiadására átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.

(4) A polgármester döntése ellen a határozat kézhezvételtől számított 15 napon belül a Képviselőtestülethez lehet fellebbezni. A fellebbezés illetékmentes.

(5) A közterület-használati engedély kiadásánál ügyelni kell arra, hogy a közterületen lévő berendezések, felszerelési tárgyak, fák, növények szabadon maradjanak és ne rongálódjanak. A kiadott engedélyben meg kell határozni az esetleges helyreállítás módját, idejét és a költségviselési kötelezettséget, beleértve a környezetszennyezés megszüntetését is.

(6)  A közterületek, sportolás céljára szolgáló területek beszennyezése tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése végett az említett területeken a  szemetet, hulladékot, szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot kiönteni, elszórni, kiengedni vagy eldobni nem szabad.


A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos szabályok

13. §


(1) A közterület-használat engedélyezését a Vásárosdombói Közös Önkormányzati Hivatal végzi.

(2) Közterület-használati díjak:

rendezvények, alkalmi vásár, mutatványos tevékenység:  200,- Ft/nap/m2,
mozgóárusítás:  3.000,- Ft/alkalom,

hirdető berendezés, cég- és címtábla, árusító és egyéb fülke, pavilon elhelyezése:  200.- Ft/nap/m2,

építési  munkával  kapcsolatos  anyag elhelyezése a 16. naptól 200.- Ft/nap/m2
egyéb termékek, anyagok tárolása után 200,- Ft/nap/m2.

(3) Építési célra a közterületen tárolt anyagok után 15 napig nem kell díjat fizetni.

(4)  A kultúrház rendezvény céljára történő bérlete:

- 5 óra időtartamig 2000.- Ft/alkalom
- 10 óra időtartamig 3.000.- Ft/alkalom
- 11   órát    meghaladó  időtartamig 4.000.-Ft/alkalom
A bérleti díj tartalmazza a nagyterem, az előtér és a szociális helyiségek használatát, de nem tartalmazza a helyiségek rendezvény utáni takarítás díját.


13/A.§.


(1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj:

a) forgatási helyszín esetében 1000,-Ft/m2/nap,

b) technikai kiszolgálás, és stábparkolás esetében: 1000,-Ft/m2/nap.

(2) A fizetendő díj 50%-kal csökken, ha a közterület használat nem haladja meg a 30 napot.

(3) Ha a hatósági szerződés szerint a közterület használat nem haladja meg a 30 napot, de a tényleges használat annál hosszabb, az (1) bekezdés a)-b) pontja szerinti díjat kell megfizetni.

(4) Ha atényleges közterület használat a hatvan napot meghaladja, a teljes igénybevétel időtartamára az (1) bekezdés szerinti díjak ötszörösét kell megfizetni.


14. §


A községben a vándorárusok kötelesek az árusítóhely környékét állandóan tisztántartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és annak elszállításáról, vagy kihelyezett tartályba való elhelyezéséről gondoskodni.


15. §


(1)  Szórakozóhely, vendéglátóipari egység, kereskedelmi üzlethelyiség, kerthelyiség és más elárusítóhely előtti járdaszakaszon és közterületen, a közterülethez közvetlenül kapcsolódó kapualjban, átjáróban a szeszes ital fogyasztása tilos.

(2)  Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik a rendezvények területére, ahol ide - iglenes jelleggel, engedéllyel kialakítható a szeszesital-fogyasztás helye.

(3)  Az (2) bekezdésben engedélyezett árusítás esetén a terület rendezvény utáni takarítását és tisztántartását a rendezvény befejezése után egy napon belül, saját költségén az köteles elvégezni, vagy elvégeztetni, aki részére az engedélyt kiadták. Amennyiben a terület takarítását nem végzi el, az önkormányzat végezteti el és a költséget megtérítteti.


16. §


Elhullott állat tetemét a tulajdonos köteles haladéktalanul dögtemetőbe illetve a kijelölt ATEV telepre szállítani, szállítatni. Amennyiben a tulajdonos ezen kötelezettségének nem tesz eleget, az állati hulla elszállításáról, ártalmatlanításáról az állat tulajdonosának költségére az önkormányzat gondoskodik. Ha tulajdonos ismeretlen, az ártalmatlanná tételről az önkormányzat saját költségén köteles gondoskodni.


III. fejezet

Zöldterületek fenntartása és kezelése

17. §


(1)  A község területén lévő zöldterületek, valamint növényzet ápolását és az időszerű növényvédelmi munkálatokat a tulajdonosok maguk kötelesek elvégezni.

(2)  A község területén lévő közhasználatú parkok építéséről, felújításáról, fenntartásáról, gondozásáról és ápolásáról az önkormányzat gondoskodik.


18. §


(1)  Tilos a közpark területére gépkocsival behajtani és parkolni.

(2)  Tilos a község fáiról - külön engedély nélkül - növényi részek (virágok, levél, termés stb.) szedése, fák megcsonkítása, a fákra plakátok ragasztása és szegezése!

(3)  A közhasználatú, valamint az egyéb zöldterületen a hasznos állatok, a védett madarak bármely eszközzel történő zavarása, a fészkek rongálása, a tojások és fiókák kiszedése és irtása tilos!

(4)  A játszótereket, s a hozzá tartozó zöldterületeket a 14 éven aluli gyermekek használhatják.

(5)  A közhasználatú és egyéb zöldterületeken, valamennyi közkifolyónál, kútnál járművet mosni tilos.


19.§.


(1) Tilos tüzet gyújtani közterületen vagy más ingatlanon, ha az veszélyezteti más ingatlan vagy ember testi épségét.

(2) Tilos a veszélyes anyagok meggyújtása, aminek környezetkárosító hatása lehet.

(3) Tilos tüzet gyújtani erdőterületen, valamint annak 200 m-es körzetében, ha a tűz továbbterjedésének feltételei különösen kedvezőek.

(4) A tűz őrzéséről, valamint annak helyszínről való távozás előtti eloltásáról a tűzgyújtásra jogosult köteles gondoskodni.


20.§.


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanácsa 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályokat tartalmaz.


Záró rendelkezések

21.§.


(1) A jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.



Gerényes, 2004. február 6.



                                      Kiss Árpád                                                         Jónás István

                                     polgármester                                                           jegyző




Kihirdetve: Gerényes, 2004. február 6.


                                                                                                                  Jónás István 

                                                                                              jegyző



​Módosította: a 9/2018.(XI.16.) önkormányzati rendelet                     Hatályos: 2018. november 17.