Gerényes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015(IX.28.) rendelete

a szociális igazgatás és szociális szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 09. 28- 2015. 09. 28

Gerényes Község Képviselőtestületének

9/2015. (IX.28.) önkormányzati rendelete


a szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól

szóló 2/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról






Gerényes Község Képviselőtestülete (továbbiakban: képviselőtestület), a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló – többször módosított - 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 1. §-ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25.§ (3) b) pontban, 26. §-ában, valamint 32. § (3) bekezdésében, 45. §. (1) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és a 132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A  szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.28.) önkormányzati rendelete az alábbi 21/A. §-al egészül ki:


 21/A. § (1) Pénzbeli lakhatási támogatásként az első lakás megvételéhez valamint a  CSOK igénybevételéhez az önkormányzat képviselőtestülete pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsönt adhat annak, akinek

  • a megvásárolni kívánt ingatlan az első ingatlan tulajdona
  • az együtt költözők gerényesi lakosok
  • a megvásárolni kívánt ingatlan Gerényes közigazgatási területén van
  • a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át
  • a támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg.

 (2) Az (1) bekezdés szerinti kamatmentes kölcsön összege legfeljebb 200.000 forint lehet. A kölcsön időtartama legfeljebb 21 hónap.

(3) A kamatmentes kölcsön igénybevételének visszafizetési feltételeiről megállapodást kell kötni.

(4) A megállapodásban rögzíteni kell, hogy amennyiben az adós bármely havi törlesztő részlet befizetését elmulasztja, vagy azzal késedelembe esik, a hátralévő teljes kölcsön összege egy összegben esedékessé és behajthatóvá válik.

(5) Ha a kölcsön összegét a kérelmező bizonyíthatóan nem a kérelemben feltüntetett célra használta fel, úgy az ellátást jogtalanul igénybevettnek kell tekinteni és egy összegben 30 napon belül vissza kell fizetni.

(6) A megállapított kölcsön visszafizetési kötelezettsége a folyósítást követő hónaptól esedékes.

(7) A kölcsönt a megállapított időtartamot figyelembe véve havi egyenlő részletekben kell visszafizetni. A minimális havi törlesztő részlet 1.000,-Ft. A részletfizetési kötelezettségnek minden hónap 15. napjáig kell eleget tenni.

(8) A kérelem mellékleteként benyújtandó az e §-ban szereplő feltételeket is tartalmazó adásvételi szerződés 1 példánya.


2. §. (1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba és az azt követő nap hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.






Kiss Árpád                                                                                        Rubecz Zoltánné

          polgármester                                                                                             jegyző


A rendelet kihirdetve:

Gerényes, 2015. szeptember 28.


                                                   


      Rubecz Zoltánné

jegyző